Haberler

Çukurova'da Üreticinin Sinek Mağduriyeti

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova yöresinde beyaz sinek ve Akdeniz meyve sineğinin bu yıl popülasyonunun artmasından dolayı üreticinin mağdur olduğunu belirtti.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova yöresinde beyaz sinek ve Akdeniz meyve sineğinin bu yıl popülasyonunun artmasından dolayı üreticinin mağdur olduğunu belirtti.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, Çukurovalı üreticinin beyaz sinek ve Akdeniz meyve sineği tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, çiftçinin yetişme dönemindeki ürünlerde büyük zarara yol açan bu zararlılarla mücadelede yetkililerden destek beklediklerini aktardı.

Zamanında müdahale edilmezse her iki zararlının da gerek pamuk, gerekse meyvede ciddi verim kaybına yol açacağını anlatan Doğan, şunları kaydetti:

"Beyaz sinekte olduğu gibi Akdeniz meyve sineğinde de bu yıl ciddi oranda artış var. Beyaz sinek, bölgede ekimi yapılan pamuğun baş düşmanı. Yetişme döneminde verdiği zarardan geri dönüş mümkün değil. Akdeniz meyve sineği, meyveyi çürüterek, dalından düşmesine neden oluyor. Tabii bu sadece narenciyeye zarar vermiyor.

Önümüzdeki günlerden itibaren kayısı, şeftali çeşitlerimiz de yetişecek. Eğer biz buralarda yeterli müdahaleyi yapamazsak narenciye sezonunda daha çok üremesi beklenen Akdeniz meyve sineği bölge çiftçisi için büyük sorun oluşturacak. Öncelikle bu iki zararlının üreme alanlarının kurutulması gerekiyor.

Çiftçinin tek başına yapacağı zirai mücadele yetersiz kalacaktır. Bu noktada devlet yetkililerine büyük iş düşüyor. Ancak üretici ve devlet el ele mücadele başlatırsa bu sorunun üstesinden gelebiliriz."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akın Çukurova Yüreğir Akdeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title