Haberler

Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları

İzmir'de Cumhuriyet'in Kuruluşunun 84. Yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyet Meydanı'nda Coşkuyla Kutlandı. Binlerce İzmirlinin Katıldığı Törende Vatandaşlar Şehitlerini Unutmadı.

İzmir'de Cumhuriyet'in kuruluşunun 84. yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyet Meydanı'nda coşkuyla kutlandı. Binlerce İzmirlinin katıldığı törende vatandaşlar şehitlerini unutmadı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları saat 10:00'da Vali M. Cahit Kıraç, Ege Ordu Komutanı Necdet Özel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun valilik makamında tebrikleri kabulu ile başladı. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda binlerce İzmirlinin katıldığı törende, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, askeri araç üzerinde törene katılan vatandaşları selamladı.

Törende Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök de protokolde yerini aldı. Ellerindeki bayrakları sallayarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın coşkusunu yaşayan vatandaşların tören geçişi ile coşkuları en üst seviyeye çıktı. Törene katılan binlerce kişi Türk bayraklarını sallayarak, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Türkiye sizinle gurur duyuyor" sloganları attı.

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı herkesin Türk olduğunu belirten Vali Kıraç, şöyle konuştu: "Cumhuriyet yalnız kurum ve kuruluşlar ile yaşatılamaz. Cumhuriyet'i yücelten en önemli etken vatandaşlık erdemidir. Cumhuriyet'in demokratik bir nitelik kazanması ve yaşatılması, yönetenlerin sorumlu bireyler olarak görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri ile mümkün olur. Cumhuriyet rejimi, çağdaş demokrasilerin temeli

olan devletin birey için var olduğu anlayışını yerleştirmeye çalışılmıştır. Hukuk devleti ilkesinin tam anlamıyla uygulanabilmesi için hukuksal ve idari alanların bireye öncelik verilerek düzenlenmesini sağlamak durumundayız. Modern ülkelerdeki gelişmeler, bizleri bu konuda duyarlı adımlar atmaya zorlamaktadır. Cumhuriyet'in kuruluş felsefesi, insan hakları, demokrasi, hukuk devleti, temel özgürlükler alanlarında dünyada yaşanan gelişmelerin ülkemiz tarafından izlenmesini ve uygulanmasını gerekli

kılmaktadır. Bu duygular içerisinde Cumhuriyet Bayramı'nızı kutluyorum."

Tören sonrası Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamanın gururunu yaşadığını belirten eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, "Yüreğimiz kıpır kıpır. Bu büyük coşku hepimizi mutlu etti. Şehitlerimiz bizler için çok önemli. Şehitler canlarını bizler için verdi. Bu vatan böyle birçok insanın şehit olması ile kazanıldı. Eğer bu topraklar üzerinde geziyorsak şehitlerimizin sayesindedir" dedi.

Törende çeşitli okullardan öğrenciler Cumhuriyet ile ilgili şiirler okudu. Kutlamalar daha sonra tören geçişi ile devam ederken, Ege Ordu Komutanlığı'na ait jet ve helikopterlerin geçişe katılmaları coşkuyu artırdı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla başlayıp coşkuyla bitti.

(FH-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title