Haberler

Cumhurbaşkanlığında Muhtarlar Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu gerçeği görmek ve kabul etmek mecburiyetindeyiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu gerçeği görmek ve kabul etmek mecburiyetindeyiz. Mevcut sistemle buraya kadar, daha ileriye gitmek istiyorsak sistemi değiştirmek zorundayız. Aksi takdirde yeniden patinaj yapmaya, yeniden yerimizde saymaya, hatta gerilemeye başlarız" dedi.

Erdoğan,  Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki altıncı muhtarlar toplantısında yaptığı konuşmada, çok partili siyasi hayat sürecinde Türkiye'nin 16 ayda bir hükümet değiştirdiğini hatırlattı.

"Bu ülkede istikrar olur mu? Bu ülkede güven olur mu? Bu ülkede kalkınma olur mu?" diye soran Erdoğan, Türkiye'nin 2002'nin Kasım ayında tek partili bir iktidarı yakaladığını ve 2002'de 230 milyar dolar olan gayrisafi yurt içi hasılanın 840 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

"Şimdi burada bir patinaj var. Şimdi bunu da aşmamız lazım. Bunu aşabilir miyiz? Aşarız. Neyle? Başkanlık sistemiyle" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yaklaşık, 70 yılı bulan çok partili siyasi hayatımızın toplam 30 yılı güçlü tek parti yönetimleriyle geçerken, 40 yılımız darbe ve koalisyon dönemleriyle adeta heba oldu. Türkiye'nin bu güne kadar elde ettiği tüm kazanımların da bu 30 yılın eseri olduğunu görüyoruz."

Bu tecrübeler ışığında darbelere, vesayet girişimlerine, krizlere meydan vermeyecek yeni bir sisteme ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, yeni anayasa arayışlarını bu nedenle önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.

Yeni anayasayla birlikte başkanlık sisteminin de gündeme getirilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, yeni Türkiye'nin bu temeller üzerinde yükseleceğini belirtti.

Başkanlık sistemi denildiğinde birilerinin tüylerinin diken diken olduğunu aktaran Erdoğan, "Niye? Neden? Bunları görende Türkiye 70 yıldır mükemmel bir parlamenter sistem tecrübesi yaşıyor, başkanlık sistemiyle bu kazanımdan vazgeçiliyor sanır. Niye o zaman 10 yılda bir bu ülkede affedersiniz, ihtilaller oluyordu. Neden? Demek ki bu iş sağlıklı olmamış. Şu anda G-20 ülkelerinin en ileri 10 tanesi başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Bunlar o zaman, yani akıllarını mı yitirdiler de başkanlık sistemini kullanıyorlar" değerlendirmesini yaptı.

Başta Amerika olmak üzere Meksika, Arjantin, Brezilya, Rusya, Fransa gibi dünyanın en ileri ülkelerinin başkanlık sistemi ile yönetildiğini anımsatan Erdoğan, sadece Fransa'nın yarı başkanlık sistemiyle yönetildiğini belirtti.

-"Mevcut sistemle buraya kadar"

70 yıllık icmallere bakıldığında 40 yıllık bir kaybın bulunduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu kaybın milletimize hem can hem mal olarak çok büyük bir maliyeti söz konusu. Geçtiğimiz 12 yılda gerçekleştirdiğimiz büyük atılım olmasaydı bugün Türkiye'nin dünyada nerede yer alacağını takdirlerinize bırakıyorum.

Şu gerçeği görmek ve kabul etmek mecburiyetindeyiz. Mevcut sistemle buraya kadar, daha ileriye gitmek istiyorsak sistemi değiştirmek zorundayız. Aksi takdirde yeniden patinaj yapmaya, yeniden yerimizde saymaya, hatta Allah göstermesin gerilemeye başlarız. Meseleye bu açıdan baktığımızda hem dünyadaki mevcut uygulamalar hem de kendi devlet geleneğimiz bize başkanlık sistemini işaret ediyor."

Dünyada başkanlık sisteminin çok farklı uygulamaları bulunduğunu anlatan ve örnekler veren Erdoğan, tüm bunların incelendikten sonra Türkiye'nin ihtiyaçlarının ve kültürünün de dikkate alınarak bir başkanlık sistemi oluşturulabileceğine vurgu yaptı.

-"Türkiye'nin geleceğini kendi geleceklerine feda edenlerin dönemi artık bitiyor"

Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları sırasında zaten böyle bir çalışma yapıldığını hatırlatan Erdoğan, orada beklenen noktaya gelinemediğini belirtti.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü, bundan gocunanlar var. Neymiş efendim, Türkiye'ye mahsus başkanlık sistemi olmazmış. Niçin olmasın? Kendimize bu güvensizlik niye? Nihayetinde seçimi yapacak ve hesap verilecek merci millet değil mi? Millet. Burada, bir kez daha söylüyorum, başkanlık sistemine karşı çıkanlar aslında milletle, milli iradeyle yüzleşmekten korkuyorlar. Sıkıntı burada. Milletten alamadıkları veya alamayacakları desteği kanatları altına sığındıkları vesayet odaklarında bularak yıllarca gizli iktidarlarını sürdürenler başkanlık sistemiyle bu güçlerini yitirecek olmanın telaşı içerisindeler.

Türkiye'nin geleceğini kendi geleceklerine feda edenlerin dönemi artık bitiyor. Bu ülkede son 12 yıldır gizli iktidarların yerini milletin iktidarı aldı. İnşallah bundan sonra da aynı şekilde devam edecek."

Erdoğan, Türkiye'nin tüm gücünü, imkanlarını, enerjisini artık 2023 hedefleri için seferber edeceğini dile getirerek, bununla da kalınmayacağını 2053 ve 2071 vizyonlarının hazırlıklarına da başlayacaklarını anlattı.

-"Milletin ferasetinin karanlık senaryolara galip geleceğine inanıyorum"

"İşte yeni Türkiye budur. Yeni anayasa işte bunun için gereklidir. Başkanlık sistemine bunun için ihtiyaç var" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimizin idrakinin, ferasetinin, basiretinin, irfanının bir kez daha karanlık senaryolara galip geleceğine inanıyorum. Önümüzdeki dönemin bu bakımdan hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" ifade etti.

Erdoğan, muhtarlara, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne teşrifleri için de teşekkür ederek, muhtarların mahallerindeki ve köylerindeki vatandaşlara kendisinin selamını iletmelerini istedi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ak Saray Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title