Haberler

Çözüm Süreci Araştırma Komisyonu Başkanı Bostancı Açıklaması

"Bu ülkede insanlar ağaç dikebilmek için elleriyle toprak kazarken, kim bilir zihinler neleri çağrıştırıyor. Çünkü çok gencimizi bu topraklara gömdük"

TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Naci Bostancı, "Bu ülkede insanlar ağaç dikebilmek için elleriyle toprak kazarken, kim bilir zihinler neleri çağrıştırıyor. Çünkü çok gencimizi bu topraklara gömdük" dedi.

Muş Alparslan Üniversitesi'nin davetlisi olarak kente gelen Prof. Dr. Bostancı, üniversitenin Sabahattin Zaim Konferans Salonu'nda Çözüm Süreci Komisyonu başkanlığı görevi kapsamında yaptığı ziyaretlerle ilgili anılarını katılımcılara anlattı.

Bostancı, yıllardır yaşanan sıkıntılı süreçten insanların artık kurtulmak istediklerine dair önemli bir kanaatin oluştuğunu, 30 yıldır ülkede çatışmaların yaşandığını, insanların öldüğünü ancak bir yıldır artık gözyaşının akmadığını belirten Bostancı, şöyle devam etti:

"Bu ülkede insanlar ağaç dikebilmek için elleriyle toprak kazarken, kim bilir zihinler neleri çağrıştırıyor. Çünkü çok gencimizi bu topraklara gömdük. Acaba diyorum ki, bu 30 yıllık süre içinde hayatlarını kaybetmiş olanlar bir kalksa da geri dönse ve yeni baştan bu meseleleri konuşsak, onlarla müzakere etsek bize ne söylerler? Tabi gönüller bir olmaz. Kürtçe ve Türkçe konuşurlar. Dil yaşayanlar içindir. Ölüler konuşmazlar, ölüleri gören diriler, onların ne söylemek istediğine ilişkin akılları varsa onu duyabilirler. Oradan ders çıkartabilirler. Bizim de ders çıkarmamız gerekir."

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç ise konferansın tesadüfi olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'a yapacağı ziyarete denk geldiğini ifade ederek, Türkiye'nin tarihi bir gün yaşayacağını vurguladı.

Türkiye'nin yarın büyük bir buluşmaya şahitlik edeceğini anımsatan İnanç, "Bir kasetini yanında bulundurdu diye, 1980 darbesinde kambura döndürülen bir insanın, yani Şivan Perver'in misafir edileceği bir Türkiye'ye dönüştük. Bu gerçekten son derece anlamlıdır. Farklı düşüncelerimizle birlikte, birbirini dinleyen, anlamaya çalışan, hiç değilse tahammül eden bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Bu süreç birbirimizin kol kola girmesini sağlayacak, birbirimize tahammül edecek, aynı havayı teneffüs edeceği bir ortam oluşturduğumuz zaman amacına ulaşacaktır" diye konuştu. - Muş

Kaynak: AA / Güncel

Naci Bostancı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title