Haberler

Çorum: Dünya Hitit Yılı İçin İlk Adım Atıldı

UNESCO Dünya Miras Merkezi Başkanı Francesco Bandarin, 2008 yılının "Dünya Hitit Yılı" olması için Birleşmiş Milletler'e teklif götüreceğini belirterek, "2008 yılının Dünya Hitit Yılı olması için gayret göstereceğim" dedi.

UNESCO Dünya Miras Merkezi Başkanı Francesco Bandarin, 2008 yılının "Dünya Hitit Yılı" olması için Birleşmiş Milletler'e teklif götüreceğini belirterek, "2008 yılının Dünya Hitit Yılı olması için gayret göstereceğim" dedi.

Çorum'a gelen Bandarin, eşi Patrizia Bandarin ile birlikte Boğazkale İlçesi'nde bulunan ören yerlerini ziyaret etti. Hitit Surları, Aslanlı Kapı, Yazılıkaya ve diğer ören yerlerinde incelemelerde bulunan Bandarin, Boğazkale Kazı Başkanı Doç. Dr. Anderas Schachner'den çalışmaları hakkında bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından Çorum Vali Hüseyin Poroy'u makamında ziyaret eden Bandarin, bu yılki tatilini Türkiye'de geçirme kararı aldığını ve tatil programı kapsamında da Dünya Miras Listesi'nde bulunan yerleri gezdiğini belirtti.

1973'de öğrencilik yıllarında Çorum'a geldiğini anlatan Francesco Bandarin, 1986 yılında Dünya Miras Merkezi Listesi'ne alınan Boğazkale'yi o zaman keşfettiğini söyledi. Bandarin, 2008 yılının "Dünya Hitit Yılı" ilan edilmesi konusundaki bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"UNESCO, BM'nin bir kuruluşudur. Bu nedenle 2008 yılının Dünya Hitit Yılı olması için bana yapılan teklifi, BM'ye götüreceğim. Çünkü böyle bir şeye BM karar veriyor. Ama şunu ifade edebilirim ki, 2008 yılının Dünya Hitit Yılı olması için gayret göstereceğim. Eğer bu istek 2008 için gerçekleşmezse, sonraki yıllar içinde bu konuda çaba göstereceğim."

Bandarin ayrıca, 2008 yılında Çorum'da yapılacak Uluslararası Hititoloji Kongresi çalışmalarında bundan böyle UNESCO'nun da ambleminin kullanılacağını, böylece bu çalışmanın tüm dünyada ilgi çekeceğini söyledi.

Çorum Valisi Hüseyin Poroy da kültür ve tarih turizmine bakış açılarının UNESCO ile aynı olduğunu, tek amaçlarının turizm olmadığını belirterek, "Tek amacımız turizm olursa popülistlik yaparız. Kısa dönemde belki yarar sağlarız, ancak uzun dönemde kaybımız olur. Kültürel ve tarihi değerlerimizi sürdürülebilir korumacılık anlayışıyla yaşatırsak, bunun doğal sonucu turizmdir" diye konuştu.

Vali Poroy, konuşmaların ardından Bandarin'e üzerinde Hitit Güneşi motifli bir vazo hediye etti. Bandarin, eşi ve beraberindekiler daha sonra Çorum Müzesi'ni gezdikten sonra Kapadokya'ya hareket etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title