Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Canlı Yayında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Silahlı İnsansız Hava Araçları ile (SİHA) ilgili açıklamalarına ilişkin "İnlerine gireceğiz, inlerine. Benim şehitlerimin, on binlerce şehidimin hesabını soracağız. Sonuna kadar, üzerine üzerine gideceğiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Silahlı İnsansız Hava Araçları ile (SİHA) ilgili açıklamalarına ilişkin "İnlerine gireceğiz, inlerine. Benim şehitlerimin, on binlerce şehidimin hesabını soracağız. Sonuna kadar, üzerine üzerine gideceğiz. Biz Kılıçdaroğlu'nun hatırı için geri vitese takamayız. Öbürü zaten tam terörist ağzıyla konuşuyor. Sen Genel Başkan'san önce, bu adama diyeceksin 'Sen ne konuşuyorsun? Senin bu ağız, Kandil'dekilerin ağzı.' Zaten bunlar aynı ağzı kullanıyorlar. Biz insansız hava araçlarını elde edebilmek için yıllarca çalıştık." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mabeyn Köşkü'nde ATV, A Haber ve A News ortak yayınına katılarak, gündemdeki soruları yanıtladı.

Erdoğan, Arakan'daki tablonun tam bir felaket olduğunu ve çok büyük boyutta bir dram yaşandığını belirterek, kısa bir süre önce eşini, oğlunu, Dışişleri Bakanı'nı ve eşini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nı, bazı gazetecileri, Kızılay, AFAD, TİKA'dan oluşan bir grubu, Bangladeş'e gönderdiklerini hatırlattı.

Bu heyeti göndermelerindeki amacın, oradaki kampları yerinde görmek, durum tespiti yapmak olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu durum tespitinden sonra neler yapabiliriz, ilk etapta ne gibi yardımlarımız olabilir? Devlet Başkanı danışmanıyla bu ziyaretten kısa bir süre önce görüşmüştüm. BM Genel Kurulu'nda görüşürüz diye mutabık kalmıştık. Fakat gelişmeler öyle zannediyorum ki, onu ürkütmüş olacak ki, şimdi genel kurula gelmiyor diye bugün haberlerini aldık. Gerek eşim gerekse Dışişleri Bakanımızdan aldığımız bilgiler hakikaten çok acı. Olay, Arakan'ın içlerinden Bangladeş'e kadar geliyor. Buralarda dağlar, taşlar, dereler, çok ciddi manada pislikler içerisinden yaşlılarını, kadınlarını, çocuklarını taşıyarak geliyorlar. Bunların bir kısmı yolda ölüyor, bir kısmı Arakan'da ölmüş, binlerce insan ölmüş vaziyette. Günlerdir hiçbir şey yiyemeyen insanlar var bunların içinde. İlk belki de bunlara yiyecek uzatan TİKA oldu. Kazanlar kuruldu, çeşit yok. Bangladeş'ten alınan pirinçlerle pilavlar yapılmak suretiyle onlara bu tür ikramlarda bulunuldu. Bangladeş Başbakanı'nı eşim, Dışişleri Bakanımız ve oğlum ziyaret ettiklerinde, 'Bize buradan yer verebilirseniz 100- 200 dönüm neyse, biz buradaki çadırlara göre daha modern, insani yaşanabilecek çadırlar kuralım.' dedi. Biz bu işlerde çok ciddi deneyimler edindik. Özellikle Suriyeli kardeşlerimize karşı o kurduğumuz çadırlar yaza, kışa her yönüyle dayanıklı. Bir de çamurun üzerinde inşa etmiyoruz. Altyapımız falan gayet iyi. Biz burada aynı zamanda hastanelerimizi kuralım, aynı zamanda büyük mutfaklar kuralım, bu mutfakların yanında fırınlarımızı kuralım. İlacı vesaireyi biz zaten çözeriz. Bangladeş Cumhurbaşkanı'na da Astana'da söyledim. Dedim ki, 'Biz bütün bu alımları da sizden yapacağız. Türkiye'den getirmeyeceğiz. Hem Bangladeş ekonomisine de katkımız olsun. Giyimlerine varıncaya kadar. Tekstilde Bangladeş iyidir. Bizim bile bazı kuruluşlarımızın orada üretim merkezleri vardır. Bangladeş Kızılayı ile bizim Kızılay iş birliğinde bunu halledelim.' Şimdi biz onlardan cevap bekliyoruz. Birleşmiş Milletler'de Rohingya Müslümanları ile ilgili bir gündem ortaya koyup, müzakere edeceğiz."

"10 binlerce şehidin hesabı sorulacak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu'nun SİHA ilgili açıklamalarına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

"Şu ifadeleri görüyorsunuz di mi? Al birini vuru ötekine. Biri diyor ki, senin İnsansız Hava Araçların nerede? Öbürü, 'Orada piknik yapıyorlar.' diyor. Genel Başkanı, 'Bunlar terörist olabilir.' diyor. Yahu böyle bir mantık olabilir mi? Sen kimin avukatlığına soyunuyorsun? Benim bu kadar Mehmedim öldürülüyor di mi? 'Sivil' diyor. Lice'de İlçe Başkan Yardımcılarım evlerini önünde şehit edildi. Bunun yanında birçok yerde benim vatandaşlarım şehit edildi. Veznecilerde şehit edilen benim vatandaşlarım değil miydi? Bunlar sivil değil miydi? Bunların silahları mı vardı Ey Kılıçdaroğlu? Ankara'da, GAR'ın orada şehit edilenler benim sivil vatandaşlarım değil miydi? Terörist miydi onlar? Onları nasıl şehit ettiler? Aynı şekilde yine Ankara'da akşam mesaisinde görevlerinden çıkan işçi kardeşlerimi canlı bombayla şehit edenler kimdi? Kızılay'daki meşhur o bomba olayı neyin nesiydi? Ne utanmaz adamlarsınız, nasıl bunları konuşuyorsunuz? Bütün bunlar olacak, biz hala teröristlerin olduğu yerlerde, inlerde, mağaralarda ne yapacağız? Bunları izleyeceğiz. Yok öyle şey, inlerine gireceğiz inlerine. Benim şehitlerimin, on binlerce şehidimin hesabını soracağız. Sonuna kadar, üzerine üzerine gideceğiz. Biz Kılıçdaroğlu'nun hatırı için geri vitese takamayız. Öbürü zaten tam terörist ağzıyla konuşuyor. Sen Genel Başkan'san önce, bu adama diyeceksin 'Sen ne konuşuyorsun? Senin bu ağız, Kandil'dekilerin ağzı.' Zaten bunlar aynı ağzı kullanıyorlar."

"Bu terörle mücadelenin ileri noktasıdır"

İnsansız hava araçlarını elde edebilmek için yıllarca çalıştıklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bize ABD bu silahları vermedi. İsrail'den 12 tane aldık, onların da bakım ve tamirinde her zaman ipe un serdiler. Şimdi hamdolsun yerli olarak yapabilir duruma geldik. Şimdi de bu onları rahatsız ediyor. Niye? Artık Türkiye kendi silahlı ve silahsız insansız hava araçlarını yapar hale geldi, mutluyuz. Terör örgütlerinin nerede olursa olsun üzerine üzerine hem silahlı insansız hava araçlarıyla gidebiliyoruz hem de silahsız insansız hava araçlarıyla nerede kim var, gidip ondan sonra da uçaklarımıza koordinatlarını verebiliyoruz. İşte bu terörle mücadelenin ileri noktasıdır. Kılıçdaroğlu istediğin kadar üzül, yanındakinin ismini zaten vermeyeceğim, sen de istediğin kadar üzül. Terörün yandaşları istedikleri kadar üzülsünler. Biz bu mücadeleyi sonuna kadar bu ülkede tek terörist kalmayıncaya kadar devam ettireceğiz. Bu ülkenin mutluluğu ve huzuru için buna ihtiyacımız var."

"15 yıllık bir mücadeleyi verdik hala veriyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Terörü 4 yılda bitiririm, bitiremezsem de istifa ederim." sözünün hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"Neyle bitirecek? Bu anlayış, bu kafa neyle bitirebilir böyle bir şeyi? Eğer bunlara kalsa silahsız veya silahlı insansız hava aracını kullanmaktan öte bir anlayışın temsilcileri. Biz 15 yıllık bir mücadeleyi verdik, hala veriyoruz. Şimdi S-400 adımlarını atıyoruz. Niye atıyoruz? Bizim ön koruma konusunda bunlara da ihtiyacımız var da ondan atıyoruz. Biz bunlarla da kalmayacağız. Daha başka adımlarımız var. Niye? Artık Türkiye güvenliğinde çok ileri aşamalara gelmesi şart. Zira NATO üyesiyiz. NATO ülkeleri içerisinde birçoklarıyla 'Hadi bize verin.' dediğimizde paramızla vermediler ama parasız olarak terör örgütüne veriyorlar. PYD, YPG'e şu ana kadar 3 bin tır dolusu zırhlı silah ve mühimmat gönderildi. Bunlar para falan vermiyor. Peki nereye geliyor bunlar? Bunlar Kuzey Suriye'ye geliyor. Kuzey Suriye'de PYD, YPG'e veriyorlar ama aynı zamanda oradaki Amerika'nın askerlerine de veriliyor. Adı ne? Adı, 'Rakka operasyonunda DEAŞ'a karşı mücadele.' Gerçi DEAŞ yok oluyor o ayrı melese de. Daha önce Irak'ta bunlar DEAŞ ve PKK'nın elinden çıktı. Bütün bunların elinden o zaman koalisyon ülkelerinin silahları çıktı, Suriye'de de aynı durum söz konusu. Amerika'nın uçakla indirdiği birçok silahların yarısı YPG'ye, yarısı DEAŞ'a bunları hep gördük. Bunları bir daha yaşamak istemiyoruz. Onun için de artık kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz dedik. Cerablustan girdik, bir taraftan Rai'den girdik, ordan Dabık, onda sonra El-bab dedik. Buralara kadar indik, 2 bin kilometrekarelik bir alanın güvenliğini sağladık. Şimdi de hedefimiz İdlib'te Rusya ile görüşmelerimizi yaptık, İdlib'in şu anda sükuna kavuşmasını temin ve Halep'ten İdlib'e göç edenlerin huzurunu sağlamak. Şu anda bunu Rusya ile birlikte götürüyoruz. Temenni ederim ki burada da hedeflerimize ulaşırız."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Bangladeş Politika Güncel Haberler

title