Haberler

Çubukçu: "Son 10 Yılda Kadınların İş Gücüne Katılım Oranı Düştü"

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Tüm Olumlu Düzenlemelere Karşın İstihdama Katılımda Kadınların Erkeklerin Çok Gerisinde Olduğunu Belirterek, "Son 10 Yılda İş Gücüne Katılımın Oranının Düştüğünü Görüyoruz. 2006 Verilerine Göre Kadınların İşgücüne Katılımı Yüzde 24 Civarındadır. AB Ortalamasında Yüzde 57 İstihdama Katılım Varken Bizde Yarı Yarıya Fark Vardır" Dedi.

Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, tüm olumlu düzenlemelere karşın son on yılda kadınların işgücüne katılımın oranının düştüğünü belirterek,"2006 verilerine göre kadınların işgücüne katılımı yüzde 24 civarındadır. AB ortalamasında yüzde 57 istihdama katılım varken bizde yarı yarıya fark vardır" dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) "İş Dünyasında Kadın" Raporu'nu sunmak ve kadınların iş hayatında karşılaştıkları sorunları tartışmak amacıyla toplantı düzenledi. Toplantıya Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da katıldı.

TÜRKONFED Kadın Komisyonu Başkanı İlknur Denizli, rapora ilişkin yaptığı sunumda "Şartlı Nakit Transferi Uygulaması"nda Doğu ve Güneydoğu'da paraların ikinci ve üçüncü eşlerin finansmanı için kullanıldığını iddia etti. Çubukçu, Denizli'nin iddiasına sert şekilde karşı çıkarak, "Şartlı Nakit Transferi'nde çocuklara ödenen ücret direk annelerin hesabına yatıyor. Annenin bu parayı alabilmesi için resmi nikahlı olması lazım. Şartlı Nakit Transferi Uygulamasında bırakın ikinci ve üçüncü eşi resmi nikahlı oranının arttığını gözlemledik, kayıt altına alınmalar arttı. Böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum" diye konuştu.

-"KADIN İSTİHDAMINDA TÜM KURULUŞLARIN İŞBİRLİĞİ GEREKLİ"

Çubukçu yaptığı konuşmada, kadınların istihdama katılmasında çok yönlü kararlar alınması gerektiğini vurguladı. Çubukçu, "Bu sadece politika ve yasal değişiklikle giderilemez. İşçi ve işveren kuruluşlar olmak üzere tüm kuruluşların işbirliği gereklidir" dedi. İşçi haklarında savunulması gereken en önemli noktanın kayıtdışılık olduğunu kaydeden Çubukçu, kadınların "kayıtdışı ekonominin ucuz malzemesi" olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdi.

Kadının yeterli temsil edilmediğini söyleyen Çubukçu, "Örneğin siyasette yeterli kadın temsili yok ancak bunun mücadelesini verecek sendikalarda da yeterli kadın temsili yok. Neden kadınlar sendika yönetiminde yeterli temsil edilmiyor?" diye sordu. Türkiye'de üniversite mezunu kadınların istihdamının yüzde 70'lerde olduğunu ve bu oranın AB ülkeleriyle eşit düzeyde bulunduğunu dile getiren Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlköğretim ve eğitimsiz kadınların istihdama katılımı yok denecek kadar az ya da kadınlar düşük statülü, düşük ücretli sigortasız kayıtdışı ekonomideler. Bunların istihdamında en önemli çözüm eğitimdir. Meslek edindirme ve iş garantili kurslar bu noktada önemlidir."

-"KIRDAN KENTE GÖÇ KADIN İSTİHDAMINI AZALTTI"

Çubukçu, kadınların istihdama katılımının kırdan kente göç olgusuyla azaldığını kaydetti. Tarımda ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadınların, kentlerde bildiği işi yapamaması nedeniyle işsiz kaldığını söyleyen Çubukçu, "2006'da istihdam edilen kadın oranı en yüksek olan sektör yüzde 48.5 ile tarımdır. Tarımı takiben kadınların yüzde 74.4'ü ücretsiz aile işçisi konumundadır. Tarımı yüzde 27.1 ile hizmet sektörü, yüzde 14.4 ile sanayi sektörü takip etmektedir ve burada da kadın emek yoğun alanda çalışmaktadır" dedi. Kadınların ekonomik hakları ve bağımsızlığını yaygınlaştırma noktasında önemli adımlar atacaklarını dile getiren Çubukçu, kadın istihdamının yaygınlaştırılması konusunda yapılacakları şöyle anlattı:

"2007-2013 dönemini kapsayan ve AB'ye uyum kapsamında ilk defa 7 yıllık bir süreç için hazırlanan 9. Kalkınma Planı'nda da kadın istihdamı konusuna özel önem verildi. Kadınların istihdama katılımını artırmak amacıyla mesleki eğitim imkanları geliştirilecek. Bu yılda kadınların istihdama katılımını artırmak amacıyla esnek çalışma biçimi yaygınlaştırılacak. 2007'de Gelir İdaresi Kanunu'nda yapılan değişiklikle ev içi üretimde vergi muafiyeti getirildi. Bu da son derece önemlidir."

-"KIZ ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 12'Sİ EĞİTİMDEN YOKSUN"

TÜRKONFED Kadın Komisyonu Başkanı İlknur Denizli, rapora ilişkin yaptığı sunumda, her 100 kadından 24-25'inin çalıştığını ve 25'inin sosyal güvencesi bulunduğunu söyledi. Kadına gerekli alanın sunulmadığı toplumların çağdaş olamayacağını belirten Denizli, iş dünyasına katılımında en büyük sorununun eğitim olduğunu ve kız öğrencilerin yüzde 12'sinin ilköğretimden yoksun olduğunu dile getirdi.

-"SSK PRİMLERİNDE KADINLAR İÇİN 7 PUAN İNDİRİM OLSUN"

Denizli, SSK primlerindeki 5 puanlık indirimin kadınlar için 7 puan olmasını istediklerini belirtti. İş Kanunu'nda "acilen" değişikliklere gidilmesi gerektiğini kaydeden Denizli, iş başvurularında cinsiyet ayrımı yapıldığını vurgulayarak, bu engelin kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Denizli, Anayasa'nın 50. Maddesi'ndeki "Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar" ibaresinin acilen değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

-TÜRKONFED, BU YIL KOBİ RAPORU HAZIRLAYACAK

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, geçen yıl "İş Dünyasında Kadın" konusunu ele aldıklarını anımsatarak, bu yıl KOBİ'lerle ilgili rapor hazırlayacaklarını bildirdi.

Beysel, kadınların iş hayatındaki konumlarının güçlendirilmesinin, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik açıdan ilerleyebilmesine önemli etkisinin olacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Hazırladığımız raporun içeriğini 2008 yılındaki çalışmalarımızla da yaymaya devam edeceğiz. Türkiye'de kadının iş hayatında gereken ve hak ettiği yeri alabilmesinin, toplumdaki konumunun da yükselmesi anlamına geleceğini düşünüyoruz. Bu da hem yeni nesillerin daha iyi yetişmesine, hem de toplumumuzun çağdaş medeniyet seviyesine yükselmesine katkıda bulunacak bir gelişme olacaktır." (ANKA)

(NUR/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title