Haberler

Çorum: Çorum Kks'de "Sismik Hareketler Ve Heyelan" Çalışmaları

Çorum Belediyesi tarafından Küçük Sanayi Sitesi'nde (KSS) yaşanılan heyelana karşı bilimsel çalışma başlatıldı. Çorum Belediyesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile birlikte yürütülen çalışmalarda heyelanın tahribat gücünün belirlenmesine çalışılıyor.

KSS'de yaşanılan heyelan sonucu bazı dükkanların hasar görmeye başlaması üzerine Çorum Belediyesi, bölgenin jeolojik düzenini araştırmak ve bölgede yapılacak iyileştirme çalışmalarını belirlemek amacıyla bilimsel bir çalışma başlattı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve YEHSİAD ile yapılan ortak çalışma ile bölgenin heyelan haritası çıkartılacak. Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Kelkit Havzası Araştırmalar Merkezi tarafından yürütülen bilimsel araştırmalar neticesinde ilk etap çalışması olarak bölgenin jeolojik hareketleri takip ediliyor. İkinci etap çalışmalarında ise açılacak kuyularla heyelan gücü ve etkisi belirlenecek. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çorum Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü'nde kontrolör olarak görev yapan Jeoloji Mühendisi İhsan Çek, bölgede yaptıkları çalışmalar doğrultusunda 10 metre derinliğinde 60 adet sondaj ve 6 adet kuyu vurduklarını, bölgenin hareketliliğindeki derinlik tespiti yapılırken açılacak 10 kuyu ile de heyelanın oluş hızını tespit edeceklerini kaydetti.

Bölgenin jipslerden oluştuğunu, daha önce bölgeye atılan çöpler nedeniyle zeminin bozulduğundan heyelanın meydana geldiğini belirten İhsan Çek, bölgede heyelanın devam edeceğini ve bu kaymaların 30-40 yıl sürebileceğini ifade etti. KSS bölgesinde devam eden heyelan tehlikesinin önüne geçmek ve bölgede iyileştirme çalışması yapılması üzerine başlatılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda bölgenin jeolojik haritasının çıkarıldığını anlatan Çek, "Küçük Sanayi Sitesi'nin arka kısmında oldukça hızlı jeolojik hareketlenmeler var. Şu anda Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi yetkilileri tarafından yürütülen çalışmalar ile bölgenin hareketlilik seviyesini ölçmeye çalışıyoruz. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından bir rapor hazırlanacak ve bu rapor doğrultusunda bölgede yapılacak çalışmalar belirlenecek" diye konuştu.

KSS'de devam eden heyelanın Yaydiğin Köyü'nü dahi etkilediğini belirten İhsan Çek, "Yaptığımız araştırmalar büyük bir projenin ilk etabıdır. Bu çalışma sonrasında bölgedeki heyelana karşı alınacak önlemler belirlenecek ve yapılacak araştırma sonucu bölgenin kurtarılması yanısıra Yaydiğin Köyü'nün de bu heyelandan etkilenmesi önlenecek" ifadelerini kullandı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kelkit Havzası Araştırmalar Merkezi Görevlisi Jeoloji Yüksek Mühendisi Hasan Ünal ise, yaklaşık 4 gündür sürdürdükleri çalışmalar neticesinde bölgede hareketliliğin detaylarını belirlemeye çalıştıklarını ve bu yapılan çalışmalar sonucunda bölgedeki jeolojik hareketlilik hakkında tam bir kanıya varacakların kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title