Haberler

Cumhuriyet Döneminde Yaşanan Olaylar İle İlgili Konferans Verildi

Güncelleme:

Batmanda, Cumhuriyet döneminde yaşanan olaylar ve Kürtlere uygulanan politikalar hakkında konferans verildi.

Vakıflar Emekli Bölge Müdürü ve Araştırmacı-Yazar Kerem Serhatlı, Kürt Demokrasi Platformu ve Nubihar-Der'de verdiği konferansta Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşanan olaylara değindi.

Dönemin kanunları ve resmi raporlarla Ağır, Zilan, Dersim, Sason, Kozluk ve bölgede yaşanan katliamlara değinen Serhatlı, resmi belgelerle ispatlanmış olayların gün yüzüne çıkması gerektiğini belirtti.

Konferansta Azadi Cemiyetinin faaliyetleri, Şeyh Sait Hareketi ve yaşanan olaylara anlatan Serhatlı, "Cumhuriyet döneminde yaşanan olayların açığa çıkarılması ve tarihle yüzleşme, demokratikleşme ve beraberce yaşama katkı sunacaktır. 80 bin cana mal olan olaylar ortaya çıkarsa insanların çözüm sürecine olan inançları da artar ve bu nedenle 80 bin ölüm olayı ivedilikle kamuoyuna açıklanmalıdır" dedi.

"YAŞANAN OLAYLARDAN DERS ÇIKARILMALIDIR"

Geçmişte yaşanan olayları belgelerle yazan Kerem Serhatlı, 90 yıl önce yaşanan olaylardan ders çıkarılması gerektiğini belirtti.

Serhatlı, "1924 yılına kadar bütün savaşlara beraber katılmış, omuz omuza işgalcilere aman vermeyen Kürt halkına, 1924 yılı sonrası ağır tecrit uygulamaları başlatılmıştır. Üst düzey asker kökenli, Bürokrat, Akademisyen, Yazar ve Edebiyatçılardan oluşan Kürtler üzerine başlatılan sindirme, yok etme hareketleri, bu kez sivillere yönelik yapılmış, buna karşı çıkanlar ağır biçimde cezalandırılmıştır. Kürtler o dönemde çetecilik ya da isyan etmemişler. Cumhuriyetçi kılığındaki bazı kişilerin oyunu ile Zilan Deresi, Ağrı, Dersim, Sason, Kozluk ve onlarca mıntıkada 80 bin çocuk, kadın ve köylü katledilmiştir. 660 öncü insan idam edilmiş, 14 ilçe ve 9 bin köy yakılmış, 7.500 aile bireyi hapse atılmış ve binlerce alim, hoca, şeyh ve toplumda sözü geçen insanlar sürgün edilmiştir. Sürgün yollarında binlerce masum insan hayatını kaybetmiştir. Bu olayların gün yüzüne çıkması gerektiği kanaatindeyim" dedi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Dersim Kozluk Sason Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title