Haberler

Dağlık Karabağ Sorunu

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk grubu eşbaşkanları, Ermenistan ve Azerbaycan'da gerçekleştirdikleri temaslarda müzakerelerin yürütülmesi için ateşkese uyulmasının önemine işaret etti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk grubu eşbaşkanları, Ermenistan ve Azerbaycan'da gerçekleştirdikleri temaslarda müzakerelerin yürütülmesi için ateşkese uyulmasının önemine işaret etti.

Dağlık Karabağ müzakerelerinin sürdürülmesi için taraflara ateşkese uyulması çağrısında bulundu.

AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları, Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreci görüşmeleri kapsamında 23-25 Ekim'de Bakü ve Erivan'daki temaslarına ilişkin bildiri yayımladı.

AGİT'in resmi internet sitesinde yer alan bildiye göre eşbaşkanlar, nisanda yaşanan çatışmalar sonrasındaki durumu öğrenmek ve tarafların müzakere sürecindeki tutumunu netleştirmek için görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerde taraflar durumun nispeten sakin olduğunu onaylarken, eşbaşkanlar müzakerelerin sürdürülmesi için ateşkese uyulmasının önemine vurgu yaptı.

Eşbaşkanların barışın sağlanması için yapılan teklifleri de müzakere ettiği görüşmelerde cumhurbaşkanları süreçle ilgili kendi görüşlerini belirtti.

Bildiride eşbaşkanların Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla aralıkta Almanya'da bir araya gelerek cumhurbaşkanlarının görüştürülmesini müzakere edecekleri aktarıldı.

Eşbakanlar Rus İgor Popov, Fransız Pierre Andrieu, Amerikalı James B. Warlick ve AGİT özel temsilcisi Polonyalı Andrzej Kasprzyk temasları çerçevesinde ilk olarak Bakü'de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmüş, daha sonra Erivan'da Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile bir araya gelmişti.

AGİT Minsk Grubu

Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Yukarı Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992'de kuruldu.

Eşbaşkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, 24 yıl boyunca birçok girişimde bulunmasına rağmen Yukarı Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.

Kaynak: AA / Güncel

Azerbaycan Ermenistan Karabağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title