Haberler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Diyarbakır Programını Yarıda Kesti

CUMHURBAŞKANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyarbakır'da katıldığı Uluslararası Diyarbakır Tarih-Toplum-Ekonomi Kongresi programını yarıda kesip, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde düzenlenecek Fransa, Almanya ve Rusya'nın katılacağı dörtlü zirvenin hazırlıkları için...

CUMHURBAŞKANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyarbakır'da katıldığı Uluslararası Diyarbakır Tarih-Toplum-Ekonomi Kongresi programını yarıda kesip, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde düzenlenecek Fransa, Almanya ve Rusya'nın katılacağı dörtlü zirvenin hazırlıkları için Ankara'ya döndü.

Cegerxwin Kültür Merkezi'nde Kayapınar Kaymakamlığı ile Belediyesinin düzenlediği Uluslararası Diyarbakır 'Tarih-Toplum-Ekonomi Kongresi'ne, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ak Parti Diyarbakır milletvekilleri Oya Eronat, Ebubekir Bal, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre ile kongre üyeleri katıldı.

Kongrede konuşan İbrahim Kalın, Diyarbakır'daki programını Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın liderliğinde yarın düzenlenecek olan zirve hazırlıkları için yarım bırakmak zorunda kalacağını söyledi. Yarın önemli bir zirvenin olacağını anlatan Kalın, şöyle konuştu:

"Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa'nın katılımıyla Suriye konusunu ele alacağımız bir dörtlü zirvenin hazırlık toplantılarını yapmak için erken ayrılmak zorundayım. Sağ olsunlar, sayın bakanım sayın valimiz güzel bir program yapmışlardı. Ben de kalıp Diyarbakır'ın havasını biraz daha teneffüs etmek istemiştim. Ama nasip, evdeki hesap çarşıya uyumadı. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle yapılan, İdlib mutabakatı sonrasında Suriye'de biliyorsunuz siyasi süreç hem sahada, hem de diplomatik çerçevede yeni bir evreye girdi. Şimdi yarınki zirvede hem İdlip mutabakatı, hem siyasi ve diplomatik süreçlerin takibi, hem sahada yaşanan gelişmeler, mülteciler, insani yardımların ulaştırılması, anayasa komisyonunun kurulması ve siyasi geçiş sürecinin sağlanması ile ilgili kapsamlı konuların ele alınacağı bir zirve yapılacak. Bu zirvede bizim öncelikli amacımız Suriye'de çözümün askeri değil, siyasi olduğu gerçeğinden, ilkesinden hareketle acaba yeni ne tür formüller üretebiliriz konuları üzerinde durmak olacak. Bu çerçevede İdlib mutabakatının muhafaza edilmesi ve özellikle rejim kaynaklı ihlallerin önlenmesi yönünde, değerlendirmeleri olacak Sayın Cumhurbaşkanımızın. Bu yarınki zirve aslında Astana grubunda bulunan garantör ülkelerle küçük grup diye bilinen Almanya ve Fransa'nın içinde yer aldığı grubun ilk defa bir araya geldiği bir zirve de olacak. Bu yönüyle hem Astana, hem Cenevre, hem Birleşmiş Milletler, hem de küçük grup girişimlerini bir araya getiren önemli bir zirve olacak. Yine bu çerçevede zirvenin uluslararası ayağını, Birleşmiş Milletler boyutunu teyit etme bakımından Suriye özel temsilcisi de Mistura da bu zirveye davet edildi. Kendisi de orada bir sunum yapacak, şu ana kadar yürüttüğü çalışmalarda geldiği son nokta hakkında liderlere bilgi verecek. Tabi en önemli somut beklentimiz, bu zirveden siyasi çözüm yolunda atılacak adımların netleştirilmesi, yol haritasının belirlenmesi olacak. Özellikle Anayasa Komisyonu'nun kurulması, Suriye'nin yeni anayasasını yazacak bu yapının oluşturulması da bu zirveden önemli beklentilerimizden bir tanesi" dedi.

Bugün ve yarına ilişkin yeni hikayeler yazmak durumunda olduklarını belirten İbrahim Kalın, "Biz aslında masalları olan bir coğrafyanın ve tarihin evlatlarıyız. Ama yaklaşık iki asırdır, kendi hikayelerimizi ve masalarımızı unuttuk. Başkalarının masalları içerisinde kendimize bir yer aradık. Başkalarının kahramanlarını kendi kahramanlarımızla karşılaştırıp, 'Bizim niye böyle kahramanlarımız yok' diye adeta kendi kendimizi kahrettik. Biz bugün ve yarına ilişkin yeni hikayeler yazmak durumundayız" dedi. Öğleden sonra Bismil ilçesinde hazırlanan programa da katılması planlanan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bu programını iptal ederek, saat 12.15 uçağı ile Ankara'ya döndü. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Kalın Diyarbakır Fransa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title