Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, İzmir'de

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Temel Meseleleri Konusunda Tüm Siyasi Parti ve Kurumlar Arasında Temel Bir Mutabakatın Olduğunu Söyledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin temel meseleleri konusunda tüm siyasi parti ve kurumlar arasında temel bir mutabakatın olduğunu söyledi.

İzmir'deki temasları çerçevesinde Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO), Hilton Oteli'nde verdiği yemekte konuşan Gül, İzmir temasları kapsamında ilk olarak Efes, Meryemana Evi'ni ziyaret ettiğini hatırlatarak, 'Bu ziyareti yapan ilk Cumhurbaşkanı olduğum söylendi, ilk Cumhurbaşkanı olmaktan gurur duydum' dedi.

Gül, gün boyunca Şirince Köyü, Kızlarağası Hanı, Agora gibi İzmir'in önemli yerlerini de ziyaret ettiğini belirterek, İzmir'in Türkiye'nin en güzel, en şirin ve dünyaya en açık illerinin başında geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, 'İzmir'in kendini Türkiye'deki bir ille değil, Avrupa'daki kentlerle, metropollerle mukayese etmesi gerekir' dedi. Kuruluşu antik çağlara giden İzmir'in, Osmanlı döneminde de Kurtuluş Savaşı döneminde de modern Türkiye'nin gelişimi döneminde de önemli roller üstlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin de İzmir'e daha sık gidip gelmek istediğini dile getirdi.

- 'KURUMLAR ARASINDA MUTABAKAT VAR'-

Gül, bir ülkenin kalkınabilmesi için kaynaklarını, enerjisi ve tüm fikrini bu amaca yöneltmesi gerektiğini belirterek, bunun mümkün olabilmesi için de o ülkede istikrara, hoşgörüye, farklı siyasi anlayış ve düşüncede olan partiler arasında işbirliğine gerek olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

'Küçük bir ilde bile, farklı kurum ve görüşler arasında işbirliği varsa, inanılmaz bir sinerji yaratılıyor ve başarıya ulaşılıyor. Bunu bir de ülke olarak düşünün. Ülke olarak başarı elde etmenin birinci şartı, bu geniş anlamda söylediğim istikrarı, kurumlar arasındaki uyumu, beraber çalışma anlayışını, bir mücadele varsa, bu mücadelenin medenice yapılmasını sağlamaktır. Cumhurbaşkanı olarak çok çeşitli parti ve kurumlarla görüşüyorum, şunu söyleyebilirim ki, Türkiye'nin temel meseleleri konusunda tüm siyasi parti ve kurumlar arasında temel bir mutabakat var. Anayasa'nın temel ilkeleri, Türkiye'nin demokratik, laik bir hukuk devleti olması, serbest ekonomi ve AB ile bütünleşme gibi konularda herkes mutabık. Farklı eğilimler olsaydı, kara kara düşünmemiz gerekirdi. Memnuniyetle söylemek isterim ki, bu söylediğim temel konularda mutabakat var. Kim daha iyi yapar? Bunlar nasıl olacak? Farklılıklar buralardadır.'

Türkiye'de siyasi mücadelelerin zaman zaman çok sert geçtiğini, Türk siyasetinin böyle bir alışkanlığı olduğunu ifade eden Gül, bu mücadelenin zaman içinde AB ülkelerinde görülen çerçeveye oturacağından şüphe duymadığını belirtti. Gül, 'Bu, başta ben olmak üzere herkesin sorumluluğudur ve benim de birinci öncelik verdiğim konudur' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, herkesin kendini başkasının yerine koyarak, karşısındakini anlamaya çalışması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

'Biz birbirimize saygı ve sevgi gösterip, birbirimizi anlamazsak, başkalarının da bize beklediğimiz saygı ve sevgiyi göstermesi mümkün olmaz. Vatandaş olarak hepimizin sorumlulukları var, ülkenin de sorunları var, bu doğru. Bunların, gelişmiş ülkelerdeki demokrasi standartları hedef alınarak aşılacağına inanıyorum.'

- 'İZMİR'İN KENDİ BÜYÜKLÜĞÜNÜ YENİDEN KEŞFETMEYE İHTİYACI VAR'-

Konuşmasında, İzmir'in Türkiye'nin Batı'ya açılan kapısı olduğunu, kentte çok güçlü basın ve kültür hayatı bulunduğunu söyleyen Gül, 'Son yıllarda İzmir'in kendi büyüklüğünü yeniden keşfetmeye ihtiyacı var. Bu psikolojinin değişmesi gerekiyor' dedi.

İzmir'in gelecek 3-4 yıl içinde çok farklı konuma geleceğine inandığını ifade eden Gül, sonuç itibarıyla üzüntü yaratsa da EXPO üyelik sürecinin, kentin uluslararası anlamda tanıtımına önemli katkılar yaptığını, bu çalışmaların İzmir'e kısa süre içinde geri döneceğine inandığını dile getirdi. Gül, 'İzmir'i dünyaya açmamız, daha iyi tanıtmamız lazım, tanıtımı konusunda doğrusu noksanlıklar var' diye konuştu.

İzmir'de önemli projelerin hayata geçeceğini, İzmir İktisat Kongresi'nin tekrar yapılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, İktisat Kongresi'nin olağanüstü bir toplantı olacağını ve İzmir'in bir cazibe merkezi olduğunu herkese bir kez daha göstereceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye gelen devlet adamlarının programlarına İzmir ziyaretini dahil etmelerini bizzat önerdiğini de söyledi ve İzmirli iş adamlarından ve iş çevrelerinden, yurt dışı gezilerine daha fazla katılmalarını istedi.

(SY-MV-GK-ŞP) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title