Haberler

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" Konferansı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, "Artık hükümetin varlığını Meclis dengelerine bağlı olmaktan çıkartıyoruz, doğrudan millete veriyoruz.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, "Artık hükümetin varlığını Meclis dengelerine bağlı olmaktan çıkartıyoruz, doğrudan millete veriyoruz. Millet seçecek." dedi.

Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu konferansa katılan Şentop, hükümet sisteminin netleştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu netleştirmenin de 1961'den bu yana anayasadaki değişikliklerin gösterdiği istikamette yapılması gerektiğini ifade eden Şentop, cumhurbaşkanlığı sistemi fikrinin buradan çıktığını belirtti.

Bu sistemde hükümetin parlamento dengelerine bağlı olarak değil doğrudan millet tarafından kurulacağını vurgulayan Şentop, bundan sonra genel seçimlerde bir sandık değil iki sandık koyacaklarını anlattı.

Millet doğrudan hükümeti seçecek

Bir sandıkta milletvekillerini, diğer sandıkta ise hükümeti seçeceklerini kaydeden Şentop, bu bakımdan milletin doğrudan hükümeti seçeceğini vurguladı.

Meclis dengelerine bağlı olarak değil milletin hükümeti kuracağına dikkati çeken Şentop, şöyle devam etti:

"Bu hükümetin süresi de belli, hükümet 5 yıl görev yapacak, Meclis de 5 yıl. Dolayısıyla Meclise ne yaparsanız yapın istediğiniz kadar parti kapatın, parti açın, yeni parti kurun, milletvekili oradan istifa etsin diğerine geçsin bu hükümeti etkilemiyor. Artık hükümetin varlığını Meclis dengelerine bağlı olmaktan çıkartıyoruz, doğrudan millete veriyoruz. Millet seçecek. Daha önce nasıl böyle bir bürokratik vesayetçi bir müdahale olduğunda cumhurbaşkanlığı seçiminde ne yaptık. Bunu millete verelim dedik, iş bitti. Şimdi aynı şeyi hükümetlere olan müdahaleyi ortadan kaldırmak üzere, bu sefer hükümetin seçimini doğrudan millete veriyoruz. Millet seçsin hükümeti. Böyle olunca uzaktan kumanda ile iş görebilme, iş yapabilme imkanı ortadan kalkıyor Türkiye'de. En önemli husus bu işin mantığıyla ilgili müdahale hususu, gerekçesi bu değişikliğin."

"Mevcut sistem istikrar üretmiyor"

Şentop, Türkiye'nin istikrarsız siyasi dönemleri çok gördüğünü anlattı. Şu andaki sistemin siyasi istikrar üretmediğini ifade eden Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ha diyorlar ki 'iyi de siz 14 yıldır iktidardasınız.' İstikrar yok mu, istikrar var. Ama bu istikrarın sebebi güçlü bir siyasi liderin olmasıdır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir siyasi liderin olmasıdır. Böyle bir siyasi lider olunca hükümet sistemi çok fark etmiyor. Hangi sistem olsa istikrar üretilebiliyor. Ama böyle güçlü siyasi bir lider olmazsa ha o zaman bugünkü sistem çuvallıyor. Sadece bizde değil dünyanın her yerinde. Yani istikrarı sistem üretmiyor, konjenktür üretiyor. Güçlü siyasi lider, güçlü parti olmazsa, her zaman olmayabilir, olmazsa o zaman istikrar yok. Sistem istikrar üretmiyor. Şimdi bizim önerdiğimiz sistem 16 Nisan'da oylanacak, bu sistem kendisi istikrar üretiyor."

Yeni anayasa değişikliği ile 25 olan seçilme yaşının 18 olarak belirlendiğini dile getiren Şentop, böylece Türkiye'de 18-25 yaş aralığında bulunan yaklaşık 8,5 milyon vatandaşın seçilme engelini ortadan kaldırdıklarını söyledi.

Şentop, değişiklikle 550 milletvekilinin 600'e çıktığını, askeri yargının kaldırıldığını ve ülkenin çift başlılıktan kurtulduğunu kaydetti.

Rejim değişikliği iddiası

Rejim değişikliği iddialarına da değinen Şentop, bunun çok komik olduğunu belirterek, "Şundan dolayı komik, Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye'de bir anayasa değişikliği yapılmış da buna rejim değişikliği ne zaman dememiş. Yok böyle bir şey. 2010'da anayasa değişikliği olmuş, 'bu rejim değişikliğidir' diye Anayasa Mahkemesine dilekçe yazmışlar. 2007'de cumhurbaşkanını halk seçsin diye anayasa değişikliği yapmışız, gene rejim değişikliğidir demişler. Cumhuriyet Halk Partisi kendisinin içinde olmadığı anayasa değişikliklerine her zaman rejim değişikliği diyor. Bunu ciddiye almamız mümkün değil. Keşke bu değişikliğin içeriğiyle ilgili madde madde konuşabilseler, konuşabilsek."

Şentop, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Kaynak: AA / Güncel

Fırat Üniversitesi Mustafa Şentop AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title