Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Çek Cumhurbaşkanı Klaus Onuruna Yemek Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yemekte yaptığı konuşmada, "Çek Cumhuriyeti, Türkiye'nin en önemli stratejik hedeflerinden AB katılım sürecine başından beri destek vermiş,Türkiye'nin yanında yer almıştır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk Cumhurbaşkanı Klaus onuruna verdiği akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, "Günümüzde de Çek Cumhuriyeti, Türkiye'nin en önemli stratejik hedeflerinden AB katılım sürecine başından beri destek vermiş ve her zor dönemeçte Türkiye'nin yanında yer almıştır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ve eşi Livia Klausova onuruna Çankaya Köşkü'nde resmi akşam yemeği verdi. Yemeğe Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Türkiye-Çek Cumhuriyeti Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri, Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Cihat Erginay, Çek Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Vaclav Hubinger, iş adamları,

Sivasspor'un Çek futbolcusu Tomas Rada ve çok sayıda davetli katıldı.

Yemekte bir konuşma yapan Gül, konuklarını Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gül, Avrupa'nın erken sanayileşen toplumlarından biri olan Çek halkının, kuruluşunun ilk yıllarından itibaren Türkiye ile sanayi alanında işbirliği içinde olduğunu kaydederken, "Günümüzde de Çek Cumhuriyeti, Türkiye'nin en önemli stratejik hedeflerinden AB katılım sürecine başından beri destek vermiş ve her zor dönemeçte Türkiye'nin yanında yer almıştır" dedi. Gül, Klaus'a, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği güçlü destekten dolayı teşekkür etti.

Gül, dünya genelindeki ve Avrupa'daki olumsuz ekonomik şartlara rağmen üreterek büyüyen iki ekonomi olan Türkiye ve Çek Cumhuriyeti'nin performanslarının takdire şayan olduğunu belirtirken, iş adamları arasındaki verimli temasların teşvikiyle önümüzdeki dönemde daha başarılı sonuçlar beklediklerini ifade etti. Mersin ve Adana'yı da beraberindeki iş adamlarıyla ziyaret edecek olan Klaus'u bu tercihinden dolayı kutlayan Gül, bu şehirlerde yapılacak iş forumu toplantılarının, Türkiye'nin farklı bölgelerinin ekonomik potansiyelinin Çek iş çevreleri tarafından daha iyi değerlendirilmesini sağlayacağını kaydetti.

Gül, Türkiye'nin Çek halkının en çok tercih ettiği 5 turizm destinasyonundan biri olduğunu, Avrupa'nın ortasında görkemli bir şehir olan Prag'ın da Türk turistler için önemli bir güzergah olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin yüzyıllar öncesine dayandığını ifade eden Gül, "Birinci Dünya Savaşı'nın Galiçya cephesinde şehit düşerek, Çek Cumhuriyeti topraklarındaki üç ayrı şehitlikte Çek halkının ebedi misafiri olarak yatan kahraman askerlerimiz, halklarımız arasında özel bir bağ oluşturmaktadır. Dost ve müttefik halka, şehitliklerimize gösterdikleri itinadan dolayı Türk milleti adına bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında 6 yılda en üst seviyede üç resmi ziyaret gerçekleştirilmesinin, ikili ilişkileri besleyen tarihi dostluk ve ittifak ruhunun en güzel ispatı olduğunu kaydeden Gül, "Bu ziyaretinizin de ülkelerimizin örnek işbirliğinde yeni ufuklar açacağına inanıyorum" dedi.

KONUK CUMHURBAŞKANI KLAUS'UN KONUŞMASI

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Klaus ise, konuşmasına, Türkiye'de gördüğü samimi karşılamaya teşekkür ederek başladı. İlk resmi ziyaretini gerçekleştirdiği 2006'dan bu yana Türkiye'nin çok başarılı bir dönem geçirdiğini vurgulayan Klaus, ekonomik kalkınma ve hayat standardının yükselmesinde göze çarpan bir ilerleme kaydettiğini, istikrarlı demokratik bir ülke konumuna geldiğini ve İslam dünyasında birçok ülke için ilham kaynağı olduğunu ifade etti. Klaus, Türkiye'nin dünyanın en hızlı gelişen ekonomileri arasına girdiğini ve Çek Cumhuriyeti için siyasi ve ticari alanlarda çok cazip bir ortak olduğunu söyledi. Klaus, yaptığı konuşmada Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değindi. Klaus, Türkiye'nin yarım asırdır sabırlı bir üyelik adayı olduğunu belirtirken, "Avrupa Birliği sizin için bugün dahi cazip bir hedef mi bilemiyorum, ancak vurgulamak isterim ki Çek Cumhuriyeti, kendi çıkarları açısından üyeliğinizi dilemektedir. Bu derece büyük, ekonomide güçlü ve dinamik bir ülke, AB'deki mevcut havayı değiştirebilir ve kriz, durgunluk ve gerginlikle sonuçlanan yönelişini değiştirmeye yardımcı olabilir. Her ihtimalde temennimiz, Türkiye'nin ülkemiz için öncelikli bir ekonomik ve siyasi ortağımız ve müttefikimiz kalmasıdır" diye konuştu.

Kendisine bir Çek Cumhurbaşkanı ile yurtdışına giden en büyük ticaret heyetinin eşlik ettiğini vurgulayan Klaus, bunun Çek şirketlerinin Türkiye'nin sunduğu olanakların bilincinde olduğunu ve bu fırsatlardan yararlanma niyetini gösterdiğini ifade etti.

- ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Çek Cumhuriyeti Avrupa Birliği Abdullah Gül Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title