Haberler

Cuntz: "Yine de İyi Bir İlerleme Kaydettik"

AB Dönem Başkanı Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Dönem Başkanlıkları Sırasında Türkiye ile Müzakerelerde Dört Faslın Açılmasını Dilediklerini, Ancak Bunun Mümkün Olmadığını, "Yine de İyi Bir İlerleme Kaydettiklerini" Söyledi.

AB Dönem Başkanı Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, dönem başkanlıkları sırasında Türkiye ile müzakerelerde dört faslın açılmasını dilediklerini, ancak bunun mümkün olmadığını, "yine de iyi bir ilerleme kaydettiklerini" söyledi.

Büyükelçi Cuntz, AB Daimi Temsilciler Komitesinin (COREPER) Türkiye ile istatistik ve mali kontrol fasıllarının müzakerelere açılması kararına ve Fransa'nın itirazı nedeniyle ekonomik ve parasal politika faslının tıkanmasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Almanya'nın AB dönem başkanlığı boyunca Türkiye ile üç müzakere başlığının açılmış olduğuna dikkati çeken Cuntz, bu başlıkları "istatistik", "mali kontrol" ve "işletme ve sanayi politikaları" fasılları olarak sıraladı.

Büyükelçi Cuntz, "işletme ve sanayi politikaları" müzakere başlığının yarınki Hükümetler Arası Konferansın gündeminde olduğunu da belirtti.

Cuntz, son dönemde büyük bir ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

"Ekonomik ve parasal politika" faslının tıkanmasına ilişkin ise Cuntz şunları kaydetti:

"'Ekonomik ve parasal politika' faslı askıya alınmadı, sadece yarınki konferansın gündemine alınmaması karalaştırıldı. Bu da müzakerelerin Portekiz tarafından devam ettirebileceği anlamına geliyor."

Cuntz, genişleme grubundaki AB ülkelerinin "ekonomik ve parasal politika" faslıyla ilgili itirazlarının "teknik nedenlerden" dolayı olduğunu bildirdi.

Büyükelç Cuntz, Portekiz'in dönem başkanlığında da müzakereler devam edecek" diye konuştu.

Bazı Avrupalı politikacıların, özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle ilgili görüşlerini açıkça ifade ettiğini söyleyen Alman Büyükelçi, buna rağmen Türkiye'nin müzakere sürecinin devam etmesinin olası olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title