Haberler

Çorlu Dört-D Hastanesinin Kalp ve Cerrahi Uzmanlarından Sağlık Söyleşisi

31/3/2007 Cumartesi günü saat 14.00 de Yerel Gündem 21 ve Dört-D Hastanesinin katkılarıyla Op.Dr. Hasan Ardal (Kalp Damar Cerrahi Uzmanı) ve Dr.Hakan Fotbolcu (Kardiyoloji Uzmanı) Çorlu Belediyesi Tamer-Levent Sahnesinde "Kalp Krizi Nedir?" adlı sağlık söyleşisinde Çorlu halkıyla buluştu.

31/3/2007 Cumartesi günü saat 14.00 de Yerel Gündem 21 ve Dört-D Hastanesinin katkılarıyla Op.Dr. Hasan Ardal (Kalp Damar Cerrahi Uzmanı) ve Dr.Hakan Fotbolcu (Kardiyoloji Uzmanı) Çorlu Belediyesi Tamer-Levent Sahnesinde “Kalp Krizi Nedir?” adlı sağlık söyleşisinde Çorlu halkıyla buluştu.

Dört-D Hastanesinde yaklaşık 3 ay önce hizmete giren Kalp ve Damar Cerrahi Bölümünün doktorları Kalp Krizi Nedir, belirtileri, tanısı, risk faktörleri, Kalp Hastalıklarındaki şikayetler ve tedavisi hakkında halkı bilgilendirdiler.

Kalp Krizinin, kalp kasının bir bölgesinde meydana gelen kan akışındaki azalma veya durma neticesinde kalp kasında ortaya çıkan kalıcı bir hasar olduğunu anlatan Dr.Hakan Fotbolcu (Kardiyoloji Uzmanı) bu hastalığın göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi/sersemleme, bayılma, bulantı, kusma ve sıkıntı hissi ile kendini gösterdiğini söyledi.

Dr.Hakan Fotbolcu “ Eğer göğsünüzde şiddetli bir yanma ve boğucu bir ağrı hissediyorsanız mutlaka acil servise başvurmalısınız. Şeker ve yaşlı hastaların bazılarında bu şikayetler daha hafif olmakla birlikte yine de kalp krizi meydana gelebilir.” dedi. Göğüs kemiğinin arkasındaki sıkıştırıcı şiddetli ağrının kalp krizinin en önemli belirtisi olduğuna dikkat çeken Dr.Hakan Fotbolcu “ Ağrı 20 dakikadan fazla sürer ve dinlenme ile geçmez. Beraberinde sıklıkla soğuk ter görülür. Ağrı göğüsten omuza, kola, çeneye, karına ve sırta yayılır. Bu hastalığın tanısında hastanın şikayeti, EKG ve laboratuar testleri dikkate alınır. İnsanlarımız kanser, trafik kazası ve kalp krizlerinden hayatlarını yitirmektedir. Yoğun bakımda kalp krizi iyi takip edilmelidir.” dedi. Göğüs ağrısı olanların hastaneye giderken aspirin çiğnemelerinin faydası olacağına değinen Dr. Hakan Fotbolcu “ Tedavi esnasında kan sulandırıcı ilaçlar, kalbin yükünü azaltmak için oksijen verilir. İlk 12 saat içinde başvuran hastalarda tıkanmış olan damarın açılması için girişim yapılır. Tıkalı bölge balon ve stent ile açılır. Bazı acil durumlarda kroner by-pass gerekli olabilir. Vakaların yaklaşık 3/1’i ölüm ile sonuçlanır. “ dedi.

Erkeklerde 45 yaşın üstü, kadınlarda menopoz sonrası 55 yaşın üstünde (daha sık erkeklerde) görülen bu hastalığın risk faktörleri arasında ; Ailesinde 1.derece akrabalarında kalp krizi geçirenler, sigara kullananlar, yüksek tansiyon, iyi kolestrolün 40 mg/dl’den düşük, kötü kolestrolün 60 mg/dl’nin üstündekiler, şeker hastaları, stres, obezler ve depresyonda olanlar yer alıyor.

Op.Dr. Hasan Ardal (Kalp Damar Cerrahi Uzmanı) “ Modern tıbbın en önemli alanlarından birini oluşturuyor. Kalp Cerrahisinin başlayabilmesi için adeta teknolojinin devrimden yapmasından sonra başlayabildi. Çorlu Kalp Cerrahisi yapılabilir bir duruma geldi. “ diyerek 1930’lardan bugüne kadar gelen Kalp Akciğer makinelerindeki teknolojik gelişmelerden söz etti.

Selda EŞSEVEN/Çorlu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title