Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekvador'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteci sayısının 2 milyon 700 bini aştığını belirterek, "Dünyada Türkiye'den başka sayıda mülteci bakan başka bir ülke yok. Hala da geliyorlar, şu anda Halep'ten yaklaşık 10 bin kişi Türkiye'ye geçmek üzere sınırda bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteci sayısının 2 milyon 700 bini aştığını belirterek, "Dünyada Türkiye'den başka sayıda mülteci bakan başka bir ülke yok. Hala da geliyorlar, şu anda Halep'ten yaklaşık 10 bin kişi Türkiye'ye geçmek üzere sınırda bekliyor. Sürekli Rusya bombalıyor, rejim bombalıyor fakat dünya sessiz, Avrupa Birliği sessiz, Birleşmiş Milletler sessiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa baş başa görüşmelerinin ardından, heyetlerarası görüşmede iki ülke heyetlerine başkanlık etti.

Burada konuşan Erdoğan, Ekvador'u ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmanın gururunu yaşadığını belirterek Türkiye'nin, Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilere önem verdiğini söyledi. Bu önem çerçevesinde bölge ülkelerinde yeni büyükelçilikler açtıklarını, Türkiye'nin Kito büyükelçiliğinin 2012, Ekvador'un Ankara büyükelçiliğinin de 2009'da açıldığını anlattı.

Correa ile kalkınma için ticaret anlaşması ve ticari konuları detaylı görüştüklerini ifade eden Erdoğan, "Ticaret hacmimiz, dalgalı bir süreç takip ediyor. Şu anda 119 milyon dolarlık ticaret hacmine sahibiz, ihracatımız 37,4 milyon dolar, ithalatımız ise 81,6 milyon dolar. Bu rakamı geneli itibariyle yetersiz görüyoruz, bunu artırma imkanına sahip olduğumuza inanıyorum. Bizim Ekvador'a vereceğimiz, buradan da alacağımız çok şey var" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, heyetinde yüzü aşkın Türk işadamı bulunduğuna işaret ederek Türk ve Ekvadorlu işadamlarının birlikte teşebbüslere girişebileceklerini, Türkiye, Ekvador ya da üçüncü bir ülkelerde müşterek adımlar atabileceklerini söyledi. Görüşmelerde askeri, siyasi, ticari, ekonomik, kültürel birçok alanı değerlendirme imkanı bulduklarını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"284 bin kilometrekare yüz ölçüme sahip Ekvador'da Türkiye olarak altyapıda ve üstyapıda birçok şeyleri yapmaya muktediriz, bu konuda ciddi deneyime sahibiz. Sağlık, eğitim sektörlerinde birçok adımlar atmaya muktediriz, bu deneyime sahibiz. Yoksulluğun düşürülmesi noktasında bizim 13-14 yılda aldığımız yol, geldiğimiz nokta, çok çok farklı. Yoksulluğu adeta yok denecek noktaya getirmiş durumdayız. Kişi başına milli geliri 3 bin 500 dolardan aldık, şu anda 10 bin 500 dolara kadar tırmandırdık. Bu gelişmeler, bu adımlar, bir istikrarın, güvenin neticesinde olmuştur. İnsanlar, size inanıyor, güveniyorsa girişimci yatırımcı size inanıyor, güveniyorsa bu adımları atmak, hem yurt içinde hem yurt dışında girişimcileri yakalamak mümkün olur. Devletçi politikaları bir yana bıraktık, burada bu süreçte özel sektörü özellikle teşvik ettik. Kolay değil 13-14 milyar dolar gibi bir yatırımı her yıl yapmış olmak, bir risk ister ama bu riski alabilmesi için girişimci devleti arkasında görmek ister. Şu anda bizim özellikle son 14 yıldaki yatırımlarımıza baktığımız zaman, reel yatırım noktasında, yerli ve yabancı ortaklığı sürekli olarak artıyor. Bu yıl, 14,1 milyar gibi bir yatırım söz konusu."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Ekvador arasındaki ikili ticareti daha dengeli hale getirmek istediklerini vurgulayarak Türkiye'nin müteahhitlik sektöründe Çin'den sonra dünyada ikinci ülke olduğunu, Ekvador'da Türk müteahhitlerinin altyapı ve üstyapı yatırımlarında önemli bir mevki alabileceğine inandığını söyledi.

Türkiye'de 2002'ye 6 bin kilometre bölünmüş yol bulunduğunu, son 14 yılda ise 18 bin kilometre bölünmüş yol yapıldığını aktaran Erdoğan, bu yollarla vatandaşların seyahatlerinde rahat ettiğini, trafik kazası oranlarının düştüğünü, kargo taşımacılığının ucuzladığını anlattı.

Havalimanından şehir merkezine gelirken kullandığı yolları çok kaliteli bulduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Benim bir ifadem var, 'Yol medeniyettir' derim. Bunlar, medeni olanın en güzel ifadesidir. Yolların olmadığı yerde, medeni olmak söz konusu değil. Bu yollar, medeniyetin en güzel çağrışımıdır. Bir ifadem daha var, 'Su medeniyettir.' İstanbul'a Belediye Başkanı olduğum zaman İstanbul susuzdu. Susuz olan İstanbul'da medeniyetten bahsetmek mümkün değildi. 1-1,5 yılda İstanbul'u suya kavuşturduk. Bir insanın en önemli arkadaşı sudur, hem içerek hem kullanarak, o bakımdan şu anda İstanbul'un su sorunu kalmadı. Bizde bir laf var, derlerdi ki 'Su akar, Türk bakar.' Biz, bunu değiştiriyoruz, 'Su akar, Türk yapar.' Barajlar yapacağız içme suyu elde edeceğiz, barajlar yapacağız kullanma suyu elde edeceğiz, barajlar yapacağız hidroelektrik santrallerle enerji elde edeceğiz, barajlar yapacağız çevreyi güzelleştireceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Sao Paulo-Buenos Aires hattına ilave İstanbul-Bogota seferlerinin yıl ortasında başlatılmasının hedeflendiğini belirterek sivil havacılık konusunun 2012'de imzalanan hava ulaştırma anlaşmasıyla yeni bir boyuta kavuştuğunu, bu anlaşmayla elde edilen 14 frekanslık yolcu ve sınırsız kargo uçuş hakkının yakın zamanda operasyonel hale gelmesini ümit ettiğini ifade etti.

Bölgede kalkınma projeleri yürüten TİKA'nın Ekvador sahilinin temizlenmesi projesine kanalize olacağını ve bölgeye yönelik faaliyetlerin eşgüdümü için Meksiko'da ofis açtığını, kısa zamanda Bogota'da da yeni bir ofis açacağını anlatan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"TBMM ile Ekvador Ulusal Meclisi arasındaki işbirliğini de çok çok önemsiyorum. Kültür, eğitim alanında birçok işbirliği geliştirmemizde faydalar olduğuna inanıyorum. Dışişleri Bakanlıklarımızın diplomasi akademileri arasındaki işbirliğinden memnunuz, bugüne kadar 7 genç diplomatınız uluslararası genç diplomatlar programımıza katıldı, bunun artarak devamını isteyebiliriz. Türkiye bursları olarak Ekvadorlu öğrencilere yüksek öğretim için burs tahsis edildi, şu ana kadar 8 adet. Bunun sayısını artırmamız mümkündür. Bilim ve teknoloji alanında TÜBİTAK ile işbirliğimiz söz konusu, bunları yapabiliriz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteci sayısının 2 milyon 700 bini aştığına, şu ana kadar yapılan harcamanın 9 milyar doların üzerine çıktığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler, bize yardım olarak 455 milyon dolar vermiştir. Başka bir destek yok, kaldı ki belediyelerimizin, sivil toplum kuruluşlarının yaptığı harcamaları söylemiyorum, bu 9 milyar dolar devletin kendi bütçesinden çıkan harcama. Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteci sayısı 2 milyon 700 bini geçti. Dünyada Türkiye'den başka bu sayıda mülteci bakan başka bir ülke yok. Hala da geliyorlar, şu anda Halep'ten yaklaşık 10 bin kişi Türkiye'ye geçmek üzere sınırda bekliyor. Sürekli Rusya bombalıyor, rejim bombalıyor fakat dünya sessiz, Avrupa Birliği sessiz, Birleşmiş Milletler sessiz."

Erdoğan, Türkiye'nin terörle mücadelesinin de hız kesmeden devam ettiğini vurgulayarak "Terörle mücadelemizi başta DAİŞ olmak üzere PKK, YPG, PYD gibi birçok örgütlerle aynı şekilde kararlı durumda devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'tan gelenlere de Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını ve bunu insani görev olarak yerine getirdiklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title