Haberler

Cumhurbaşkanı Eroğlu, İngiltere'deki Türk Toplumuna Seslendi

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların, Kıbrıs Türk tarafını iki ayrı devlete zorladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların, Kıbrıs Türk tarafını iki ayrı devlete zorladığını söyledi. Eroğlu, "Biz BM parametrelerinde bir anlaşma istiyoruz; ama Rumların isteksizliği çözüme en büyük engel" dedi.

Yeni dönemde yapacakları yeni müzakerelerle, süreci bir zaman limitine bağlamak istediklerini belirten Eroğlu, "Ya anlaşma olacak, ya da herkes kendi tarafına gidecek… Sabırla müzakerelere devam edeceğiz, sonuç almazsak, gerekli adımları atarız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Londra Türk Radyosu'nda katıldığı programda Türk toplumuna hitap edip, gelen soruları yanıtladı. Londra'ya Kıbrıs Türk halkına KKTC'deki gelişmeler ve müzakerelerle ilgili son durumla ilgili bilgi aktaran Eroğlu, Rum Yönetimi'nin AB dönem başkanlığını devralacağı 1 Temmuz'a az süre kaldığına işaret ederek, bölünmüş adayı üye yaparak hata yapan AB'nin hatalarına devam ettiğini söyledi.

Gelinen aşamada BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a, Rum Başkanlık seçimlerine kadar güven artırıcı önlemlerin ilgili komitelerde görüşülmesini önerdiklerini kaydeden Eroğlu, Rum başkanlık seçimlerinden sonra, yeni şartlarda yeni bir masa ile yola devam edebileceklerini belirtti.

Eroğlu, yeni Rum başkanla yeni masada, Kıbrıslıca çözüme uygun, ama iki tarafın da kabul edebileceği bir metotla sürecin sürdürülmesini istediklerini söyledi.

Çalışacak komitelerle bir yere varmayı istediklerini kaydeden Eroğlu, "Ucu açık müzakere devam edemez. Yeni masada, 6 ay, 1 sene müzakereler devam eder, bu surede anlaşma olur, olmazsa, oturup bir karar verilir... Kıbrıs Türkü daha ne kadar çözümsüzlüğün mağduru olacağız" şeklinde devam etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Sorun yıllardır neden sorun çözülemiyor?" sorusunu yanıtında, "Rumlar, Kıbrıs Cumhuriyeti işgal etmiştir.

AB'nin bu cumhuriyeti üye yapması, sorunun yıllardır çözümüne engel oluyor. Rumlar her şeyi elde ettikten sonra, anlaşma mecburiyeti yok. Bizimle niye anlaşsınlar ki?"dedi.

"RUMLARA HAMİLİK YAPAN RUSYA, ÇİN VE FRANSA…"

Eroğlu, Rumlara hamilik yapan, Rusya, Çin ve Fransa'nın da çözüme yardımcı olmadıklarına işaret etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, anlaşma için karşılıklı al-verin şart olduğuna işaret ederek, Rumların niyeti olması halinde 15 günde anlaşmaya varılabileceğini yineledi. Eroğlu, Kıbrıs Türkü'ne kendi topraklarında yaşama hakkının elinden alınamayacağını vurguladı. 2 bölgeli, 2 kurucu devlete dayalı bir federasyon için görüştüklerini kaydeden Eroğlu,

anlaşma olmaması halinde, Kıbrıs Türkü'nün açıkta olmadığını belirtti.

"Kıbrıs'ta ille de çözüm isteyenlere", "masada daha kaç yıl oturacağız?" diye soran Eroğlu, Kıbrıs Türkü'nün ne olacağım sorusunu sormayı sürdürdüğünü, bunun da huzursuzluk yarattığını söyledi. Masaya alternatifsiz oturulamayacağını kaydeden Eroğlu, anlaşma istediklerini ancak bunun sadece Türk tarafının kendi isteğiyle olmayacağını vurguladı. Eroğlu, "nasıl olursa olsun bir çözüm" anlayışına karşı olduğuna işaret etti.

Türkiye ile diyaloğu her zaman en iyi şekilde sürdürdüklerini ifade eden Eroğlu, son Ankara ziyaretinde de mevcut sureci en iyi şekilde sonuçlandırmayı, bunun olmaması halinde de alternatiflerin ne olabileceğini tartıştıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye'ye yönelik "işgalci" suçlamasının kabul edilemez olduğunu kaydederek, Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.

"İSİM OLDUKÇA GÜZEL"

Sorular üzerine, KKTC'nin isminin değişmesinin söz konu olmadığını belirten Eroğlu, "Bizce ismi oldukça güzel. Değişmesi diye bir şey yok. KKTC şu andaki gerçeği ifade etmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Nasıl bir anlaşma?" sorusuna karşılık "Geçmişi aratmayacak anlaşma" yanıtını verdi. Kıbrıs'ta 2 halkın yan yana yaşamayı istediğini, kamuoyu araştırmalarının da bunu gösterdiğine işaret eden Eroğlu, "İç içe değil yan yana yaşayabileceğimiz bir ortaklık devleti kurmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

"TANIYABİLECEK DEVLETLER OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİM"

Eroğlu, "Anlaşma olmazsa KKTC 'nin tanınması mümkün mü?" sorusu üzerine "Müzakereler devam ederken, bu olmaz. Ama müzakereler tamamen biter ve Genel Sekreter, iyi niyet misyonunun bittiğine kanaat getirirse, elbette bizi

tanıyabilecek devletler olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'nin gücü ile tanıyabilecek bazı devletler ortaya çıkabilir" dedi.

Rumların 2004'te Annan Planı'na "Hayır" demesinin iyi kullanılmadığını kaydeden Eroğlu, II. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın masaya oturmasıyla bunun yapılamadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, ambargolarla en çok gençlerin mağdur olduğuna işaret ederek, ekonominin gelişmesi ve yeni istihdam sahaları yaratılabilmesi için ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Eroğlu, ambargoların kaldırılmasının, Rumları da çözüme teşvik edeceğini kaydetti.

Eroğlu, Londra'da yaşayan vatandaşların seçme ve seçilme hakkının, başlatılan Anayasa değişikliği çalışmalarında değerlendirilmesi için siyasi partilerle görüşeceğini söyledi. - LONDRA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Derviş Eroğlu Londra Kıbrıs Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title