Haberler

Cumhurbaşkanı Gül'ün Romanya Ziyareti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Romanya'nın Avrupa Birliği'ne (AB) Tam Üye Olmasından Sonra AB Müktesebatı Nedeniyle Bir 'Geçiş Süreci' Yaşandığını Belirterek, "Bu Sıkıntıları, Yaptığımız Görüşmelerde Ele Aldık. Siyasi İrade Pozitif Olursa, Bu Problemlerin Çözüleceğine İnanıyorum" Dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Romanya'nın Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olmasından sonra AB müktesebatı nedeniyle bir 'geçiş süreci' yaşandığını belirterek, "Bu sıkıntıları, yaptığımız görüşmelerde ele aldık. Siyasi irade pozitif olursa, bu problemlerin çözüleceğine inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Romanya ziyaretinin ikinci gününde Romanya Sanayi ve Ticaret Odası'nda düzenlenen Türk-Romen İş Forumu'nun açılış konuşmasını yaptı. Türkiye ve Romanya'nın çok yakın işbirliği içinde olmasını arzuladıklarını dile getiren Gül, bu işbirliğinin her alanda kendini gösterdiğini söyledi. Romanya'nın son 15 yılda büyük bir değişim yaşadığını ve bunların 'ibretle izlenmesi gereken' gelişmeler olduğunu belirten Gül, bu süreçte Romanya'nın hem NATO hem de AB'ye tam üye olduğunu hatırlattı. Gül, Romanya'nın stratejik bir politikayla bu süreci çok iyi değerlendirdiğini ve yapılması gerekenleri sonraya bırakmadan, anında yaptığını vurguladı. Gül, "Aksi durum olsaydı, Romanya bugün AB'ye tam üye olamazdı" ifadesini kullandı. Türkiye'nin AB sürecini anlatan ve reformların devam edeceğini belirten Gül, sürekli büyüyen Türkiye'de, petrol varil fiyatının 100 doları geçmesine rağmen herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını bildirdi.

Türkiye ve Romanya arasında büyük bir potansiyel bulunduğunu ve bu kapsamda ticaret hacmini 2010 yılında 10 milyar dolara çıkarma arzusu içinde olduklarını vurgulayan Gül, iki ülke ticaretinde, Romanya'nın AB'ye tam üye olmasından sonra AB müktesebatı nedeniyle bir 'geçiş süreci' yaşandığını kaydetti. Bu sıkıntıları, yaptıkları görüşmelerde ele aldıklarını anlatan Gül, "Siyasi irade pozitif olursa, bu problemlerin çözüleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Romanya'nın AB üyelik sürecinde makroekonomik hedeflere öncelik verdiğini ve alt yapı gibi işleri AB üyeliği sonrasına bırakarak, AB fonlarından yararlanmasını bildiğini ifade eden Gül, bu alt yapı işlerinden, dünyada söz sahibi Türk şirketlerinin de büyük faydalar sağlayacağını vurguladı. Gül, bu konuda siyasi iradenin ortaya konduğunu vurgulayarak, işadamlarına, "Sizlerin, bizlerin döşediği bu raylarda ilerlemesi gerekir" çağrısında bulundu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Romanya'nın Türkiye'nin Balkanlar'daki en büyük ortağı olduğuna işaret ederek, Romanya'da 2 milyar dolarlık Türk yatırımı bulunduğunu vurguladı. İki ülke ilişkilerinde kazanılan ivmenin sürdürülebilmesi için varolan sorunların giderilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, başta vize konusu olmak üzere diğer sorunların en kısa sürede giderilmesini istedi.

GÜL'E BÜKREŞ'İN ANAHTARI VERİLDİ Cumhurbaşkanı Gül, İş-Forumu toplantısının ardından Bükreş Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Gül'e burada Belediye Başkanı Adriean Videanu tarafından şehrin temsili anahtarı verildi. Gül, "Şehrin anahtarının bana verilmesi benim için büyük bir onur. Böyle tarihi bir şehrin anahtarını almak büyük bir mutluluk. Sayın başkana çok teşekkür ediyorum. Bu, dostluğumuzun simgesidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Bükreş ziyareti kapsamında Anchor Plaza Metropol İş Merkezi şantiyesini gezdi ve yetkililerden bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Gül, Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu'nun onuruna vereceği akşam yemeğinin ardından Türkiye'ye dönecek.

(MT-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title