Haberler

Cumhurbaşkanı Gül: "Doğu Kudüs'te İsrail'in Yeni Yerleşim Yerleri Kurma Teşebbüsü Herkesi Şok Etti"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Doğu Kudüs'te İsrail'in Yeni Yerleşim Kurma Teşebbüsü Bütün Dünyayı ve Herkesi Şok Etmiştir. Bu Gayet Açık Bir Şekilde Annapolis'teki Alınan Kararlara Aykırıdır. Ben Ümit Ediyorum Ki İsrail'in Bunu Düzeltmesi ve Bu Süreci Tıkayabilecek Başkalarına da Başka Şekilde Olumsuz Davranmalarına Fırsat Verecek Bir Hareket İçinde Olmaması Gerekir" Dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Doğu Kudüs'te İsrail'in yeni yerleşim kurma teşebbüsü bütün dünyayı ve herkesi şok etmiştir. Bu gayet açık bir şekilde Annapolis'teki alınan kararlara aykırıdır. Ben ümit ediyorum ki İsrail'in bunu düzeltmesi ve bu süreci tıkayabilecek başkalarının da olumsuz davranmalarına fırsat verecek bir hareket içinde olmaması gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ürdün Kralı Abdullah'ı Çankaya Köşkünde resmi törenle karşıladı. Törene Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve diğer yetkililer katıldı.Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Köşkünde ortak basın toplantısı düzenleyen Gül, "Bugün çok olumlu bir hava var. Bölgede herkes Annapolis'e katılmıştır. Sadece Filistin değil, Suriye ve Lübnan da konferansa katılmıştır ve kapsamlı bir görüşmeler yapılmıştır" diye konuştu.

Bölgede Ürdün'le uluslararası konularda aynı görüşte olduklarını belirten Gül, "Bu bağlamda Annapolis Barış konferansı sonrasında, Ortadoğu Barış sürecine ilişkin gelişmeler ve Irak'taki durumlar başta olmak üzere bölgesel konuları geniş bir şekilde ele aldık. Ortadoğu'da böyle önemli gelişmeler yaşanırken gerçekleştirilen bu ziyaret çok önemli. Barış sürecinin sonuca ulaşabilmesi için ortak yapabileceğimiz çalışmaları da gözden geçirdik" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ürdün'le ekonomik ilişki potansiyelin geliştirilebileceğini ve zaten iyi olan siyasi ilişkilerin daha da iyileştirilmesi konusunda çalışacaklarını belirtti.

Gül, "İsrail'in Doğu Kudüs'te yeni yerleşim kurma teşebbüsünü eleştirerek, "Bu teşebbüs dünyayı ve herkesi şok etmiştir. Bu gayet açık bir şekilde Annapolis'te alınan kararlara aykırıdır ve İsrail'in bunu düzelteceğine inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Ortadoğu'da istikrarı, ılımlılığı ve modernliği temsil eden Türkiye ve Ürdün arasındaki işbirliğinin de bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına önemli katkıda bulunacağını ifade etti.

Gül, bu girişimin de başarısızlıkla karşılaşması halinde bundan sonra daha büyük olumsuzluklar gelebileceğine işaret ederek, herkesin bu sürecin sağlıklı işlemesi için elinden gelen tüm gayreti göstermesi gerektiğini söyledi.

ÜRDÜN KRALI ABDULLAH: "TÜRKİYE İSLAM DÜNYASINDA SAYGIN BİR SES"

Ürdün Kralı Abdullah ise konuşmasında Türkiye'nin İslam dünyasında "çok saygın bir ses ve bölgede önemli bir güç" olduğunu söyledi.

"Bugün attığımız önemli adımlar ikili ilişkilerimizin geliştirilmesine ve derinleştirilmesine çok önemli bir katkı sağlayacaktır" diyen Ürdün Kralı, "İkili ilişkilerimizin hak ettiği bir mertebeye ulaşması için bir siyasi danışma mekanizmasının da oluşturulmasına karar verdik. Bu mekanizma diyalog ve işbirliğine katkı sunacak" şeklinde konuştu.

Ürdün Kralı Abdullah konuşmasında şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde Ortadoğu süreci için Annapolis'in çok önemli bir başlangıç olduğu konusunda hem fikir olduk ve 2008 yılının sonuna kadar Filistin Devletinin kurulması konusunu teati ettik.

Kral Abdullah, barış sürecinde Kudüs'te ve Gazze şeridinde yeni yerleşim yerlerinin devam etmemesinin çok önemli bir ön koşul olduğunun altını çizdi.

Türkiye'yi Filistin'de kurulan sanayi bölgesi çalışmalarından dolayı da kutladıklarını belirten Ürdün Kralı, "Biz Filistinlilerin yaşantılarında somut değişimleri görmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Terörizmi ve terörün her türlüsünü kınadıklarını belirten Kral Abdullah, "PKK'nın saldırılarını lanetliyoruz ve Irak'ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini de destekliyoruz" dedi.(ANKA)

(OLC/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title