Haberler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT World Forum'da Konuştu

- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT World Forum'da konuştu İbrahim Kalın: "Dünya kendini güvensiz hissediyor artan ırkçılık konusunda" "Ortadoğu'da sürdürülebilir barışın olması için adaletin temel alınması gerekir" "İslamafobi yükseldikçe ben kendimi güvensiz görüyorum"İSTANBUL...

- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT World Forum'da konuştu

İbrahim Kalın :

"Dünya kendini güvensiz hissediyor artan ırkçılık konusunda"

"Ortadoğu'da sürdürülebilir barışın olması için adaletin temel alınması gerekir"

"İslamafobi yükseldikçe ben kendimi güvensiz görüyorum"

İSTANBUL - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT World Forum kapsamında düzenlenen "Bölgesel Aktörler ve Ortadoğu'da Değişen Güvenlik Denklemi" başlıklı ilk oturumda konuştu. Bölgeye ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Kalın, " "Ortadoğu'da sürdürülebilir barışın olması için adaletin temel alınması gerekir"dedi.

"Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek" temasıyla bu yıl ikincisi düzenlenen TRT World Forum, ikinci gün programı ile devam ediyor. Dünya çapında 600'ü aşkın uzman, siyasetçi ve fikir insanın katıldığı forumun bugünkü ilk oturumu "Bölgesel Aktörler ve Ortadoğu'da Değişen Güvenlik Denklemi" başlığıyla gerçekleşti. Imran Garda'nın moderatörlüğünü yaptığı oturumda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da konuşmacılar arasındaydı. Ortadoğu'daki son durumu ve devletlerin Ortadoğu politikalarını değerlendiren Kalın, önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın ardından yaptığı konuşmada, "Suriye'de anayasal komite ile birlikte çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum ve biz de çok sıkı çalışmalar yapıyoruz. Hem Sayın Mistura ile hem de Astana süreci ve Cenevre sürecinde. İdlib Anlaşması ile ilgili olarak kesinlikle şimdiye kadarki en iyi haberin bu olduğunu söyleyebilirim Suriye resmi söz konusu olduğunda ve bu gerçekten de sonu gelmez bir şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çabaları ile gerçekleşti. Kendisi burada ağırlığını koydu ve bu anlaşmanın Soçi'den çıkarılması için çaba harcadı ve bütün dünya da zaten bu anlaşmanın önemini kabul ediyor. Ama tabi ki Türkiye tek başına bu yükü üstlenemez, taşıyamaz. Diğer uluslararası oyuncuların ve çevrelerin de sorumluklarını üstlenmesi gerekiyor. Yalnızca şunu söylemek yeterli değil, 'Türkiye harika bir iş çıkardınız, teşekkürler' diyerek olmaz. Hadi devam edelim her zaman her şey aynıymış gibi. Hayır, problem daha büyük, daha derin ve gün be gün daha da derinleşiyor. Böylece baktığınızda ana oyuncuların Suriye ile ilgili politikalarının kaydığını görüyorsunuz. Avrupa ülkeleri, Körfez ülkeleri, ABD hepsinin politikasında bu görülüyor. Bu yalnızca kafa karışıklığı oluşturmakla da kalmıyor, kaosa da sebep oluyor sahada. Şunu kastediyorum, ABD bir aşamada dedi ki, 'Suriye'deki amacımız DAEŞ ile mücadele ve ISIS'i yenilgiye uğratmak'. DAEŞ oradan büyük ölçüde çıkarıldıktan, ortadan kaldırıldıktan sonra başka bir bahane başka bir sebep üretmeleri gerekti Suriye'de kalmak için. Sonra da bu aşama aşama öyle bir noktaya ulaştı ki Suriye'deki Amerikan askeri mevcudiyeti DAEŞ ile alakalı olmamaya başladı çünkü DAEŞ büyük ölçüde yenilgiye uğratıldı demişlerdi. Sonra PYD/YPG'yi desteklemeye başladılar bu PKK'nın Suriye'deki uzantıları. Bizim ulusal güvenliğimizi tehdit eder hale geldi. Şimdi DAEŞ'in kalıcı olarak yenilgiye uğratıldığından emin olunması gerekiyor diyorlar. Tamam, ama biliyoruz ki derinde bu değil asıl amaç. İran'a ve Suriye'ye karşı bir askeri mevcudiyet oluşturmaya çalışıyorlar ve bu ülkeler de birbiriyle karşı karşıya fiziksel olarak birbirlerine karşı savaşmasalar da Suriye'de karşı karşıyalar. Hiç kimse artık Suriye halkından bahsetmiyor. Büyük güçlerin çıkarlarından bahsediliyor. Suriye'nin topraklarını ve Suriye halkının omuzlarında yükselerek bu konuyla uğraşıyorlar. Bu o kadar etik dışı ki bu açıdan baktığımız zaman herhangi bir askeri çözüm söz konusu değil. Her şey siyasi çözüm ile hayata geçirilir dendiğinde dürüst olalım bunu söyleyenler aslında dışarıda savaş meydanında o savaşı sürdürenler. Rejimden tutun da diğerlerine dek" şeklinde konuştu.

İsrail ve ABD'nin Filistin politikalarını eleştiren Kalın, "Sürdürülebilir bir barış yalnızca adaleti temel alırsa mümkün olur. Bu ilke vardır biliyorsunuz ki Filistin'de de söz konusu. Neden orada kalıcı barış yok, çünkü şimdiye kadar öne sürülmüş olan Filistin meselesi ile ilgili bütün çözümler tek bir prensibi içermiyordu, adalet. Yani işgal farklı şekillerde devam etmeli dediğinizde adalet yok bunun içinde. Filistinliler asla bunu kabul etmez. Biz de asla kabul etmeyiz. Ülkeler ve uluslar dünya toplumları vicdanı olan kimse bunu kabul etmez. İsrail bu politikayı yıllardır empoze etmeye çalışıyor. Şimdi çok da güzel bir ortak buldular kendilerine Beyaz Saray'da yaşayan. Büyükelçiliğin Kudüs'e taşınmasından tutun bütün diğer uygulamalara kadar bütün Filistinlilere sorun çıkaran problemli düzeni bozan muamelesi yapıyorlar. İsrail'in Filistinlilere güttüğü politikayı şimdi aynen tekrar ediyorlar Washington üzerinden bu sefer. Tabi ki bu barışa kapı açmayacak veya sürdürülebilir barışı da mümkün kılmayacak" dedi.

"Adalet olmaksızın barış tesis edilemez"

Lübnanlı gazeteci Anthony Shadid'in "The Night Draws Near" adlı kitabından alıntı yapan Kalın, "Ortadoğu'ya her gittiğinizde tek bir kelime kulağınıza çalınır. Bunun da çok kilit önemi vardır siyasi kültürü anlamada, Arap toplumunda siyasi kültürü anlamak da çok önemlidir. Demokrasi her zaman kulağınıza çalınmayabilir. Özgürlüğü de duymayabilirsiniz ya da sivil özgürlükler kelimesi de kulağınıza gelmeyebilir ama tek bir kelime sürekli ortaya konulur ve sürekli duyulur her bir çevrede, her bir konuşmada, her bir seviyede, o da adalet. Adalet olmaksızın asla bölgeyi anlayamazsınız. Sürdürülebilir barışı tesis edemezsiniz. O yüzden de bir Suriye çatışmasından ve Irak'tan Yemen'den Filistin'deki problemlerden bahsederken adalet olmaksızın barış tesis edilemez. Tamamen yüzeysel geçici öylesine konumlandırılmış belli ulus-devletlerin çıkarlarına hizmet eden bir düzen olur sadece. Barışın sürdürülebilir olması için adaleti temel alması gerekir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

İbrahim Kalın Genel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title