Haberler

Dalaman Dış Hatlar Terminali'ne Ödül

Türkiye'nin Yolcu Sayısı Bakımından 3. Büyük Terminali Olan Atm Dalaman Dış Hatlar Terminali, Dünyanın En Önemli Mimarlık Ödüllerinden Biri Olarak Kabul Edilen "Ar Awards For Emerging Architecture" Ödülünü Türkiye'de Kazanan İlk Proje Oldu.

Türkiye'nin yolcu sayısı bakımından 3. büyük terminali olan ATM Dalaman Dış Hatlar Terminali, dünyanın en önemli mimarlık ödüllerinden biri olarak kabul edilen "AR Awards for Emerging Architecture" ödülünü Türkiye'de kazanan ilk proje oldu.

Emerging Architecture ödülleri, mimarlığın sadece biçimle ilgilenen bir sanat olarak ele alındığı özel örnekler yerine toplumsal yaşama katkı sağlayan, çevresel ve sosyal sorumluluk bilinciyle tasarlanmış yapılara veriliyor. 1999 yılında verilmeye başlanan ve bu yıl 8'incisi düzenlenen ödüle, 53 farklı ülkeden toplam 462 proje ve tasarımcı katıldı. Bu yıl temmuz ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kullanıma açılan Dalaman Dış Hatlar Terminali, çevreye duyarlı yaklaşım ve getirdiği klişelerden uzak çözümlerle bu ödüle layık bulundu. Ödül, terminalin mimarlarından Emre Arolat'a Londra'da düzenlenen törenle verildi.

ATM'nin yap-işlet-devret modeliyle işlettiği Dalaman Dış Hatlar Terminali, birçok ilki de havacılık sektörümüze kazandırmış oldu. Ülkemizde "proje bazlı finansman" almaya hak kazanan ilk proje olması, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken (KFC), Mc Donald's gibi dünya markalarının restoran açtığı ilk terminal olması, outlet konseptinin terminali kullanan yabancı turistlere hizmet verecek şekilde uygulandığı "Airlet" mağazası ve yolcuların uçuşlarına ilişkin son ve güncel bilgileri terminalin her noktasından online takip edebildikleri Mini FIDS (Flight Information Display System), ilk kez Dalaman Dış Hatlar Terminali'nde hayata geçmişti.

ATM Dalaman Dış Hatlar Terminali, DHMİ tarafından açılan proje yarışmasında ödül kazanan uluslararası standartlarda bir mimari projeye sahip. Tanınmış Türk mimarları Emre Arolat ve Bünyamin Derman'ın imzalarını taşıyan terminal, çevreye duyarlı bir yapıda tasarlandı. Terminalin en önemli mimari özelliklerinden birisi, binanın çelik kafes yaklaşımıyla güneş kırıcı sistemle örtülmesi ve oluşturulan doğal hava sirkülasyonunun bina içerisindeki iklimlendirmeye olumlu katkıda bulunması. Bina içinde yerel bitkilerin kullanıldığı peyzaj alanları da havaalanı içinde doğal bir atmosfer oluşturmayı amaçlıyor.

(BT-ŞT-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title