Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Romanya Devlet Başkanı Basescu Onuruna Yemek Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Romanya arasındaki köklü dostluğun temellerinin, ortak tarihe, kültür ve değerlere dayandığını belirterek, "Ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar sadece ülkelerimizin yararına değil, aynı zamanda bölgesel barış, huzur, istikrar ve refahın pekiştirilmesine de katkı sağlamaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Romanya arasındaki köklü dostluğun temellerinin, ortak tarihe, kültür ve değerlere dayandığını belirterek, "Ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar sadece ülkelerimizin yararına değil, aynı zamanda bölgesel barış, huzur, istikrar ve refahın pekiştirilmesine de katkı sağlamaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Yemeğe Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, aralarında Ferit Şahenk'in de bulunduğu iş adamları, diplomatlar ve diğer davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmaya, Basescu ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

"Ziyaretiniz, ülkelerimiz arasında mükemmel düzeydeki ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik karşılıklı iradenin en güncel göstergesidir" diyen Gül, son dört yılda dört kez bir araya geldiklerine işaret etti. Gül, 2008 yılında Romanya'ya yaptığı ziyaret sırasında kendisine gösterilen ilgi ve misafirperverlikten dolayı Basescu'ya bir kez daha teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile Romanya arasındaki köklü dostluğun temelleri ortak tarihimize, kültür ve değerlerimize dayanmaktadır. Türkçe ve Romence'de yer alan 2 binden fazla müşterek kelime, dostluk ve işbirliğimize güç katmaktadır.

Bugün de ilişkilerimizi, bu güçlü tarihi ve beşeri temeller üzerine bina ediyoruz. Geçen ay Bükreş ve Köstence'de açılan Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri'nin, ilişkilerimizin beşeri ve kültürel boyutunu daha da pekiştireceğine inanıyoruz.

Türkiye ve Romanya sadece ikili düzeyde değil, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Karadeniz Sinerjisi gibi bölgesel yapılanmalar ile NATO şemsiyesi altında da yakın işbirliği sergilemektedir. Bu çerçevede, Romanya'nın NATO üyeliğini bölgesel barış, istikrar ve güvenliğe katkı sağlayacağı anlayışıyla vaktiyle kuvvetle desteklemiştik. Romanya da ülkemizin AB üyelik sürecine güçlü ve koşulsuz desteğini kararlılıkla sürdürmektedir.

Ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar sadece ülkelerimizin yararına değil, aynı zamanda bölgesel barış, huzur, istikrar ve refahın pekiştirilmesine de katkı sağlamaktadır.

Şüphesiz, ziyaretiniz vesilesiyle imzalanan Stratejik Ortaklık Belgesi, uzun vadeli işbirliğimiz açısından daha da sağlam bir zemin oluşturacaktır."

-"Balkanlarda en büyük ticari ortak"-

İki ülke arasındaki işbirliğinin, karşılıklı ekonomik ve ticari faaliyetlerde de etkisini gösterdiğini vurgulayan Gül, Türkiye ve Romanya halen Balkanlarda birbirlerinin en büyük ticari ortağı olduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin küresel krize rağmen yılın 9 ayında 5 milyar dolara yaklaştığına işaret eden Gül, Romanya'da 7 bine yakın Türk firmasının faaliyet gösterdiğini, Türk müteşebbislerinin yatırımlarının toplamının da 5 milyar doları aştığını söyledi. Türk firmalarının Romanya'da üstlendiği müteahhitlik projelerinin değerinin de 5,5 milyar Dolara ulaştığını ifade eden Gül, "Bu yatırımlar, Türk ve Romen ekonomilerinin birbirlerini tamamlamalarını sağlamakta ve güçlü bir sinerjiyi harekete geçirmektedir" dedi.

Pendik-Köstence limanları arasında başlatılan Ro-Ro seferlerinin de ekonomik ilişkileri daha da güçlendireceğine ve 10 milyar dolar ticaret hacmi hedefini ulaşılabilir kılacağına inandığını dile getirdi.

-"Dobruca Modeli'ni takdir ediyoruz"-

İki ülke halkları arasında güçlü bir sosyal ve kültürel etkileşim bulunduğunu ifade eden Gül, şöyle konuştu:

"Halen Romanya'da yaşayan ve nüfusu 80 bine yaklaşan Türk toplumu, halklar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde köprü rolü oynamaktadır. Bu vesileyle, Romen devletinin Türk ve Tatar azınlığa karşı gösterdiği ve 'Dobruca Modeli' olarak adlandırılan örnek tutumu ziyadesiyle takdir ettiğimizi bilmenizi isterim.

Türkçe'de 'su gider, kum kalır' diye bir atasözü vardır. Bunun Romence'de de

'su akar, kayalar kalır' şekliyle yer aldığını öğrendim. Bu müşterek atasözümüz, Türkiye-Romanya dostluğunun baki kalacağını en veciz şekilde ifade etmektedir."

Gül, konuşmasını iki ülke halklarının köklü dostluğuna kadeh kaldırarak bitirdi.

-Basescu'nun konuşması-

Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu da yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu sevinci dile getirdi.

Van'da meydana gelen depremi hatırlatan ve üzüntüsünü dile getiren Basescu, depremzedeler için hem Avrupa merkezli kuruluşlar aracılığıyla hem de Romanya adına insani yardımlar gönderdiklerini belirtti. Basescu, "Depremden etkilenenlere yönelik dayanışmamızı yinelemek isterim" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ile imzaladıkları Stratejik Ortaklık Belgesi'ne değinen Basescu, bu şekilde tarihi bir adım atıldığını, karşılıklı çıkar alanlarındaki işbirliğinin derinleştirileceğini söyledi.

Romanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğini açık bir şekilde desteklediğini yineleyen Basescu, "Yalnızca geçmişi ve tarihiyle değil, Avrupa'nın siyasi kaderini, ekonomisini, kültürünü ve güvenliğini inşa etme hususunda üstlenmiş olduğu mevcut ve gelecekte oynayacağı rol ile Türkiye'nin, günümüz Avrupa'sının bir parçası olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde yaptığı reformları memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Basescu, bu çalışmaların Türkiye'nin etkileyici ilerlemesinin devamı için itici güç olacağını vurguladı.

Türkiye'nin ekonomik büyüme ve bölgesel işbirliği konusunda başarılı çabalar gösterdiğine işaret eden Basescu, stratejik önemi olan Nabucco Projesi'ni hayata geçirecek adımların hızlandırılmasının önemini vurguladı.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün kuruluşunun 20. yıl dönümünün 2012 yılında kutlanacağını hatırlatan Basescu, Romanya'nın örgütün rolünü ve verimliliğini pekiştirmek istediğini kaydetti.

Romanya ile Türkiye arasında birçok alanda ortak projeler yürütüldüğünü anlatan Basescu, 2009'da yaşanan mali kriz nedeniyle küçülen ikili ticaret hacminin yeniden hız kazandığını ve bu yıl 4,6 milyar avro seviyesine ulaşacağını ifade etti.

İki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğinin, Romanya'daki Türk, Türkiye'deki Romen topluluğun varlığıyla pekiştiğine dikkati çeken Basescu, "Romanya'daki Türk azınlığının takdir ve sempatiyle karşılandığını belirtmek isterim. Her iki topluluğun ülkelerimiz arasındaki yakınlaşma ve dostluk bağının geliştirilmesindeki rolünü bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Basescu, Bükreş ve Köstence'de bu yıl açılan Yunus Emre Kültür Merkezlerinin de insani ilişkilerin ilerlemesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Devlet Başkanı Basescu, "İstanbul'da 'Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi'nin bulunması ve Romen Ortodoks topluluğuna hizmet veren bir kilisenin faaliyet göstermesi Avrupa'nın çok kültürlü ve demokratik değerlerine olan bağlılığımızda etkin olan hoş görü ve dini özgürlük hakkının temin edilmesi bakımından önemli bir kanıttır" dedi.

Kendisi ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Basescu, barış ve refah dilekleriyle kadehini kaldırarak konuşmasını bitirdi.

- ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title