Haberler

'Danabank' Kuruluyor

Güncelleme:

Erzurum'da büyükbaş hayvancılığı geliştirmek için hazırlanan 'Danabank' projesine Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), 1 milyon 350 bin lira destek sağlayacak.

Erzurum'da büyükbaş hayvancılığı geliştirmek için hazırlanan 'Danabank' projesine Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), 1 milyon 350 bin lira destek sağlayacak. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi ve Ziraat İşletme Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Karaoğlu, hayvancılık sektörünün son zamanlarda karlı bir yatırım alanı olduğunu belirtti. Danabank projesiyle sermayeyi hayvancılık sektörüne çekmeyi hedeflediklerini anlatan Doç. Dr. Karaoğlu, ilk yıl 1 milyon lira kar edeceklerini söyledi.

Büyükbaş hayvan sayısının her geçen yıl azaldığı, düşük verimli ırklarla hayvancılık yapılan Erzurum'da sektörü yeniden eski günlerine döndürmek için 'Danabank' projesi uygulanacak. Bazı illerde uygulanan projeyi Erzurum'da gerçekleştirmek isteyen Atatürk Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Tarım ve Kredi Kooperatifi, Erzurum Ticaret Borsası 250 baş hayvan kapasiteli 'Danabank' projesi hazırladı. Fizibilite raporlarını bile çıkaran kurum temsilcileri, projeye maddi destek sağlamak amacıyla KUDAKA'ya müracaat etti. Yapılan değerlendirme sonunda 1 milyon 500 bin lira maliyetli projeye 1 milyon 350 bin lira destek sağlanması yönünde karar çıktı. KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, maliyettin yüzde 10'luk bölümünü ise proje ortaklarının karşılayacağını belirtti. KUDAKA'da kabul edilen proje için Devlet Planlama Teşkilatı'nın onayını beklediklerini vurgulayan Altan, 'Danabank' çalışmalarına önümüzdeki yıl tesis kurulmasıyla başlanılacağını söyledi.

DANABANK PROJESİNE VATANDAŞ DA ORTAK OLACAK

'Danabank'la ilgili çalışmaları yürütecek olan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi ve Ziraat İşletme Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Karaoğlu, konuyla ilgili fizibilite raporlarını tamamladıklarını bildirdi. Ülke hayvancılığının kötü duruma düştüğünü, ihtiyaç duyulan et miktarının ithalatla karşılandığını anımsatan Doç. Dr. Mevlüt Karaoğlu, bölge hayvancılığını canlandırmak ve geliştirmek amacıyla 'Danabank' projesinin hazırlandığını belirtti. Doç. Dr. Karaoğlu, "Hayvancılığı geliştirmek amacıyla kurulan Danabank projesine vatandaşları da ortak edeceğiz. Vatandaş en fazla 5 hayvan bedeli kadar para yatırabilecek. Hayvan başına gelir ve giderler hesaplanarak net gelir üzerinden kalan miktar katılımcının cebine para olarak girecektir. Projeyle ilgili tesisleri önümüzdeki yıl tamamlayacağız. 2012'de ise hayvan alımı yapılacak" diye konuştu.

İlk etapta 250 baş büyükbaş hayvan alınarak başlanacak projenin fizibilitesini yaptıklarını buna göre ilk yılda net karın 1 milyon civarında olmasının beklendiğini belirten Doç. Dr. Karaoğlu, "Bu proje, sermayeyi hayvancılık sektörüne çekme projesidir. Özel teşebbüsün de bu konuya el atmasıyla hayvancılık önemli bir çıkış yakalayacaktır. Günümüzde hayvancılık sektörü ciddi manada karlı bir yatırım oldu. Cari fiyatlar esas alındığında bölgemiz ve ülkemiz için hayvancılık karlı bir iş yatırımı olarak görülüyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title