Haberler

D.Ü'de 5 Aylık Bebeğe Ultramini Perkütan Yöntemiyle Ameliyat

Güncelleme:

D.Ü. Hastaneleri Üroloji kliniğindeki ekip tarafından tanımlanmış bir yöntem ile 5 aylık bebek Ultramini Perkütan yöntemiyle ameliyat edildi.

Bu yöntemin dünyada ilk kez D.Ü. Hastaneleri Üroloji kliniğindeki ekip tarafından tanımlanmış bir yöntem olduğunu belirten Doç. Dr. Yaşar Bozkurt;"Bu konudaki çalışmalarımızı da bilimsel toplantılarda paylaştık. Bu yöntemde pediatrik minyatür endoskoplar böbrek taşı tedavisi için yeni bir cihaz haline dönüştürülmektedir." dedi.

Bölgede, Türkiye'de ve dünyada yaptığı ilk ameliyatlarla göz dolduran Dicle Üniversitesi Hastaneleri Üroloji Ana Bilim Dalı Kliniği, Çocuklarda böbrek taşı hastalığının tedavisinde son teknik olan ÜLTRAMİNİ PERKÜTAN yöntemi ile 5 aylık bir bebeği ameliyat ederek de dünyada bir ilki gerçekleştirdi.

5 AYLIK BEBEĞİN BÖBREĞİNDE ÇOK SAYIDA TAŞ

Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ali Sancaktutar, Ameliyat ekibinde Doç. Dr. Haluk Söylemez'in de yer aldığını belirterek, son bir yılda 30 hastada uyguladıkları ve Ultramini Perkütan yöntemi olarak adlandırılan bu tekniği son olarak 5 aylık Sümeyye bebekte başarıyla uyguladıklarını açıklayarak;" Sümeyye bebeğimiz bize başvurduğunda yaptığımız tetkik ve tahlillerde hastamızın her iki böbreğinde çok sayıda büyük taşlar olduğunu tespit ettik" dedi.

"HASTAMIZ BEBEK OLDUĞU İÇİN STRES YAŞADIK"

Dr. Sancaktutar konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bebeğimiz çok küçük olduğu için işin doğrusu hangi yöntemi kullanacağımız noktasında stres yaşadık. Çünkü hastamız 5 aylık bir bebekti. Normalde klasik yöntemlerle yapılan taş cerrahilerinde ya böbrek ciddi hasar görebilmekte veya ciddi kanama riskleri olabilmektedir. Bu kadar taşı çıkarırken böbrekte kanama olmadan bu imkanı sağlayan Ultramini Perkütan yöntemine başvurduk. Ve yaklaşık 1 saat süren bir ameliyatta 4 mm'lik bir kesi ile bebeğimizin sağ böbreğindeki taşları kırıp parçalayarak dışarı aldık. Hastamız sağlığına kavuştu ve 2. Gününde taburcu ettik."

DÜNYADA BİR İLK

Doç Dr. Sancaktutar; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde taş hastalığının çok yaygın olması nedeniyle her gün birçok çocuk hastanın kliniklerine başvurduğunu belirterek"Bu nedenle de böyle bir arayışa gittik ve bu tekniği geliştirdik. Literatüre de baktığımızda Sümeyye bebeğimiz Ultramini Perkütan ile ameliyatı yapılan dünyadaki en küçük hasta olduğunu öğrendik."dedi.

YÖNTEM HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Dünya Tıp literatüründe sadece birkaç merkezde uygulanan Ultramini Perkütan yöntemi hakkında bilgi veren Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yaşar Bozkurt: "Bu teknik ilk kez kliniğimizdeki ekip tarafından tanımlanmış bir yöntemdir. Bu konudaki çalışmalarımızı da bilimsel toplantılarda paylaştık. Bu yöntemde pediatrik minyatür endoskoplar böbrek taşı tedavisi için yeni bir cihaz haline dönüştürülmektedir. Kliniğimizde en ileri çocuk endoskop altyapısı bulunduğu için böyle bir tekniği uygulama şansına sahibiz. Yaklaşık 4 mm'lik bir kesiden minik bir tüp yöntemiyle böbreğe ulaşabiliyoruz. Cihazlarımız çok ince ve ileri teknoloji olduğu için kanama riski çok az olmaktadır. Ayrıca bu yöntemde taşlar tamamen dışarı alınabilmektedir. Özellikle çocuklardaki böbrek taşı tedavisinde çok ideal bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır."şeklinde açıklamada bulundu.

ÇOCUĞUM SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Semaye bebeğin ilk çocukları olduğunu belirten baba Nurullah Çakmak (25)" Kızım Semaye'nin idrarında kum görünce Mardin Devlet Hastanesine götürdüm. Bizi Dicle Üniversitesi hastanesine sevk ettiler. Buraya gelir gelmez yatışımızı yaptılar. İstenilen tahliller çıktıktan sonra bebeğimizi ameliyata aldılar. Küçük bir kesi ile taşları tamamen alarak çocuğum sağlığına kavuştu. İyi ki her türlü hastalığın tedavi edildiği, ameliyatın yapıldığı D.Ü. Hastaneleri vardır. Hiç para ödemeden iki gün gibi kısa bir sürede hastam sağlığına kavuşarak tedavi oldu."dedi.
Bebeğin annesi Gülbahar Çakmak'ta (21)"bebeğim idrarını yaparken çok ağlıyordu. Elimden bir şey gelmediği içinde üzülüyor, onunla ağlıyordum. Bu hastaneye geldim. Bir iki gün içerisinde kızım sağlığına kavuştu. Bize çok ilgi ve alaka gösterdiler. Doktorlarımız başta olmak üzere hemşirelere ve diğer personellere çok teşekkür ederim. Hepsinden Allah razı olsun" şeklinde duygularını dile getirdi.

Kaynak: Temsilci / Sağlık

Dicle Üniversitesi Türkiye Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title