Haberler

Çorum: Çorum Toprak Sanayii'nde Hammadde Krizi

Türkiye'nin en önemli toprak sanayi merkezlerinden birisi olan Çorum'da, kiremit ve tuğla fabrikaları hammadde yetersizliği nedeniyle üretimlerini tek tek durdurmaya başladı.

Türkiye'nin en önemli toprak sanayi merkezlerinden birisi olan Çorum'da, kiremit ve tuğla fabrikaları hammadde yetersizliği nedeniyle üretimlerini tek tek durdurmaya başladı.

Birkaç yıl öncesine kadar ülkemizin kiremit ve tuğla ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Çorum'daki toprak sanayi fabrikaları, önceki yıl yaşanan işçi krizinden sonra şimdi de hammadde sorunuyla boğuşuyor. İşçi krizi nedeniyle sahip olduğu pazarın büyük bir bölümünü Nevşehir, Kütahya ve Eskişehir gibi farklı illere kaptıran Çorumlu toprak sanayiciler, bu yıl da hammadde teminindeki sıkıntılar nedeniyle sezonunu hedeflenenden yaklaşık 45 gün önce kapatmak zorunda kaldı.

Konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan Çorum Toprak Sanayiciler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaran Hıncal, toprak sanayicilerin yaklaşık bir yıldır hammaddenin kalitesizliği nedeniyle pazar kaybına uğradığını ve üretim yapan fabrikaların birer birer üretimlerinin durdurmaya başladıklarını söyledi.

Birkaç gün önce 3 fabrikanın üretimi durdurduğunu ve tahmini olarak Çorum'da üretim yapan fabrikalarının 15-20 gün içersinde tamamının kapatılmasının beklendiğini ifade eden Hıncal, "Bu da ortalama olarak toprak sanayinin sezonu 45 gün önce bitirmesi demektir. Bu erken bitirmenin tek sebebi hammadde sorunudur. Bu sorundan dolayı değişik hammadde ocakları arayan toprak sanayiciler 2 Temmuz 2006 tarihinde yeni bir saha için müracaatta bulunmuş, ancak Salur Köyü mevkiinde bulunan toprak alternatif olarak gösterilerek Toprak Koruma Kurulu tarafından reddedilmiştir. Bunun üzerine M.T.A. tarafından bir inceleme talebinde bulunulmuş, yapılan deneyler sonucunda 23 Ağustos 2006 tarihinde M.T.A. tarafından hazırlanan raporda Salur Köyü'nden temin edilen hammaddenin kiremit ve tuğla imali için uygun olmadığı bu raporla tespit edilmiştir" dedi.

Gerek Maden İşleri Genel Müdürlüğü gerekse Çorum İli Toprak Koruma Kurulu ile yasalar çerçevesinde ve iyi diyaloglar içerisinde yapılan çalışmaların boşa gittiğini kaydeden Çetin Başaran Hıncal, şunları kaydetti:

"Sorunlarda muhatap kabul edilen Toprak Sanayii, çözümlerde taraf kabul edilip muhatap alınmamaktadır. Örneğin Toprak Koruma ve Arazi Kullanıma Kanunu Odalar Borsalar Birliği İl Temsilcisi, yani Ticaret ve Sanayi Odası'ndan bir üyenin Toprak Koruma Kurulu'na dahil edilmesi uygun görülmüş, fakat kurulda kiremit ve tuğla hammaddesi konusunda yetişmiş hiçbir kimse olmadığı halde Toprak Sanayiyi temsilen TSO'dan üye alınmamıştır. Bu karşı şahıslara ait özel bir ocakta yaşanan bir sorunda 23 Ağustos 2006 tarihinde Çorum Toprak Sanayicileri Kooperatifi'ne uyarı yazılmıştır. Çorum işçisinin, nakliyeci ve petrolcünün, tüm esnafın geçimini sağlamada belkemiği hüviyetini halen koruyan toprak sanayi sektörü ithal hiçbir girdisi olmadan üretim yaptığı için, ülkemizin en büyük sorunlarından olan dış ticaret açığına büyük bir katma değer sağlamaktadır. Bu özellikleriyle sağladığı yoğun istihdam göz önünde bulundurularak, sektörümüz Çorum'un sosyal ve ekonomik hayatında mihenk taşıdır. Dün karar alırken düşünmeyen, bu sektörün 45 gün önceden sezonu kapatmasıyla Çorum'a ne kattığını düşünebilirler?"

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title