Haberler

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Gürcistan'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan ve Azerbaycan ile yapılan projelerin bölge ülkelerini dışlamak amacı taşımadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili yaptıkları görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, 'Demir İpekyolu' olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesini işaret ederek, "Bu büyük projeler kimseyi dışlamak için gerçekleştirilmemektedir. Eğer bölgede istikrar sağlanır ve bölgedeki problemler barışçıl olarak çözümlenirse, bu ekonomik işbirliği daha da geniş bir alana yayılabilir" dedi. Ankara ve Tiflis arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasına da değinen Gül, bunun işadamlarını daha fazla yatırım yapmaya teşvik edeceğini söyledi.

Ankara'nın Tifles yönetimiyle, Gürcistan'ın bağımsızlığını kazandığından bu yana her zaman yakın ilişkiler içinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bu büyük projeleri beraber gerçekleştirmekten de büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

Asya ve Kafkasya gazlarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşındığını belirten Gül, "Bugün ise tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak temel atma töreni münasebetiyle buradayız. Umarız döşediğimiz raylar üzerinden lokomotiflerin, vagonların yola çıkma merasimini de beraber gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, "Bu demiryolu sadece Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi birbirine bağlamıyor, bu demiyolu Çin ve Kazakistan üzerinden Londra'ya kadar gidiyor" dedi. Çin ve Kazakistan'ın temeli atılan hat üzerinden yılda 10 milyon ton yük taşımayı taahhüt ettiğini vurgulayan Gül, "Tabii yolcu taşımacılığı konusunda da büyük faydaları olacak. Belki bu yolun yolcular açısından bir mahsuru olacak, o da Marmaray yoluyla boğazın altında geçeceği için, yolcular maalesef boğazın güzelliğini göremeyecekler.

Ama milyonlarca yolcunun tren yoluyla taşınacak olması çok büyük bir avantaj" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca serbest ticaret anlaşması ve vergi muafiyeti anlaşmalarının imzalanmasının bölgenin ortak bir ticaret alanı haline geldiğini gösterdiğini söyledi.

Saakaşvili ile yaptığı görüşmede siyasi konuların da gündeme geldiğini ifade eden Gül, Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne olan desteğini yineledi.

Gül, "Kafkaslar'daki istikrar, barış ve huzur hepimiz için önemlidir. Hepimiz bu nedenle üstün bir gayret içinde olacağız. Ülkemiz, Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulmasını dilemektedir" dedi.

(İB-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title