Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Yeni Zelanda Genel Valisi Onuruna Yemek Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Jerry Mateparae ve eşi Janine onuruna Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde yemek verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Jerry Mateparae ve eşi Janine onuruna Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde yemek verdi.

Yemeğe, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve eşi, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Rolandson, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve eşi, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Fuat Oktay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işadamları, iş kadınları, akademisyenler, büyükelçiler, yabancı misyon şefleri ve gazeteciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, dünyanın iki ucunda yer alan Türkiye ve Yeni Zelanda arasında, ilk bakışta anlaşılması zor bir muhabbetin ve yakınlığın var olduğunu söyleyerek, "Zira bizler, acı bir geçmişten güçlü bir dostluk çıkartmayı başarmış ender ülkelerdeniz. Ortak geçmişimizde çok önemli bir yer tutan Çanakkale Savaşları, bu güçlü dostluğun temellerinin atılmasına vesile olmuştur Genç fidanlarımızın muharebe sahasında ortaya koydukları kahramanlık ve insanlık dersleri, Çanakkale'yi kaybedeni olmayan bir savaşa dönüştürmüştür. Tarihe belki de "centilmenler savaşı" olarak kaydedilmesi gereken Çanakkale'de, bir taraf muzaffer gibi görünse de, asıl kazanan barış ve dostluk olmuştur. Yeni Zelanda milli bilincinin oluşumunda da önemli rolü bulunan bu önemli hadisenin, günümüzde iki müşahhas nişanesi bulunmaktadır. Bunlardan ilki Conk Bayırı'nda bulunan Yeni Zelanda Anıtı, diğeri ise Vellington'daki 'Atatürk Anıtı'dır" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Yeni Zelanda'yı ortak değerlerin ve ideallerin birbirine bağladığını ifade eden Gül, "Güneydoğu Asya'dan Afganistan'a ve Ortadoğu'ya kadar uzanan geniş coğrafyada barış, güvenlik ve refahın arttırılmasını hedefleyen bir vizyonu paylaşıyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için, iklim değişikliğinden, terörle mücadeleye ve sürdürülebilir kalkınmaya kadar birçok alanda işbirliği yapıyoruz. Siyasi düzeyde ve çok taraflı platformlarda mükemmel olarak niteleyebileceğimiz işbirliğimizi, ticari ve ekonomik ilişkilerimize de yansıtmak istiyoruz. Son dönemde imzalanan Ortak Bildirge ve düzenli olarak gerçekleştirilen Karma Ekonomik Komisyon toplantıları, bu anlamda önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Böylece ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımları arttırarak, Pasifik'in iki ucunu somut projelerle birleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Mateparae ise Ipad'den bakarak konuşmasını yaptı ve davetlileri Türkçe 'İyi akşamlar' diyerek selamladı. Mateparae, yarın Gelibolu Yarımadası'na giderek 99 yıl önce yaşanan savaşı anma törenlerine katılacağını belirterek, 25 Nisan Cuma günü ise Anzak törenlerine katılacağını ifade etti. Mateparae, Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasından yaklaşık yüz yıl sonra Yeni Zelanda ve Türkiye 21. yüzyıla uygun modern bir ilişki kurmaya odaklandıklarını söyleyerek, "Bugün Ankara'da gerçekleştirdiğimiz yararlı görüşmeler, ülkelerimiz arasındaki karşılıklı çıkarlardaki çeşitliliği ve ilişkilerimizin geleceğine yönelik heyecan verici fırsatları bir kez daha teyit etmiştir. İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimiz arttırmak için yürüttüğümüz çalışmalar, eğitim alanı dahil kültürel ve beşeri ilişkilerimizi ilerletme gayretlerimiz ve uluslar arası alanda güçlü birer ortak olmaya matuf çalışmalarımız canlı işbirliğimizin en güzel örneklerini teşkil etmektedir" diye konuştu.

Türkiye'nin Yeni Zelanda için önemli bir ortak olduğuna işaret eden Mateparae, "Türkiye'nin bölgesel ve küresel konulardaki bakış açısına yüksek değer veriyoruz. Türkiye gibi yeni Zelanda da bölgesel itilaflar bağlamında özellikle Suriye'deki durum ve İsrail-Filistin sorunu gibi Ortadoğu'daki sorunlara yönelik endişe duymaktadır. Bu ihtilaflar kan dökülmesine ve ıstıraplara yol açmakta, daha geniş anlamda bölgesel ve hatta küresel güvenliği tehdit etme potansiyeli taşımaktadır. Yeni Zelanda bölgede uzak olmasına rağmen, ticaret yapan küçük bir ulus olarak kurallara dayalı, istikrarlı ve barışçı bir dünya düzenine tabiyiz. Gerek kapsamı net bir şekilde belirlemiş insani yardım faaliyetleri yoluyla gerek barışı destekleme harekatlarına askeri katkı sağlayarak üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız" şeklinde konuştu.

Karşılama esnasında Yeni Zelanda Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Başçavuşun, Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae'yi alnını Mateparae'nin alnına değdirerek karşılaması dikkat çekti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Gül Yeni Zelanda Çanakkale Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title