Haberler

Cumhurbaşkanı Gül: Hiçkimse Yazdığından Dolayı Cezaevinde Değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de hiçkimsenin yazdığından dolayı cezaevinde olmadığını belirterek, "Bazı tutuklular var ki bunlar dışarda gazeteci diye geçiyorlar. Ama yasa dışı örgüt üyeleri, silah kullanan, şidette başvuran ve kendileri de şiddetin içinde bulunan insanlar bunlar. Bu insanlar yazdıklarından dolayı değil illegal örgüt içindeki başka faaliyetlerinden dolayı tutuklu olan insanlar" dedi.

Polonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Natoli Avrupa Koleji'nde Türkiye'nin AB ilişkilerine ilişkin bir konferans verdi. Konuşmasını İngilizce olarak yapan Gül, konferans sonrasında ise öğrencilerin sorularını yanıtladı. İspanyol bir öğrencinin 'Türkiye'de birçok gazeteci ve generaller tutuklandı. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin özgürlükler açısında atacağı adım ne olur' yönünde sorusuna Cumhurbaşkanı Gül şu yanıtı verdi: "Türkiye'de arkasında şiddet olmadıkça ifade özgürlüğünün önünde bir engel yok. Hiç kimse düşüncesinden, fikrinden ve yazdıkları nedeniyle tutuklanmıyor. Eskiden bu tür olaylar vardı artık bugün yok. O zaman haklı olarak 'Bazı gazeteciler niye tutuklu' diye soracaksınız? Onun cevabı da şu; 2003-2004 yıllarında bugünki hükümete karşı bir darbe girişimi olduğu yönünde çok önemli belgeler ele geçti. Savcılarda bu belge, bilgi ve dökümanlardan yola çıkarak davalar açtı. Olayla ilgili olan bazı askerler ve gazeteciler tutuklandı. Ben bunlara suçlu diyemem. Çünkü yargılama devam ediyor. Hep birlikte yargılamanın sonunda ne olduğunu göreceğiz. Bunların her ay itiraz hakları var ve mahkeme bu itirazlara rağmen tutukluluklarını devam ettiriyor. "

Bu tür tutuklu gazeteci sayısının fazla olmadığına da değinen Gül, "Bu kişilerin sayısı çok fazla değil. Bazı tutuklular var ki bunlar dışarda gazeteci diye geçiyorlar. Ama yasa dışı örgüt üyeleri, silah kullanan, şidette başvuran ve kendileri de şiddetin içinde bulunan insanlar bunlar. Bu insanlar yazdıklarından dolayı değil illegal örgüt içindeki başka faaliyetlerinden dolayı tutuklu olan insanlar" dedi. Kopenhag kiriterlerine imza atan bir ülke olan Türkiye'nin basın özgürlükleri konusunda 100'üncü sırada gösterilmesinin düşündürücü olduğuna da değinen Gül, "Burada Türkiye'ye karşı bir yanlış yanılgı var ve bu da kampanya şeklinde devam ediyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title