Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor Onuruna Akşam Yemeği Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Dost Slovenya'dan AB üyelik sürecimizde her zaman güçlü bir destek gördük. Bugün de Avrupa Birliği, ülkelerimiz arasında önemli bir işbirliği alanıdır.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Dost Slovenya'dan AB üyelik sürecimizde her zaman güçlü bir destek gördük. Bugün de Avrupa Birliği, ülkelerimiz arasında önemli bir işbirliği alanıdır. Ayrıca Balkanlar'dan Avrupa'nın geleceğine, enerji güvenliğinden küresel ekonomik kriz ve terörizme kadar uzanan geniş bir yelpazede iş birliği yapıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor onuruna Çankaya Köşkü'nde resmi akşam yemeği verdi. Yemeğe, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, milletvekilleri, iş adamları, sanatçılar ve akademisyenler katıldı.

Yemekte konuşma yapan Gül, Pahor ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Slovenya'nın, dost ve müttefik bir ülke olduğunu belirten Gül, iki ülke arasında 2009'dan bu yana cumhurbaşkanlığı düzeyindeki altıncı ziyaretin gerçekleştirildiğini kaydetti. Ortak bir geçmişi paylaşan Balkanlar'ın doğu ucunda Türkiye'nin, batısında da Slovenya'nın yer aldığını dile getiren Gül, halklar arasında sağlam köklere dayanan tarihi ve kültürel bağların mevcut olduğunu aktardı. Gül, ünlü Sloven seyyah Aşkerts'in 19. yüzyıla ait notlarının, dönemin İstanbul'unu çarpıcı biçimde tasvir ettiğini ve halklar arasındaki tarihi yakınlığı ortaya koyduğunu söyledi.

İki ülkenin bugün ise bölgede barış, istikrar ve refahın yaygınlaştırılması için çalıştığını ifade eden Gül, "Bu güçlü temel üzerine bina edilen yakın ve dostane ilişkilerimizin, her alanda en ileri seviyelere taşınması ortak hedefimizdir. Bu anlayışla 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Slovenya'yı 1992'de tanıdık. 1993'te Lubliyana'daki Büyükelçiliğimizi faaliyete geçirdik. Slovenya'nın Ankara'daki Büyükelçiliği 1996 yılında açıldı. Diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla, ilişkilerimiz her alanda gelişip, güçlenmiştir. Slovenya'nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini en başından itibaren kuvvetle destekledik. Dost Slovenya'dan AB üyelik sürecimizde her zaman güçlü bir destek gördük. Bugün de Avrupa Birliği, ülkelerimiz arasında önemli bir işbirliği alanıdır. Ayrıca Balkanlar'dan Avrupa'nın geleceğine, enerji güvenliğinden küresel ekonomik kriz ve terörizme kadar uzanan geniş bir yelpazede iş birliği yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Yarın Pahor'un himayesinde İstanbul'da düzenlenecek Yatırım Konferansı'nın, iş çevrelerinin birbirlerini daha yakından tanımasını sağlayacağını belirten Gül, "Türk yatırımcıların, bilhassa Slovenya'daki özelleştirme sürecine ilgi göstereceklerine inanıyorum. Türk ve Sloven iş adamlarının, Balkanlar'ın barış ve istikrarını pekiştirecek ortak projelere de imza atabileceklerini düşünüyorum. Türkiye Slovenya ilişkilerinin en kalıcı ve geleceğe güvenle bakmamızı sağlayan unsuru, hiç şüphesiz insandan insana bağlardır. Bu anlamda son yıllarda Slovenya ve Türkiye'yi ziyaret eden vatandaşlarımızın sayısındaki artış memnuniyet vericidir. Sloven sporcu ve antrenörlerin futbol, basketbol, yüzme, kayak, yelken ve buz hokeyi gibi alanlarda Türk sporunun gelişmesine yaptığı katkılar ise takdire şayandır" dedi.

Slovenya'da Türk sanatına, edebiyatına, sinemasına, dizilerine ve müziğine artan bir ilgi bulunduğundan haberdar olunduğunu kaydeden Gül, "Türk sanatçıların, Slovenya'da saygın etkinliklerde yer alması hepimizin göğsünü kabartmaktadır. Serdar Özkan adlı yazarımızın kaleme aldığı 'Kayıp Gül' adlı eserin, Slovenya'da uzun süre en fazla satanlar listesinde yer alması, hiç şüphesiz bu alandaki etkileşimi üst seviyelere çıkartmıştır" değerlendirmesinde bulundu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Avrupa Birliği Abdullah Gül Slovenya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title