Haberler

Çorlu Sağlık Grup Başkanı'ndan "Talasemi" Uyarısı

Talasemi Taşıyıcılarının Hastalık Geni Taşımasına Karşın Belirti Göstermediğini Söyleyen Çorlu Sağlık Grup Başkanı Dr. Mehmet Akif Topaloğlu, "Bütün Anne ve Baba Adaylarının Talasemi Taşıyıcısı Olup Olmadıklarını Öğrenmeleri Gerekir" Dedi.

Talasemi taşıyıcılarının hastalık geni taşımasına karşın belirti göstermediğini söyleyen Çorlu Sağlık Grup Başkanı Dr. Mehmet Akif Topaloğlu, "Bütün anne ve baba adaylarının Talasemi taşıyıcısı olup olmadıklarını öğrenmeleri gerekir" dedi.

Türkiye'de ve dünyada beslenme bozuklukları ve enfeksiyon hastalıklarına bağlı çocuk ölümlerinin kontrol altına alınmasından sonra, kalıtsal hastalıkların gündeme geldiğini ifade eden Çorlu Sağlık Grup Başkanı Dr. Mehmet Akif Topaloğlu, "Ülkemizde, Talasemi ve orak hücreli anemi başta olmak üzere, kalıtsal kan hastalıkları önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye'de sağlıklı Akdeniz Anemisi taşıyıcı sıklığı yüzde 2.1 olup, yaklaşık 1 milyon 300 bin taşıyıcı ve 4 bin civarında hasta vardır. Hastalık

ülkemizde Akdeniz kıyısı, Kıbrıs ve Batı Trakya bölgesinde yüksek oranda görülmektedir. Her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte, aileler ve toplum maddi ve manevi zarara uğramaktadır" diye konuştu.

Dr. Topaloğlu, Türkiye'de akraba evliliklerinin fazla olması ve bu evliliklerinin yüzde 70'inin birinci derecede akrabalar arasında yapılması nedeniyle, genetik geçişli bir hastalık olan Talasemi'nin görülme sıklığının arttırdığına dikkat çekti. Dr. Topaloğlu, bu nedenle ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmalarının hastalığın önlenmesi açısından gerekli olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığı Tekirdağ'ın da aralarında bulunduğu hastalık açısından riskli 33 ilde Hemoglobinopati Kontrol Programı'nı başlatmıştır. Programın temel amacı toplum taraması, genetik danışmanlık, halk eğitimi, doğum öncesi tanı ve tedavi yöntemleri kullanılarak anormal hemoglobin hastası doğumunun uygun stratejiyle önlenmesi ve mevcut hemoglobinopati hastalarının yaşam süreleri uzatılarak, yaşam kalitelerinin arttırılmasıdır."

Akdeniz Anemisi'nin kalıtsal geçişli ciddi bir kan hastalığı olduğunu vurgulayan Dr. Topaloğlu, "Talasemi taşıyıcısı olan kadın ya da erkek, hastalık genini taşımasına karşın hastalık belirtileri göstermez ve normal yaşam süren sağlıklı bireylerdir. İki taşıyıcı bireyin evliliği riskli evliliktir. Hem anneden hem de babadan hasta geni alan bebekte hastalık oluşur. Anne ve babadan alınan anormal genler sonucu kanda oksijen taşıyan alyuvarların içinde bulunan 'hemoglobin' yapımı bozulmuştur. Bu bozukluk

alyuvarların kan damarları içinde sürekli ve aşırı yıkımına neden olur. Bebeklerde 6. aydan itibaren ciddi hastalık belirtileri ortaya çıkar ve bu bebeklerin büyük bir bölümü, daha tanı konmadan ya da tedaviye başlanılmadan kaybedilmektedir" şeklinde konuştu.

Dr. Mehmet Akif Topaloğlu, bütün anne ve baba adaylarının Talasemi taşıyıcısı olup olmadıklarını öğrenmeleri gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu amaçla, Çorlu'da evlenmek üzere olan çiftler basit bir kan testiyle taranmakta ve taşıyıcılık tespit edilenlere bağlı bulundukları sağlık ocağı tarafından danışmanlık hizmeti verilmektedir. Sağlık Grup Başkanlığı bünyesinde bulunan Halk Sağlığı Laboratuarı, Akdeniz Anemisi için tarama hizmeti vermeye yeterli donanıma sahiptir. Hastalığın tedavisinin ne kadar güç ve pahalı, aile ve çocuk için ne kadar sıkıntılı olduğu düşünülürse, hastalığı önlemenin önemi daha kolay anlaşılmaktadır. Tüm evlenecek

veya çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin testlerini mutlaka yaptırması gerekmektedir."

(EŞ-ED-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title