Haberler

Çözüm Süreci

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, çözüm süreciyle ilgili, "Bu süreçte sağduyulu davranıyoruz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, çözüm süreciyle ilgili, "Bu süreçte sağduyulu davranıyoruz. Ortak aklı kullanıyoruz. Yeter ki Türkiye'ye barış gelsin. Bu bölgenin bereketli topraklarında tekrardan pancar yetişsin, kayısı yetişsin" dedi.

CHP Genel Başkan yardımcıları Umut Oran ve Gökhan Günaydın, bir grup milletvekiliyle geldikleri Malatya'nın Erkenek beldesinde partililerce karşılandı. Bir kahvehanede vatandaşlara hitap eden Oran, yeni Büyükşehir Yasası kapsamında belde belediyelerinin kapatılmasına değinerek, bu kararla milli iradenin hiçe sayıldığını savundu.

İktidar partisinin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hiçbir konuyu Meclis'e getirmediğini ileri süren Oran, TBMM'nin kanun hükmünde kararnamelerle devre dışı bırakıldığını kaydetti. Oran, "Bu iktidar partisinin milletvekilleri diyorlar ki 'bizim Başbakanımız başkan olsun'. Hatta o da yetmez 'Recep Tayyip Erdoğan ebedi, ezeli, ilelebet başkan kalsın'. Demokrasilerde ebedi, ezeli, ilelebet tek yetki vardır, o da halkın yetkisi. Halkın iradesinin üzerinde hiçbir yetki, irade olamaz" diye konuştu.

Suriye ile ilişkilere de değinen Oran, "Suriye bizim komşu ülkemiz. Yüzyıllardır kardeşiz. O bölgedeki vatandaşlarım savaş istemiyor. Başbakan bizim bütün çağrılarımızı yanıtsız bıraktı. Başbakan savaş çığlıkları atmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

-Çözüm süreci-

Oran, çözüm sürecine ilişkin ise şunları söyledi:

"Bu ülkeye 2002 yılında barış gelmişti. O teröristler sınır dışına gitmişlerdi. 10 yılda geldiğimiz nokta, her yıl şehitler, her yıl çatışma... Analar ağladı, insanlarımız mutsuz oldu ve barış süreci artık bir savaş sürecine geldi. Başbakan, milletin iradesinin tecelli ettiği TBMM'ye gel konuşalım. Yapılması gerekenleri samimi bir şekilde yapalım. Gizli, saklı, kapaklı bir sürecin içinde CHP yer alamaz."

Başbakan Erdoğan'ın çözüm sürecinde samimi olmadığını ileri süren Oran,

"Yedi kocalı Hürmüz gibi ne yaptığı, kiminle iş tuttuğu belli değil. Ama yine de biz bu süreçte sağduyulu davranıyoruz. Ortak aklı kullanıyoruz. Yeter ki Türkiye'ye barış gelsin. Bu bölgenin bereketli topraklarında tekrardan pancar yetişsin, kayısı yetişsin. Bu topraklar tarıma açılsın. Bunun mücadelesini veriyoruz. Çünkü iş olmadan, AŞ olmadan sosyal barış olmuyor" dedi.

Oran, doğu ve güneydoğuda yaşayan vatandaşların doğdukları yerde karınlarını doyurmalarının sağlanması gerektiğini belirterek, "Bu bölgede fabrikalar kapanıyor. Hiç kimsenin, 'ben bununla ilgilenmiyorum' deme lüksü yok" ifadesini kullandı.

-"Bu mu senin büyüme başarın"-

Umut Oran, Gökhan Günaydın ve beraberindeki milletvekilleri daha sonra Doğanşehir ilçesine geçti.

İlçe meydanında vatandaşlara hitap eden Oran, bugün büyüme rakamlarının açıklandığını hatırlatarak, "2,2 büyümüşüz. Başbakan ve hükümet her fırsatta diyor ki 'biz büyümede rekorlar kırıyoruz'. 1946'dan 2002'ye kadar Türkiye'nin büyüme ortalaması 5,3. Bu süreç içinde darbeler, ekonomik krizler oldu. Bu süreç içinde hep koalisyonlar oldu. 2002 ile 2012 yılları arasında tek parti iktidarı var. Darbe marbe yok. Ekonomik risk de yok. Koalisyon da yok. Büyüme ortalama yüzde 5. Bu mu senin büyüme başarın-" diye konuştu.

Vatandaşın geçim derdinde olduğunu belirten Oran, "Başbakan başkanlık peşinde. Başbakan için anayasa süreci, Kürt sorununun çözümü bahane. Başbakan varsa yoksa tek bir şey düşünüyor, (ben yargıya nasıl daha fazla talimat veririm, milletin iradesini yok sayarak beldeleri nasıl kapatırım, diktatör nasıl olurum)" dedi.

Gökhan Günaydın da iktidara geldiklerinde kapatılan bütün belde belediyelerini yeniden açmak için kanun çıkaracaklarını ifade etti. - MALATYA

Kaynak: AA / Yerel

Umut Oran Malatya Türkiye Yerel Haberler

title