Haberler

Çözüm Süreci

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Malatya'da vatandaşları dinledi.

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Malatya'da vatandaşları dinledi.

Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda, Heyet Başkanı Can Paker, Başkan Vekili Sibel Eraslan, Sekreter Ayhan Ogan, üyeler Zübeyde Teker, İzzettin Doğan, Abdurrahman Kurt, Mahmut Arslan ve Mehmet Uçum çözüm sürecine ilişkin görüşlerini dile getirdi. Heyet üyeleri, daha sonra vatandaşları dinlemek istediklerini belirtti.

Moderatör Ayhan Ogan'dan söz isteyen bazı vatandaşlar, düşüncelerini ve sürece ilişkin talep ve önerilerini aktardı.

Toplantının sonunda değerlendirmede bulunan Paker, vatandaşların süreçle ilgili en çok "karşılığında ne verdik-" sorusunu yönelttiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Barışa karşılık bir şey vermeyeceğiz. Barışta sadece herkese insan hakları, birey özgürlüklerini vereceğiz. O da sadece Kürtlere değil, sadece Alevilere değil bütün Türklere çünkü Türkiye'de sadece Kürtler, sadece Aleviler için değil, bütün Türkiye için insan hakları ihlalleri var. Meselemiz insan haklarıdır. Dolayısıyla suali hiçbir zaman yanlış koymayalım. 'Ne vereceğiz' değil, 'hep beraber nereye gideceğiz' diye soralım" ifadelerini kullandı.

Can Paker, "Ne oldu da birdenbire barışa geldik-" diye de sorulduğuna dikkati çekerek, "Birdenbire gelmedik. Yıllardır Anadolu bambaşka bir dinamiğin içinde. Anadolu yükseliyor. Anadolu iş adamı oldu. Anadolu ihracat yapıyor. Bu yapıdaki bir ekonominin içindeki insanlar genel olarak artık harbe prim vermezler. Başka şey beklerler. Çocuklarını daha iyi okutmak, daha iyi yaşamak isterler" şeklinde konuştu.

Türk toplumunun genel olarak harbi istemediğini vurgulayan Paker, "Tabi ki siyasiler topluma göre davranır çünkü o toplumdan rey alacak. Bunun için halkın bu değişimlerini gören siyasilerin önemli bir kısmı barış yolunu açmıştır. Doğal olarak bunun sonunda kendilerine daha çok halkın teveccüh göstereceğini düşünüyorlar" dedi.

-" İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi boşuna değildir"-

Paker, dünya politikasının Türkiye lehine değiştiğini belirterek, " İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi boşuna değildir. Hatta İsrail Başbakanı, Amerikan Başkanının yanında telefon ederek Türkiye'den özür dilemiştir. Türkiye'nin dünyadaki yeri çeşitli nedenlerden dolayı değişmiştir. Bu da barışı zorunlu kılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Barışın olmasıyla doğal olarak başlayacak demokratikleşmeyle Alevi vatandaşların da sorununun kısa zaman içinde çözüleceğini dile getiren Paker, şunları kaydetti:

"Türkiye'de iç savaşın olması demokratikleşmeyi önlemiştir. Birçok adımda demokratikleşme, insan hakları, birey özgürlükleri yönünde adım atılmamasının nedeni güvenlik gösterilmiştir. Bu sorun ortadan kalkınca, biz bütün toplum olarak, siyasi karar vericilerden daha fazla demokratikleşmeyi talep edeceğiz."

Bu arada, toplantı öncesinde durumlarından şüphelenilen ve kimlik kontrolüne karşı çıktığı belirtilen 10 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Şüphelilerin, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adli mercilerce serbest bırakıldığı bildirildi.

-MHP'den protesto-

Akil adamların toplantıya başladığı saatlerde MHP'li bir grup, PTT Merkez Şubesi önünde çözüm sürecini protesto etti.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nı okuyan grup adına konuşan MHP İl Başkanı Arif Yıldız, süreci eleştirdi.

Sloganlar atan grup, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. - MALATYA

Kaynak: AA / Güncel

Doğu Anadolu Bölgesi Malatya Türkiye İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title