Haberler

Cp, Kuş Gribi Zararını Karidesle Aşacak... -Cp Türkiye Başkan Yardımcısı Nezih Gencer: "Türkiye'ye Getireceğimiz Karides ve Karidesle Yapılmış Hazır Yiyecekleri Aralık Ayında Tüketicilere Sunacağız" -"türkiye'de Çalışan Bayan Sayısı Arttıkça Hazır Yeme

Yıldız Taşdelen - Taylandlı Beyaz Et Üreticisi Cp, Kuş Gribinin Neden Olduğu Zararı Aşmak Amacıyla Türkiye'de Karides Satacak.

Yıldız Taşdelen - Taylandlı beyaz et üreticisi CP, kuş gribinin neden olduğu zararı aşmak amacıyla Türkiye'de karides satacak.

CP Türkiye Başkan Yardımcısı Nezih Gencer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1987 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren CP'nin, yıllık yaklaşık 629 ton yem üretimi ve yüzde 10 pazar payı bulunduğunu bildirdi.

CP'nin Türkiye'de 1991 yılına kadar sadece yem üretimi alanında faaliyet gösterdiğini, 1991'de ise İnegöl'de ilk kesimhanesini kurarak piliç eti üretmeye başladığını anlatan Gencer, İzmir, İnegöl ve Bilecik'te etlik civciv üreten damızlık kümesleri ve kuluçkahaneler kurduklarını söyledi.

Gencer, bugün İnegöl, Osmaneli, Turgutlu, Abant, Adana ve Erzurum bölgelerinde bulunan 6 adet kesimhanede günlük 200 bin adet piliç kesildiğini belirterek, ''Yıllık 104 bin ton piliç eti üretimiyle yüzde 12 pazar payına sahibiz'' dedi.

Geçen yıl sofralık yumurta üretimine başlayan CP'nin 120 milyon adet yumurta satışı gerçekleştirdiğini belirten Gencer, şirketin Uzak Doğu'ya yılda yaklaşık 1,2 milyon dolar tutarında tavuk ayağı ihracatı yaptığını, geçen yılın başından bu yana Makedonya'ya yapılan piliç eti ihracatının ise kuş gribi vakaları sonrası durduğunu ifade etti.

Ürün çeşitliliğini artırmayı hedeflediklerini kaydeden Gencer, Türkiye'ye Tayland'dan karides ve karidesle yapılmış hazır yiyecekler getireceklerini, tüketicilere Aralık ayından itibaren bu ürünleri satacaklarını bildirdi.

Karides üretimi için Türkiye ikliminin uygun olmadığını belirten Gencer, Türkiye'de çalışan bayan sayısı arttıkça hazır yemek pazarının büyüyeceğini ve 5yıl içinde de karides satışlarının artacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

-İLERİ İŞLENMİŞ ÜRÜNLER FABRİKASI KURULACAK-

Nezih Gencer, ilk etapta dondurulmuş hazır gıda ithalatıyla işe başlayıp gelişmelere göre yönlerini tayin edeceklerine işaret ederek, şu anda kırmızı et ticareti üzerinde de çalışmalarının devam ettiğini, kırmızı eti değerlendirme sürecinde olduklarını ve karlı olduğuna kanaat getirdiklerinde yatırım yapmayı düşündüklerini söyledi.

2007 yılında yumurta tavukçuluğunu 1 milyona çıkarmayı, 250 milyon adet sofralık yumurta üretmeyi ve pazarlamayı planladıklarını anlatan Gencer, CP'nin önümüzdeki yıl yem ve piliç konularında sektör ortalamalarında büyümeye devam edeceğini, ayrıca yeni işler geliştireceğini belirtti.

''İleri işlenmiş ürünler (sosis, salam, naget, şinitzel gibi) fabrikası kurulacaktır'' diyen Gencer, geçen yıl 338 milyon YTL ciro elde ettiklerini, 2006'da da cirolarının geçen yılın seviyesinde gerçekleşeceğine dikkat çekerek, önümüzdeki yıl hem yem hem ticari yumurta hem de piliç eti sektörü için iyi bir yıl olacağını düşündüklerini bildirdi.

Beyaz et sektörünün 2005'de 957 bin ton piliç eti ürettiğini, kuş gribi vakaları nedeniyle talebin bir anda azaldığını, üreticilerin zarara uğradığını ifade eden Gencer, sektör firmalarının kendilerini garanti altına almak için farklı alanlara yöneldiğini, CP'nin de karides ve sofralık yumurta işine girdiğini anlattı.

-''MALİYETİN ALTINDA SATIŞ DEVAM ETMEKTEDİR''-

Nezih Gencer, 2006'nın beyaz et sektörü için kuş gribi nedeniyle çok olumsuz başladığına işaret ederek, şunları kaydetti:

''Özellikle ilk 3 ay satışlar çok olumsuz etkilenmiştir. Firmamız da dahil, sektör firmaları üretimlerini yüzde 30-40 oranında düşürmüşlerdir. Daha sonra yapılan eğitici, bilgilendirici kampanyalarla tüketiciye entegre sistemde üretilen tavuğun yenmesinde hiç bir sakınca olmadığı anlatılmış ve tüketicilerde tekrar güven sağlanmış, talep artmaya başlamıştır. Üretim tekrar artmaya başlamış, ancak bu kez de kene yüzünden insanlar piknik yapmamış, dünya kupası, kuş gribi gibi nedenlerle turizmin de olumsuz etkilenmesiyle arz fazlası oluşmuş, sektör firmaları maliyetin altında satış yapmak durumunda kalmıştır. Halen de bu durum devam etmektedir. 2006 yılında piliç eti sektörünün bir büyüme kaydetmeyeceği, yıl genelinde zarar olması beklenmektedir.''

Şu anda toplam tüketimin, kuş gribi vakalarından önceki döneme göre yüzde 15 civarında düşük olduğunu kaydeden Gencer, arz fazlası nedeniyle kilogram maliyeti 2,4 YTL olan piliç etinin entegre firmalar tarafından 2,1-2,2 YTL fiyatla piyasaya satıldığını, zararına satışın söz konusu olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma! Kızılcık Şerbeti 59. Bölüm Canlı İzle! Show TV'de Neler Oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Yalı Çapkını CANLI İZLE! 19 Nisan Yalı Çapkını 66. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title