Haberler

Dadaş Film Festivali...

Dadaş Film Festivali Kapsamında Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde "Köylerin Sorunları ve Göç" Konulu Panel Düzenlendi.

Dadaş Film Festivali kapsamında Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde "Köylerin Sorunları ve Göç" konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Kuyucak Esen, Türk sinemasında göç olgusunun yalnızca göç alan iller açısından ele alındığını söyledi. Prof. Dr Şükran Kuyucak Esen, Türkiye'de 1940'lı yıllarda iç göç, 1960'lı yıllardan sonra ise dış göç yaşandığını belirtti. Bugün de giderek hızlanan bir göç yapısının söz konusu olduğunu ifade eden Esen, ''Göç olgusunun dramatik bir konu olması nedeniyle Türk sinemasında da her türlü filmde fon olarak kullanılmıştır.'' dedi. Göç olgusunu konu alan ilk Türk filminin Halit Refiğ'in 1964 yılında yaptığı ''Gurbet Kuşları'' filmi olduğunu anlatan Esen, şunları kaydetti:''Türk sinemasında göç olgusu ele alınırken yalnızca göç alan illerde yaşanan sorunlar üzerinde durulmuştur. Göçün oluşturduğu sorunları inceleyen filmlere baktığımızda, köyden İstanbul'a göç eden ailenin yaşadığı sıkıntılar anlatılıyor. Dolayısıyla göç veren iller ve köylerde yaşanan sorunlar üzerinde durulmamıştır.''

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin de, köylerde gençlere iş imkanları meydana getirilmediği için şehirlere göçün hızla devam ettiğini söyledi. Türkiye'de 1990 yılında köy nüfusunun toplam nüfusa oranının yüzde 40.79 olduğunu belirten Gezgin, bu oranın 1997 yılında ise yüzde 34.97'ye düştüğüne dikkati çekti. Gezgin, göçün durdurulması için köylerde refah seviyesinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

(FD-İRT-Y)

27.11.2007 18:24 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title