Haberler

Cumhurbaşkanı Gül: "Darfur'da İnsanlık Dramı Yaşanıyor"

Cumhurbaşkanı Gül, Sudan Halkının Sorunlarının, Sudan'ın Egemenliği, Birliği ve Toprak Bütünlüğü Çerçevesinde Diyologla Çözümlenmesine Önem Verdiklerini ve Gereken Katkıyı Yapacaklarını Söyledi. Gül, Darfur'da Yaşanan İnsanlık Trajedisine Son Vermek İçin Herkesin Aktif Çaba Göstermesini İstedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Sudan halkının sorunlarının, Sudan'ın egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümlenmesine önem verdiklerini ve gereken katkıyı yapacaklarını söyledi.

Darfur'da bir "insanlık dramı" yaşandığını ifade eden Gül, "Herkesin gözü önünde cereyan eden bu dram çok acı vericidir. Dolayısıyla herkesi bu insani acıları durdurmak için aktif çaba göstermeye davet ediyorum" diye konuştu.

Darfur'da "soykırım" teşvik etmekle suçlanan Sudan Cumhurbaşkanı El Ömer Hasan Ahmet El Beşir, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Abdullah Gül toplantıda, iki ülke arasındaki yakınlığının tarihe dayalı bir geçmişi olduğunu kaydetti. Gül, Sudan'ın karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilgilerinin bundan kaynaklandığını söyledi.

Sudan halkının karşı karşıya bulunduğu sorunların Sudan'ın egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğü çerçevesinde diyalogla çözümlenmesine önem verdiklerini ve gereken katkı yapacaklarını ifade eden Gül, şöyle konuştu:

"Darfur'da on binlerce sivilin ölümüne yol açmış bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Darfur krizinin temelinde siyasi meselelerin yanı sıra bölgedeki kıt kaynakların kullanımı, yoksulluk ve çevre sorunları yatmaktadır. Herkesin gözü önünde cereyan eden bu dram çok acı vericidir. Dolayısıyla herkese bu insani acıları durdurmak için aktif çaba göstermeye davet ediyorum."

-"SUDAN HALKININ SIKINTILARINDAN DOLAYI BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ"

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin Darfur ile ilgili kararlarını desteklediğini de belirten Gül, "Biz, Sudan halkının karşı karşıya bulunduğu sıkıntılardan dolayısıyla büyük üzüntü duyuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Abdullah Gül, Türkiye'nin Sudan halkına yardım amacıyla yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verdi ve görüşmelerde bu yardımların sürmesi konusunda mutabık kalındığını da anlattı.

Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir de, iki ülke halkları arasındaki ilişkilerin çok köklü olduğunu ve tarihe dayandığını kaydetti. El Beşir, "Türk şirketlerindeki Sudan'daki çalışmaları övgüye değer ve Sudan'ın kalkınmasına büyük katkı yapacak" dedi.

Ülkesinin petrol, gaz ve maden gibi geniş kaynakların bulunduğun ve Türk şirketleri için fırsatlar olduğunu dile getiren El Beşir, "Biz tabii ki Türkiye'nin tekniğinden ve tecrübesinden yararlanmak istiyoruz" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sudan ziyaretinden sonra Türkiye'nin Darfur halkına çok büyük yardımlar sağladığını kaydeden El Beşir, Darfur'un güvenli bir bölge haline geldiğini, yüzde 90 güvenlik sağlandığını ve güvenliğin yüzde 100 olması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

El Beşir, bir gazetecinin uluslararası insan hakları örgütlerince suçlanan Musa Hilal'ın bakan olarak atandığını hatırlatması üzerine söz konusu kişinin Sudan vatandaşı ve Darfur'da çok etkin olduğunu, bölgedeki istikrara önemli katkılarda bulunduğunu savundu. El Beşir "Şu anda Darfur'da cinayetler işleyenler, Avrupa'dan yardım alan kişiler" diye konuştu. (ANKA)

(CN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title