Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Obama ile Görüşmesi Sona Erdi

Güncelleme:

Erdoğan ile Obama yaklaşık 17 ayın ardından 2 saate yakın süren görüşme yaptılar. IŞİD ve terör odaklı toplantıda iki isim yeniden bir araya gelme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17 ay sonra dün ilk defa bir araya geldiği ve ayaküstü sohbet ettiği ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi Galler'de başladı. 17.05'te başlayan görüşme yaklaşık 2 saat sonra sona erdi.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Obama ve Erdoğan'ın New York'ta yapılacak BM Genel Kurulu sırasında tekrar görüşmek konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

BEYAZ SARAY'DAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama Cumhurbaşkanı ile Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen ikili görüşmenin içeriğine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Caitlin Hayden'in yaptığı açıklamaya göre iki lider IŞİD tarafından Irak ve Suriye’de yaşanan şiddet olayları konusunda nasıl en iyi şeklide işbirliği yapılabileceğini konuştu.

Obama ve Erdoğan görüşmede Ukrayna ve Libya’da çatışmaların sona ermesi için bir an önce etkili diplomasi ve baskıya ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Görüşmede ayrıca Antisemitizm’e karşı hoşgörülü ve kucaklayıcı toplum inşa edilmesinin önemi ele alındı.

İlgili Haberler

DÜN AYAKÜSTÜ SOHBET ETTİLER

NATO Zirvesi için Azerbaycan'dan Galler'e giden Cumhurbaşkanı Erdoğan dün başlayan zirvenin başlagıcında karşılaştığı Obama ile ayaküstü sohbet etmişti. Bu görüşmenin ardından özel oturuma katıldı ve temaslarda bulundu.

İKİ İSİMDEN TOPLANTI ÖNCESİ AÇIKLAMA

İkili görüşme başlamadan önce açıklamalarda bulundu. İşte iki ismin yaptığı açıklamalar: Erdoğan, "ABD ile model ortaklık çerçevesinde devam eden bir sürecimiz var bu bizi birbirimizi daha çok yakınlaştırıyor." dedi.

Obama, "Türkiye'nin görüşlerini almayı sabırsızlıkla bekliyorum. Askeri ve istihbarat alanında yapacaklarımızı konuşacağız." şekilinde konuştu.

DÜNYA VE TÜRKİYE'NİN GÖZÜNÜ ÇEVİRDİĞİ GÖRÜŞME

Dün akşam saatlerinde önemli temaslarda bulunan Erdoğan bugün Almanya Başbakan'ı Angela Merkel'le görüştü. Ancak hem dünyanın hem Türkiye'nin gözünü çevirdiği görüşme olan Obama görüşmesi 17:05'te başladı. yaklaşık iki saat süren ikilinin görüşmesi 19.00'da sona erdi.

MASADA IŞİD VE GÜLEN KONUŞULDU

Erdoğan ile Obama'nın görüşme masasında önemli başlıklar ele alındı Bunların başında Gülen'in iadesi ve IŞİD meselesi geldi.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığına atanması beklenen Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın eşlik ederken, ABD Başkanı Obama'nın yanında Dışişleri Bakanı John Kerry hazır bulundu.

OBAMA'DAN KRİTİK MESAJLAR

İki ismin görüşmesinden sonra ABD Başkanı Barack Obama bir konuşma yaptı. Obama konuşmasında dünyaya kritik mesajlar verirken IŞİD meselesine özel olarak değindi.

İşte Obama'nın açıklamalarından satırbaşları:

"UKRAYNA KENDİ KARARINI VERMELİ"

"Ukrayna kendi kararını kendi vermelidir. Rusya'ya mali yaptırımlarımız sürecektir. Rusya sözlerini yerine getirmeli, Kırım topraklarını ihlal etmeyi bırakmalıdır. Afganistan'da iki Cumhurbaşkanı seçim için yarışmıştı. Şimdi bir arada işbirliği içinde devam edeceklerini söylüyorlar. Ancak Afganistan halkının geleceğine güvenli bir şekilde devam etmesi için bu liderlerin kararlarını vermeli gerekiyor.

"IŞİD'E 100'DEN FAZLA SALDIRI YAPTIK"

NATO, güvenlik merkezli bir kuruluştur. IŞİD tehdidine karşı da NATO ülkeleri olarak bir arada duracağız. IŞİD'in NATO üyelerine tehdit olduğu konusunda hem fikir olduk. 100'den fazla saldırı yaptık, bunlar IŞİD'in kapasitesini sarstı."

"BÜTÜN AMACIMIZ IŞİD'İ YOK ETMEK OLACAK"

Kerry bölgede önemli görüşmeler gerçekleştiriyor. Bölge ülkelerinin Sünni devletlerin bu ortak tavıra destek vermesi gerekiyor. Irak'taki tecrübelerimize göre IŞİD'in çok ciddi saldırı kabiliyetleri var. Irak ordusunun da ciddi biçimde cevap veremediğini gördük. IŞİD'e karşı daha ciddi tavır koymak için karadan da operasyona gerek vardır. Bu nedenle bölgedeki gruplarla daha yakın işbirliğine gitme durumundayız.İlk etapta IŞİD'i gerileteceğiz sonra da ortadan kaldıracağız. Tıpkı Somali'de El Kaide'ye yaptığımız gibi. Bu türden örgütlerin ABD personelini ve ABD halkını tehdit etmesine karşı her türlü adımı atmak amacındayız. Bütün amacımız IŞİD'i yok etmek olacak. ABD, IŞİD'e karşı diğer ülkeleri sahaya sürmeye çalışmıyor.

"GÜLEN'İ YA SINIR DIŞI ET YA DA VER"

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce gazetecilere yaptığı açıklamada Obama'ya 'Ya bunu deport (sınır dışı) edin ya da bize verin.' İdare edecekse buradan idare etsin, siyasete soyunacaksa burada soyunsun" diyeceğini belirtmişti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Barack Obama Ukrayna Irak Güncel Haberler

500

Yorumlar (70)

m.ali:

Ne olmuş Barzanide obamayla görüştü . barzani dünya lideri mi la??

40
24
yanıtYanıtla
ÖLÜMÜNE RTE:

helal sana dünya lideri RTE

15
48
yanıtYanıtla
ahmet:

canim cumhur baskanim

26
22
yanıtYanıtla
Ercan:

Ne konusacaklar canim. ISID''i vurmayin diyecek. Onlara 2bin TIR silah gönderdik zaten bunlari telefon dinlemelerinden biliyorsun Obama. Gülen''i istiyorum ki yolsuzluklarin üstünü örteyim. Eyyy RTE senin ne oldugun pek yakinda meydana cikacaktir. Kacmaya delik ara simdiden.

16
25
yanıtYanıtla
KLASİK TAKTİK:

SEÇİMDEN ÖNCE SAFTORİK SEÇMENLERİ KANDIRMAK İÇİN SAM AMCALARINA SÖVERLER SEÇİM BİTİNCE ÖPÜŞÜRLER KOKLAŞIRLAR PAMPİŞ OLURLAR ALIŞTIK ARTIK

35
1
yanıtYanıtla
vatan44:

hükümet karşıtı yorum yapan arkadaşlar siz seçim sandığına gitmedinizmi orada cevabınızı verseydiniz ya gülüyorum sizlere bu ülkenin 10 ları

12
14
yanıtYanıtla
teyfik:

yagli kemik tatli geldiginden oylar hep oraya gitmis. . .

yanıt0
yanıt0
ANKARALI:

mit basedemiyo gibi 49 vatandasimiz canimiz icin umursanmaz bi hava var türkiye veya birilerinin devreye girip aklin geregi yapilmali

14
9
yanıtYanıtla
ANKARALI:

bos beklediler koca dünyada insanlik icin birileri cikmali

yanıt0
yanıt0
gökan:

aslan cumhurbaskanim

13
10
yanıtYanıtla
Tüm 70 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title