Haberler

Çözüm Süreci

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, çözüm süreciyle ilgili "Hükümetin politikasını destekliyoruz, evet doğru ama bunu başka bir parti de yapsaydı yine desteklerdik çünkü bu Türkiye'de akan kanın durması için iyi bir"...

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, çözüm süreciyle ilgili "Hükümetin politikasını destekliyoruz, evet doğru ama bunu başka bir parti de yapsaydı yine desteklerdik çünkü bu Türkiye'de akan kanın durması için iyi bir fırsattır" dedi.

Hakyemez ve beraberindeki grup sekreteri Fatma Benli ile grup üyeleri Ahmet Gündoğdu, Şemsi Bayraktar, Bendevi Palandöken, Oral Çalışlar ve Yıldıray Oğur, Rize'de bir otelde düzenlenen toplantıda, sivil toplum kuruluşları, meslek grubu, sendika temsilcileri ve yerel basın çalışanlarıyla bir araya geldi.

Hakyemez, toplantının açılış bölümünde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çözüm süreci olarak adlandırılan sürecin içinde olduğunu, hükümetin 30 yıldır süren terör sorununun çözümü noktasında inisiyatif aldığını belirtti.

Hükümetlerin bu sorunla şimdiye kadar güvenlik politikaları bağlamında mücadele ettiğini, AK Parti hükümetinin ise terörü sonlandırmak amacıyla çözüm sürecini başlattığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu süreç kamuoyunda eleştiriliyor, tepkiler alıyor ya da destekleniyor. Hükümet bu süreci başlattı, kendisi yürütüyor ama halka anlatılması noktasında, halkın düşüncelerini ve endişelerini öğrenme noktasında 63 kişilik heyetler oluşturdu. 7 bölgede 9'ar kişilik heyet yer alıyor. Diyalog grubunun görevi kesinlikle sürece ilişkin insanları ikna etmek değildir. Grubun en önemli görevi bölgedeki insanların sürece ilişkin görüşlerini, değerlendirmelerini ve endişelerini not etmek, bunları da hükümete faaliyet raporu şeklinde iletmektir. Sorun fevkalade hassas. Hele de Karadeniz gibi çokça şehitlerin olduğu, bölünmez bütünlük konusunda hassasiyetlerin olduğu bölgede daha da hassas oluyor. Türkiye'de kanayan bu yarayla ilgili olarak siyasi iktidar bir inisiyatif almıştır. Güvenlik politikalarıyla birlikte başarıya ulaşmanın zor olduğunu görüyorum, gelecekte bu güvenlik politikaları daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu sürecin silahları susturarak, sorunu çözme yoluna sokması benim için önem arz etmektedir. Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünün daha güçlü olması açısından daha rasyonel bir yöntemdir. Bu nedenle süreci destekliyorum. Hükümetin politikasını destekliyoruz, evet doğru ama bunu başka bir parti de yapsaydı yine desteklerdik çünkü bu, Türkiye'de akan kanın durması için iyi bir fırsattır."

-"Sizin akilane duruşunuz bu süreci başarıya ulaştıracaktır"-

Grup üyesi Şemsi Bayraktar ise Akil İnsanlar Heyeti'nin görev süresinin iki ay olduğunu, sürenin yaklaşık 15 gün sonra sona ereceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Burada asıl görev sizlere düşüyor. Bu 2 aylık süreç değil, daha uzun süre sizin akilane duruşunuz bu süreci başarıya ulaştıracaktır. Elbete birtakım endişeler var, bunları haklı olarak dile getiriyorsunuz. Zaten bu endişeler ortadan kalktığında 75 milyon insanımızla yürüyeceğimiz bir yol. 'Gizli bir ajanda mı var, bu gizli ajandayı hayata geçirmek üzere hükümet sizi mi görevlendirdi' diye bize sorular yöneltiliyor. Bunları gayet normal karşılıyoruz. Sayın Başbakan ile yaptığımız toplantıda bize çerçeve çizilmedi, 'neyi istiyorsanız konuşun, halkın beklentilerini, hassasiyetlerini dinleyin ve rapor haline getirin' denildi. Biz diyalog gurubuyuz, akil olan millettir. Milletin akilane duruşu bu süreci başarıya ulaştıracaktır. 'Üniter yapıdan taviz verilecek mi, Türk bayrağı ülkenin her yerinde dalgalanacak mı, PKK elebaşısı cezaevinden çıkarılacak mı' gibi sorular soruluyor. Bu ülkede millete rağmen hiçbir şey yapamazsınız.

Bu süreç doğuda müthiş bir destek alıyor. Batıdan da destek alıyor. Kırmızı çizgileriniz, hassasiyetleriniz mutlaka dikkate alınacak, sizin istemediğiniz bir şeyi hayata geçirmek hangi hükümetin yapabileceği bir şeydir- Süreci milletimizin talepleri doğrultusunda hayırlı bir şekilde geçireceğimiz kanaatindeyim. Noktasına, virgülüne dokunmadan sizin mektubunuzu zarfın içine koyup, yetkililere ileteceğiz."

-"Amacımız bataklığı kurutmaktır"-

Grup üyesi Ahmet Gündoğdu, işlerinin teröristle mücadele olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Amacımız bataklığı kurutmaktır. İnsan onurunu esas alan bir anayasaya geçmek ve bu süreçte de dışlanmışların beri ki ilan edilmesini, hor görüden hoşgörüye geçiş süreci olarak adlandırıyoruz. Kırmızı çizgimiz şehitlerimizdir. İlk kez iç dinamiklerin sahada olduğu sürecin yönetildiğini görmemiz lazım. Karşı olanlar gerekçelerini iyi yansıtamıyorlar. 'Sürece değil, yönteme karşıyım' diyenlere ne öneriyorsunuz dediğimizde 'İstiklal Marşı'mız, bayrağımız, vatanın bölünmez bütünlüğü' diyor. Zaten bunlara dokunan yanar. Muhalefet ve bazı siyasi partiler, dedikleri bu gerekçelere inanıyorlarsa o zaman sürece yüzde yüz destek vermeleri lazım. Yakalanan bu yeni fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Başarısız olursak ne olur, yine şehit vermeye ve ekonomik kayba devam ederiz. Hazreti İbrahim'in ateşine karınca kararınca su taşımaya gayret ediyoruz. Ömründe hiç bir araya gelmemiş bu insanlar ilk kez terörü bitirmek için bir araya geldi. Bunu da yürütmek, sürdürmek istiyoruz."

Grup üyesi Bendevi Palandöken, Türkiye'de terör sıkıntısı olduğunu, bunu birinin küllemesi gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bunu küllemenin yolları var. Bayrağımızdan, ülkemizin bütünlüğünden tahmin ediyorum ki kimse taviz vermez. Bu konuda 'artık kan kanla yıkanmaz' dediler ve ortaya devletin, ülkenin planı konuldu siyaseten de önemli bir karar verildi. İnşallah ülkenin refahına, mutluluğuna bir şey gelmez ve herkes mutlu olur. Başbakan dün 'önümüzde üç seçim var' dedi. Demek ki size müracaat edecek. Biz niye buradayız, ben en çok canı yanan kesimin temsilcisiyim. Türkiye'de bu meseleyi çözme noktasında esnaf, sanatkar, memur, ziraatçı, memur, akademisyenler olmayacak da kim olacak- Halk nasıl karar verecek, demek ki onları temsil edecek, süreci yönetecek ama hakem sizsiniz. Bu çorbanın içindeki tuzun kıvamını Rize'de atacağız. Bu süreç tatlılıkla hallolacak diyoruz. Kötü şeyleri aklımıza getirmenin gereği yok."

Grup üyesi Oral Çalışlar, 12 Eylül askeri darbesini yaşadıklarını, Rize'de aynı hapishanede kaldığı arkadaşını gördüğünü dile getirerek, "Darbeyi yapalar

'kardeş kavgasına son vereceğiz' dediler. 28 Şubat darbesini yapanlar, 'irticayı engelleyeceğiz' diyorlardı. Bunlar bir yana daha kötüye sürüklenmekten başka işe yaramadı, kardeş kavgası daha da körüklendi" diye konuştu.

Bu sürecin yüzleşmeyi gerçekleştireceğini ifade eden Çalışlar, "Bir grup Diyarbakırlı genci burada gördük. 'Daha önceden korkarak geliyorduk, şimdi çok mutluyuz' diyorlar. 17. toplantıda gördüm ki ilk kez ülkücüsü, dindarı, solcusu, sağcısı hep birlikte bir masa etrafında toplanıp konuşabiliyoruz. Dövüşmeye değil konuşmaya, tartışmaya ihtiyacımız var. Birbirimize düşmanca değil kardeşçe bakmak, anlamaya çalışmak yeter. O nedenle bu toplantılara severek, sevinerek geliyorum" dedi.

-"Türkiye'nin bu beladan kurtulmaya çok yakın olduğunu düşünüyorum"-

Grup üyesi Yıldıray Oğur, 116 gündür, yani bu süreç başladığından beri hiç şehit haberi gelmediğini vurgulayarak, "Hiçbir insanımız hayatını kaybetmedi. En kıymetli şey bu bence. Bu konu üzerine konuşurken, büyük laflar ederken hep bunu akılda tutmak lazım. 116 gündür yani süreç başladığından beri kim bilir kaç gencin hayatı kurtuldu. Türkiye'nin bu beladan kurtulmaya çok yakın olduğunu düşünüyorum."

Grup Sekreteri Fatma Benli ise sürece herkesin destek vermesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu süreç sadece bizi değil, bizden sonrakileri de etkileyecek. Bu nedenle hepimizin dahil olması, elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Hepimiz sürecin iyi olması için çabalamak zorundayız. Çocuklarımıza şiddetin normalleştiği bir ülke bırakmamamız gerekiyor. 30 yıldır yaşanan çatışmalar hem can hem de ciddi mal kayıplarına yol açtı. Teröre giden kaynakları bireye ayırsaydık çok farklı olacaktı. Kaybedilen her canın Türkiye'ye büyük zararı var çünkü bizi birbirimizden uzaklaştırıyor. Çözüm süreci kapsamında burada bulunmamızın sebebi çocuklarımızın ölmemesi için. Bu başkasının değil hepimizin problemi. Sadece söylemsel olarak karşı çıkacağımız ve kenarda duracağımız bir şey değil."

Toplantıya, katılımcıların görüşlerini açıklamasıyla devam edildi. - RİZE

Kaynak: AA / Yerel

Karadeniz Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title