Haberler

Damacana Pompalarında Bakteri Tehdidi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Uzmanları Tarafından Yapılan Bilimsel Araştırma, Temiz ve Zararsız Gibi Görülen Damacana Pompalarının İnsan Sağlığını Nasıl Tehdit Ettiğini Gözler Önüne Serdi..

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü mikrobiyoloji uzmanları tarafından yapılan bilimsel araştırma, temiz ve zararsız gibi görülen damacana pompalarının insan sağlığını nasıl tehdit ettiğini gözler önüne serdi..

Damacana pompalarının sık sık dezenfekte edilmemesi halinde, tüpün iç kısmına tutunup üreyebilen bakterilerin oluştuğunu, bunun da su yoluyla bulaşabilen hastalıklara neden olduğunu tespit eden uzmanlar, pompaların en az 15 günde bir dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Pompaların mikrobiyoloji yönden ne durumda olduklarını görmek amacıyla bilimsel araştırma yapan OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Özkanca, yaklaşık 1 ay süren araştırmasında çarpıcı sonuçlar elde etti. Prof. Dr. Özkanca, 20 numuneden aldığı 60 örneklemede damacana pompalarının ağız kısımlarının ve tüp içlerinin insan sağlığını tehdit eden Bacillus sp türü bakterilerin (Biyofilm üreten bakteriler) üremesine olanak sağladığını belirledi.

Bakterilerin insanlara bulaşmasının bir yolunun da su olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özkanca, tehlikenin damacana sularında değil, pompalarda olduğuna dikkat çekti.

Dünya genelinde binlerce insanın su yolu ile bulaşan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini dile getiren Prof. Dr. Özkanca, "Su yolu ile bulaşan hastalık oranı, Türkiye'de gelişmiş ülkelere göre oldukça yüksektir. O nedenle su tüketiminde hijyenik şartlara uyduğumuz söylenemez. Sağlıklı ve hijyenik yönden temiz olduğu sanılan damacanaların pompaları iyi temizlenmediği takdirde, biyofilm oluşturabilen bakteriler pompanın iç yüzeyine tutunup ortamda çoğalabiliyor. Bu da suyla bulaşabilen dizanteri ve tifo gibi bazı hastalıklara neden olabilir." dedi.

Araştırmanın mikrobiyolojik açıdan verimli sonuçlar elde edilmesi için steril laboratuar ortamında yapıldığını anlatan Prof. Dr. Reşit Özkanca, "Pompalı damacana kullanan 20 kişiden pompaları alındı. Pompaları bulaşma riskine karşı naylon poşetlere koyup ağızlarını bağlayarak laboratuara getirdik. Standart mikrobiyolojik şartların gerektirdiği şekilde pompaların iç yüzeyinden ve üç ayrı bölgesinden örnekler aldık. Ekimler yaptık. Daha sonra da mikro organizmaların tanımlamalarını gerçekleştirdik." diye konuştu.

Pompalı damacana kullanan vatandaşların pompa kısmını 15 günde bir hijyenik maddelerle temizlenmelerini ve musluk tıpasının kullanıldıktan sonra kapalı tutulmasını öneren Prof. Dr. Reşit Özkanca, insanların bu konuda bilinçlenmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title