Haberler

Cumhurbaşkanı Gül İzmir'de(3)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, seçim sürecinde siyasi partilerin centilmenlik anlaşması imzaladığı İzmir'in Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı GÜL İzmir'DE(3)

GÜL, "Ankara EXPO'DA RAKİP OLMASA İzmir SİNERJİYİ YAKALAMAYACAKTI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, seçim sürecinde siyasi partilerin centilmenlik anlaşması imzaladığı İzmir'in Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi. EXPO 2020'yi İzmir'in kazanacağına inandığını, adaylık için Ankara rekabete girmemiş olsa İzmir'in sinerjiyi yakalayamayacağını belirten Gül, İzmir 5'inci İktisat Kongresi'nin yapılması için Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) talimat verdiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Gül, İzmir Ticaret Odası tarafından Swiss Otel'de düzenlenen "Bir İzmir Akşamında Ege İşadamları Buluşması" toplantısına katıldı. İzmirli iş adamalarıyla bir araya gelen Gül, önce İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ı dinledi. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Gül'den İzmir'in tanıtımına destek vermesini, EXPO 2020'yi yine 2015 gibi himayesine almasını istedi. İzmir'de 5'inci İktisat Kongresi'nin yapılmasını da isteyen Demirtaş, "Hiç aklınızdan bizi ve EXPO 2020'yi çıkarmayın. Bu yoğun trafiğinizin bir bölümünü İzmir'e kaydırmanızı istiyoruz. Size İzmir'de uygun bir yerde Cumhurbaşkanlığı köşkü yapalım. İşimizi garantiye alalım. Daha sık gelin"dedi.

İzmir EXPO'YU HAK ETTİ

İzmir'in sanayi, ticaret, eğitim, bilim kültür ve fuarcılıkta öncü illerden biri olduğunu belirten Vali Kıraç, "İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından kent ekonomisine 80 milyon TL katkı verdik. İZKA tarafından İzmir Tanıtım Stratejisi hazırlandı, buna kentin tüm dinamiklerinin uyması gerek. İzmir evrensel etkinlik olan EXPO'yu yapmaya hak etti" diye konuştu.

CENTİLMEN ŞEHİR İzmir

İzmir'de genel seçimler öncesi huzurun sağlanmasına dikkat çeken Gül, "Hem çocukluğunun bir bölümü geçtiği ve ailemin bir bölümünün halen yaşadığı bir kent hem de Türkiye'nin en önemli kentlerinden birisi olması nedeniyle İzmir'in kendim için ayrı bir önemi var. Başka yerlere örnek olacak şekilde siyasi partilerin güzel bir centilmenlik anlaşması imzaladığını biliyorum. Seçim kampanyalarında gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, afiş ve pankartların naylondan olmaması, konvoylarda gürültü yapılmamasına dikkat edilmesi gibi centilmence anlaşma kuralları beni memnun etti. Tüm siyasi partileri tebrik ediyorum" dedi. İzmir'in bir sanayi ve ticaret kenti olduğunu, uluslararası ticaretin bu kentten öğrenildiğini belirten Gül, "İzmir'in altyapısının giderek güçlendiğini biliyoruz. Yeni büyük projeler var. Örnek bir havaalanı terminale sahip. Çevre yolları, İstanbul-İzmir arasında yeni otobanlar, tüm bölgeyi birbirine bağlanacak. Hızlı terenler yapılacak. Sadece İzmir değil tüm ülkeye katkı sağlayacak" dedi.

İzmir'İN TURİZMDE SİLKİNMESİ GEREK

İzmir'in turizm şehri olarak her bakımdan bu alanda biraz silkinmesi gerektiğini daha önce de açıkladığını ifade eden Gül, " Büyük düşünmenizi, hiçbir zaman içe dönük olmamanızı, İzmir'in isminin ve tarihinin büyük olduğunu, herkesin buna yakışır şekilde hareket etmesi gerektiğini paylaşmak istiyorum. Problemler her yerde var. Bunlar aşılır. Küçük problemlerde boğulmamak gerekir. Ankara, İstanbul, Washingtan, New York, Paris'in de problemleri var. İzmir problemlerin içinde boğulacak bir kent değildir. Herkes böyle düşünmelidir" dedi.

YABANCI YATIRIMCI GELMEYE BAŞLADI

Türkiye'nin ekonomisinin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında geliştiğini ve güven verdiğini belirten Gül, "Bütçe açığının Master kriterlerini karşılayan rakamlarda. Böyle bir dönemde Türkiye'nin kendine güvenen, sağlam adımlarla ilerleyen ülke oldu. Türkiye'nin içeriden veya dışarıda esecek rüzgarlar karşısında sarsılmamasıdır. 2008 krizinde reformla kendisini ispatlamıştır" dedi. Eskiden Türkiye'ye yatırım yapmayan şirketlerin artık 100 milyon dolarlarla yatırım yaptığını dile getiren Gül, "Türkiye'nin geleceğinin çok parlak. Sağlam ayaklar üzerinde ilerlerken en avantajlı bölge Ege Bölgesi'dir. Her yabancı şirketin İstanbul ve Ege Bölgesi'ne gelecek.

Ankara REKABETE GİRMESİYLEDİ İzmir SİNERJİYİ YAKALAYAMACAKTI

İzmir'in tanıtımı için her şeyi yapacağını ve yaptığını söyleyen Abdullah Gül, "İzmir'in sadece ismi ve geçmişi yeter. Bu anlamda EXPO 2015 büyük bir hamle olmuştur. Maalesef kaybedilmeyecek bir yarışı kaybettik. Sebeplerine girmeyeceğim. İzmir için büyük yatırım oldu. Üzülüp kalmamamız gerektiğini söyledim. Bugün İzmir'e yatırımcılar geliyorlar o tanıtımın büyük katkısı olmuştur. İzmir ikinci kez aday gösterilmeyi hak etmişti. Ankara çıkıp rekabete girmeseydi, siz o sinerjiyi yakalayamayacaktınız. EXPO'yu ilk müracatında kazanan olmamış. Biz kazanacaktık ancak İzmir'in değil bazı genel hatalardan kaybedildi" dedi.

İKTİSAT KONGRESİ MÜJDESİ

Gül, İzmir 5'inci İktasat Kongresi'nin yapılması için DPT'ye talimat verdiğini açıkladı. DPT'de grup oluşturulduğunu ve çalışmalara başlandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, hem Türkiye, hem de İzmir ve Ege Bölgesi'yle ilgili konuların masaya yatırılacağını söyledi.

DUALI KASE HEDİYE EDİLDİ

Gül'ün konuşmasının ardına İTO başkanı Demirtaş ve Meclis Başkanı Selami Özpoyraz cumhurbaşkanına hediye verdi. Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı Gül'e ilk hediyesi "Dualı Kase" oldu. Topkapı Sarayı'nda sergilenen Osmanlı Sultanlarının tılsımlı gömleklerini hatırlatan Demirtaş, "Bu gömlekleri giyen padişahı hastalıklara, türlü kötülüklere karşı koruduğuna ve hastalara şifa verildiğini inanılırdı. Bu kasenin üzerinde de Topkapı Sarayı'ndaki 87 tılsımlı gömleğin üzerinde yer alan kazaları, belaları ve afetleri defetmek üzere yazılmış dua bulunuyor. Mor renkli camdan üretilen, rölyef desenleri 24 ayar altın yaldız olan dualı kaseyi, Cumhubaşkanımız'a kazalardan, belalardan koruması ve şans getirmesi için hediye ediyorum" dedi. Demirtaş ayrıca bir halı ve Gül'ün İzmir'de daha önce ilkokul öğrencileriyle çektirdi hatıra fotoğrafını hediye etti. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title