Haberler

Danıştay'dan Üye Seçimine İlişkin Açıklama

Danıştay Başkanlığı, Yüksek Yargı Organlarına Üye Seçimi Konusunda Ortaya Çıkan ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (Hsyk) Oluşum ve İşleyiş Şeklinden Kaynaklanan Sorunların, Sonuçta Yargı Bağımsızlığı ve Yargıç Güvencesi ile Bağdaşmadığını Bildirdi.

Danıştay Başkanlığı, yüksek yargı organlarına üye seçimi konusunda ortaya çıkan ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) oluşum ve işleyiş şeklinden kaynaklanan sorunların, sonuçta yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi ile bağdaşmadığını bildirdi.

Danıştay Başkanlar Kurulu bugün yaptığı toplantıda Yargıtay ve Danıştay'da boş bulunan üyelikleri seçim sürecinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Görüşmenin ardından kurul adına Danıştay Başkanlığınca basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, yüksek yargıdaki boş üyeliklere üye seçimi konusunda cereyan eden olayların ve yapılan açıklamaların yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi bağlamında dikkatle izlendiği belirtildi.

Bu önemli sorunun doğrudan ilgili tarafı olarak görüş, öneri ve değerlendirmelerin kamuoyu ile paylaşmakta yarar görüldüğü ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun oluşum biçimi, görevi, yüksek yargı organlarına üye seçme yetkisi ve kararlarının yargı denetimi dışında bırakılması konularında Danıştay olarak getirdiğimiz eleştiri ve öneriler en yetkili ağızlardan ısrarla yinelenmiş bu konuda anayasal ve yasal değişiklikler yapılmasının zorunluluğu sürekli vurgulanmıştır.

Yüksek yargı organlarına üye seçimi konusunda ortaya çıkan ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun oluşum ve işleyiş şeklinden kaynaklanan sorunlar, sonuçta yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi ile bağdaşmamaktadır.''

Yüksek mahkemelere üye seçiminin önemli, hassas ve acil bir konu olduğu vurgulanan açıklamada, ''Yüksek Kurul'un saygınlığına uygun olarak bu görevi yerine getirme süreci çeşitli gerekçe ve mazeretlere dayalı olarak uzatılmamalıdır'' denildi.

Üye seçim süreciyle ilgili olarak gerek Danıştay, gerekse Yargıtay kanunlarında öngörülen sürelere bağlı kalınması gerektiğine işaret edilen açıklamada, şöyle devam edildi:

''Anayasal bir kurum olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kamuoyu önünde daha fazla tartışma konusu yapılmasına müsaade edilmemeli, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi ile ilgili Anayasal kural ve ilkelere özen gösterilerek, yüksek yargı organlarına üye seçimi sorunu en kısa sürede çözüme kavuşturulmalıdır.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title