Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çanakkale'de

ÇANAKKALE (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Çanakkale imanın, inancın, fedakarlığın, bağımsızlığın ve bin yıllık medeniyet değerlerimizin ete kemiğe büründüğü, şaha kalktığı bir yerdir. Çanakkale, çelik ve barutun, teknoloji ve cemiyetin, iman, azim, keyfiyet karşısında diz çöküşünün sembolüdür" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla, Sağlık Bakanlığınca düzenlenen "Zaferin Ab-ı Hayat Neferleri" başlıklı programda konuştu.

14 Mart Tıp Bayramı'nın Türkiye ve tüm sağlık çalışanları için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, hem 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlamak hem de bu yıl 100. yıl dönümü idrak edilen Çanakkale Zaferi'ni yad etmek üzere etkinliği düzenleyen Sağlık Bakanlığını, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve ekibini tebrik etti.

Erdoğan, bu yıl 14 Mart Tıp Bayramı'nın Çanakkale'de düzenlenmesini anlamlı ve önemli bulduğunu ve bugün 3 tarihi olayın birlikte kutlandığını ifade ederek, bunlardan birinin 14 Mart 1827'de Türkiye'nin ilk tıp okulunun açılışı, ikincisinin 96 yıl önce 14 Mart 1919 tarihinde İstanbul'daki işgal kuvvetlerinin toplarının tıbbiyenin üzerine doğrultulduğu bir günde okulun iki kulesi arasında asılan Türk Bayrağı ile işgale başkaldırı, üçüncüsünün de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ile nisan ayındaki kara savaşlarının 100. yıl dönümü olduğunu anlattı.

Çanakkale Savaşı'nın ve 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilanı ile taçlandırılan İstiklal mücadelesinin en önemli kahramanlarından birinin de sıhhiye personeli olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kimi zaman cephe gerisinde kimi zaman da cephe hattında fedakarca görev yapan, şehit olan, yaralanan sıhhiye personeline millet olarak çok büyük minnet borcu bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığının ortak hazırladığı "Sıhhiye 1915" kitabında, doktor ve sıhhiye görevlilerinin sergiledikleri özverinin görülebildiğine işaret ederek, "O 300 fotoğrafta bizi biz yapan değerlere, vatan, millet, hürriyet uğruna ortaya konan azim ve kararlılığa, bugünler için ödenen bedellere şahitlik ediyoruz. Biz, Türkiye Cumhuriyeti'ni bu fotoğraflarda gördüğümüz fedakarlıklar, acılar, dramlar ve kahramanlıklar üzerine inşa ettik, durup dururken bu yükselmedi, bunun bir bedeli var. Bu bedeli atalarımız, büyüklerimiz yaşadılar ve bizler şu anda onların mirası, bakiyesi üzerinde tamamen yaşamımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nda, İstiklal Harbi'nde ve diğer cephelerde şehit olan, gazi olan sıhhiye personelini rahmet, minnet ve hürmetle yad ettiğini kaydetti.

"Biz, ilahi mesajda da çok net bir şekilde ifade edildiği gibi, şehitlerin ölüler olmadığına, onların diri olduğuna inanıyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu topraklar üzerindeki varlığımız öncelikle Allah'ın bize nimeti, ardından aziz şehitlerimizin bize mirasıdır. Akif'in ifadesiyle 'sıksan şüheda fışkıracak bu topraklar' hiç kuşkusuz aziz şehitlerimizin yüzü suyu hürmetine, onların hatırasıyla huzur ve emniyet içindedir, Allah onlardan razı olsun, Rabbim onların mekanlarını cennet eylesin. Şu anda bulunduğumuz toprakların kıymetin iyi bilmeliyiz. Burası, altında yatan yüzbinlerce şehidi düşünmeden üzerinden geçilip gidilen topraklar değildir. 100 yıl önce burada yazılan destanı, Çanakkale lafzının gerisindeki manayı çok iyi anlamalıyız. Çanakkale imanın, inancın, fedakarlığın, bağımsızlığın ve bin yıllık medeniyet değerlerimizin ete kemiğe büründüğü, şaha kalktığı bir yerdir. Çanakkale, çelik ve barutun, teknoloji ve cemiyetin, iman, azim, keyfiyet karşısında diz çöküşünün sembolüdür. Tarihte eşine çok az rastlanan bu büyük destan vatanın, milletin bekası için gözlerini kırpmadan canların feda etmeyi göze alan yüzbinlerce kahramanın eseridir.

Çanakkale aynı zamanda Nabluslu Ahmet'in, Musullu Selahaddin'in, Sudanlı Muhammed'in, Tunuslu Ali'nin, Bosnalı Murat'ın zaferidir. Anadolu'dan Ortadoğu'ya, Balkanlar'dan Kuzey Afrika'ya kadar yöresi, kökeni, rengi ve mezhebi ne olursa olsun Mehmetçikler bu aziz topraklarda gönüllerini buluşturmuş, birlikte şahadet şerbetini içmişlerdir. 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır' diyerek şehit olmuşlardır. Bu dizeler, işte burada hemen yanı başımızda ete kemiğe bürünmüş, anlam kazanmıştır. 'Bir gül bahçesine girercesine kara toprağa giren kınalı kuzular', göz kamaştıran mücadeleleriyle 'Çanakkale geçilmez' sözünü tarihe nakşetmişlerdir."

"Çanakkale çok farklı, çok anlamlıdır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale muharebelerinin yalnızca askeri bir başarı değil, aynı zamanda 200 yıldır sürekli tahkir edilen, küçümsenen bir milletin küllerinden tekrar dirilişinin hikayesi olduğunu vurgulayarak, "Milletimizin makus talihini tersine çevirenlerin bu fedakarlıklarını, azimlerini ve mücadelelerini iyi anlamak mecburiyetindeyiz. Onun için Çanakkale çok farklı, çok anlamlıdır" dedi.

Erdoğan, 12 yıl önce Çanakkale'ye yılda 250 bin kişinin geldiğini, bugün ise 3 milyona ulaştığını belirterek, bu 18 Mart ve 24 Nisan'daki programlardan sonra bu rakamın çok daha artacağını, milyonlarca gencin Çanakkale'yi ziyaret edeceği gibi dünyanın en ücra köşelerinden, kıtalar ötesinden bu topraklara gelenlerin olacağına inandığını kaydetti.

Çanakkale savaşlarının yüzbinlerce şehidin toprağa düşmesine, birçok lise ve üniversitenin mezun verecek öğrenci dahi bulamamasına ve neredeyse her evden bir şehidin şahadet şerbeti içmesine sebep olduğunu anlatan Erdoğan, "Aynı şekilde bundan 100 yıl önce dünyanın en ücra köşelerinden buraya gelen, savaş veren mantığı, buna neden olan motivasyonu, saikiyle iyi düşünmez zorundayız. Geçmişimizden aldığımız her ders, geleceğimizi aydınlatan bir ışıktır" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Tıp Bayramı 14 Mart Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
title