Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Brunei Sultanı Bolkıah Onuruna Yemek Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Brunei Sultanı Bolkiah onuruna verdiği yemekte yaptığı konuşmada, Brunei'nin çok önemli bir parçası olduğu Güneydoğu Asya ve Pasifik bölgesiyle ilişkilerin geliştirilmesinin Türk dış politikasının öncelikli...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Brunei Sultanı Bolkiah onuruna verdiği yemekte yaptığı konuşmada, Brunei'nin çok önemli bir parçası olduğu Güneydoğu Asya ve Pasifik bölgesiyle ilişkilerin geliştirilmesinin Türk dış politikasının öncelikli hedeflerinden olduğunu belirterek, "'Asya-Pasifik Bölgesine Açılım' politikamız kapsamındaki çalışmalarımıza son dönemde hız verilmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Brunei Darüsselam Sultanı Hasanal Bolkiah Muiziddin Va'dulah onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Yemeğe, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bürokratlar, büyükelçiler, iş adamları ve akademisyenler katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, "Tarihimizde bir ilki teşkil eden resmi ziyaretiniz, şüphesiz ikili ilişkilerimizde bir dönüm noktasıdır. Ziyaretiniz, karşılıklı üst düzey resmi temasların daha sık ve düzenli şekilde sürdürülmesi bakımından çok güçlü bir temel teşkil edecektir" ifadelerini kullandı.

Dost ve kardeş Brunei Darüsselam ile Türkiye'nin ilişkilerinin her alanda çok daha ileri aşamalara taşınmasını arzu ettiklerini belirten Gül, Sultan Hasanal Bolkiah Muiziddin Va'dulah'ın ziyaretinin, bu yöndeki iradenin Brunei tarafında da ne denli güçlü olduğunun ispatı olduğunu ifade etti. Baş başa ve heyetler halinde yapılan görüşmelerde ülkelerin ortak gündeminde yer alan ikili, bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Gül, "Resmi görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmalarla bu tarihi ziyareti taçlandırmış olduk. Şimdi yapılması gereken, üzerinde fikir birliğine vardığımız hususların somut projelerle desteklenerek hayata geçirilmesidir. Önümüzdeki dönemde ticaret hacminin genişletilmesi, karşılıklı yatırımların artırılması, sivil ve askeri kurumlar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ve savunma sanayii alanında somut iş birliği projelerinin başlatılmasının iki ülkenin de yararına olacaktır" diye konuştu.

"AÇILIM POLİTİKAMIZ KAPSAMINDAKİ ÇALIŞMALARIMIZA SON DÖNEMDE HIZ VERİLMİŞTİR"

Bunların yanı sıra turizm, bilim, kültür ve sanat alanlarında iş birliğinin geliştirilmesinin de büyük önem taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Güzel ülkeniz Brunei Darüsselam'ın, majestelerinin dirayetli önderliğinde kaydettiği gelişmeleri iftiharla takip ediyoruz. Halkınız bugün dünyanın en müreffeh ülkelerinden birinde yaşamaktadır. Dost ve kardeş Brunei'nin bölgesel ve uluslararası barış ve istikrarın güçlendirilmesine yaptığı katkılar ise her türlü takdire şayandır" şeklinde konuştu.

"Esasen barış, huzur ve emniyete verdiğiniz önem, ülkenizin isminde en müşahhas şekilde ifadesini bulmaktadır. Brunei Darüsselam, bugün hakikaten Brunei barış evidir" diyen Gül, şunları kaydetti:

"Brunei'nin çok önemli bir parçası olduğu Güneydoğu Asya ve Pasifik bölgesiyle ilişkilerin geliştirilmesinin dış politikamızın öncelikli hedeflerindendir. 'Asya-Pasifik Bölgesine Açılım' politikamız kapsamındaki çalışmalarımıza son dönemde hız verilmiştir. Esasen sizin de üyesi olduğunuz ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği), nüfus bakımından dünyanın en kalabalık üçüncü bölgesidir. 1.6 trilyon dolarlık ticaret hacmiyle devasa bir potansiyeli bünyesinde barındırmaktadır. Türkiye olarak, ASEAN ile kurumsal bağlarımızı geliştirmek istiyoruz. Bu kapsamda 2010 yılı Temmuz ayında ASEAN Dostluk ve İşbirliği Anlaşması'na taraf olduk. Gelecek sene üstleneceğiniz ASEAN dönem başkanlığınız sırasında dost ve kardeş Brunei Darüsselam'ın kıymetli desteğiyle ASEAN'ın 'diyalog ortağı' olacağımıza da inanıyoruz. Bu vesileyle, ASEAN dönem başkanlığınız için şimdiden üstün başarılar diliyoruz. Ülkemize gerçekleştirmekte olduğunuz bu ilk resmi ziyaret, bizim için büyük bir kıvanç kaynağıdır. Majestelerine ve heyetinizin kıymetli üyelerine bir kez daha 'hoşgeldiniz' diyor, hem majestelerinin sağlık ve mutluluğu hem de dost ve kardeş Brunei halkının huzur ve refahının daim olmasını temenni ediyorum."

"ZİYARETLER BENİ ÇOK ETKİLEDİ"

Brunei Darüsselam Sultanı Bolkiah ise, Cumhurbaşkanı Gül'e, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne ve Türk halkına, cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleştirdiği bu ilk ziyaretinde göstermiş oldukları misafirperverlik ve sıcak ağırlamadan dolayı teşekkürlerini sundu. İstanbul ve Ankara'da hazırlanan programdan son derece memnun kaldığını ve bundan onur duyduğunu kaydeden Bolkiah, "Özellikle tarihi mekanlara yapmış olduğum ziyaretler beni çok etkiledi. Zira, tarih bir milletin sesidir ve bu ses insanlara, son derece yalın ve anlaşılır bir dille seslenir. İşte bu, tarihin değerini ifade etmektir. Ayrıca dünyanın gelişmiş milletlerden Türkiye Cumhuriyeti'nin elde ettiği başarılara da hayranlığımı ifade etmem gerek. Bu aynı zamanda, Türk halkının bütün bu başarılardaki rolünü takdir etmemiz gerektiği anlamına da geliyor. Dolayısıyla, böyle bir milletin misafiri olmaktan onur duymaktayım ve bu birlikteliği vesile kılarak hükümetim ve Brunei Darüsselam halkının en derin sevgi ve hürmetlerini iletmek isterim" diye konuştu.

"UMUYORUM Kİ BU ANLAŞMALAR BİZLERİ DANA DA YAKINLAŞTIRIR"

"Zat-ı alinizin, birçok forumda dile getirdiği, anlayış, hoşgörü ve iyi niyet konularına odaklanan, uluslararası ilişkilerde yeni bir düzen tesis edilmesine yönelik görüşlerinizin son derece değerli olduğu kanaatindeyim" diyen Brunei Darüsselam Sultanı Bolkiah, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu durum, Türk milletinin, çok sayıda akademik, bilimsel ve kültür kurumları vasıtasıyla uluslararası araştırma, eğitim ve insani kalkınma konularında sağlamış olduğu katkılar için de geçerlidir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'yle Birleşmiş Milletler ve İslami İşbirliği Örgütü gibi uluslararası kuruluşlara sağlanan sürekli destek bağlamında da paralel hareket ediyoruz. Barış içinde müreffeh bir dünya inşa etmede iş birliğine yönelik ortak niyet çerçevesinde gösterdikleri bu çabalar son derece gerçekçidir. Şundan büyük memnuniyet duymaktayım ki bu ziyaretim, Brunei Darüsselam ve Türkiye Cumhuriyeti arasında çok çeşitli sahalarda iş birliği potansiyellerini keşfetmek bakımından bizlere büyük bir fırsat sunmuştur. Allah'a hamdolsun, bu ziyaretim sırasında imzalamış olduğumuz çeşitli anlaşmalarla daha fazla iş birliği tesisine yönelik imkanlara da kapı açmış bulunmaktayız. Umuyorum ki bu anlaşmalar bizleri daha da yakınlaştırır ve ülkelerimiz arasındaki işbirliğini daha da güçlendirir." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Avrupa Birliği Çankaya Köşkü Abdullah Gül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title