Haberler

Çöplüğe Belediyede Yarı Çıplak Protesto

Manisa'nın Salihli İlçesi'ne Bağlı Kabazlı Köyü'nde Yapılması Planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne Karşı Çıkan Köylüler, 'Asteriks' Lakaplı Çevreci Oktay Konyar Öncülüğünde Belediye'de Eylem Yaptı. Kadınlar Ellerinde Süpürge, Erkekler İse Yarı Çıplak Olarak Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'ın Makam Odası Önünde Oturma Eylemi Yapıp, Slogan Attı.

Manisa'nın Salihli İlçesi'ne bağlı Kabazlı Köyü'nde yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne karşı çıkan köylüler, 'Asteriks' lakaplı çevreci Oktay Konyar öncülüğünde Belediye'de eylem yaptı. Kadınlar ellerinde süpürge, erkekler ise yarı çıplak olarak Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'ın makam odası önünde oturma eylemi yapıp, slogan attı.

Salihli Belediyesi'nin de aralarında bulunduğu ve belde belediyeleri ile İl Özel İdaresi'nin ortaklaşa olarak Kabazlı Köyü'nde yapmayı planladıkları Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne köylülerin protestosu sürüyor. Kabazlı köylüleri, bugün saat 10.15 sıralarında kamyonlarla Salihli Belediyesi'ne geldi. Koşar adımlarla Belediye binasına giren köylüler, CHP'li belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'ın makam odasına kadar çıktı. Yarı çıplak vaziyetteki erkekler ile ellerinde çalı süpürgeleriyle kadınlar, 'Çöpçü şirket köyümüzü terk et', 'Çöplük gidecek, dertler bitecek' sloganları atıp, Belediye Başkanı Okay'la görüşmek istedi. Köylüler bir de, 'Çöp + Toprak = Ali Dibo' yazılı pankart açtı.

BAŞKANLA GÖRÜŞTÜLER

Belediye Başkan yardımcısı Osman Karaman, zabıta ve polis ekipleri, Belediye koridorlarını dolduran köylülere, binayı boşaltmaları uyarısında bulundu. Demokratik haklarını kullandıklarını söyleyen köylüler, ''Belediye Başkanı Okay'la görüşmeden ayrılmayız'' diyerek, uyarılara aldırış etmedi. Bunun üzerine Belediye Başkan Yardımcısı Osman Karaman ve Emniyet Müdürü Abdullah Banas, çevreci Oktay Konyar ve 20 eylemci köylüyü Encümen Odası'nda Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'la görüştürdü.

Kabazlı Köyü'nden, hukuksuz bir şekilde milyonlarca metreküp toprak alındığını ileri süren Oktay Konyar, ''Orada derin çukurlar açılarak, doğal denge bozuldu. Toprak katliamı yapıldı. Salihli, nasıl Ege'nin incisi ise, Kabazlı Köyü'de Salihli'nin incisidir. Bir başkanın, bir yere bir şey yaparken, o kente yaşayanlara sormadan hareket etmesi doğru mu? Uğur Kiremit Fabrikası'nın ortaklarından olduğunuz söyleniyor. Bunu, basın mensupları önünde kamuoyuna açıklayınız. Kabazlı Köyü'ne çöplük yapılmasına vicdanınız el veriyor mu?'' diyerek, Belediye Başkanı Okay'a tepki gösterdi.

ODAYI TERK EDEREK TEPKİ

Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay ise özür dileyerek tepkilerini dile getiren eylemcilere, ''Özür dilemenize gerek yok. En demokratik hakkınızı kullanıyorsunuz. Sizler yeter ki suçlu duruma düşecek bir davranış içerisine girmeyin. Salihli, 100 bin nüfuslu bir yer. Çöp sorunu da Salihli'nin sorunu. Bunu çözmek zorundayız. Bu sorunu da yasa ve yönetmeliklerin gösterdiği yolda çözeceğiz. Türkiye bir hukuk devletidir. Gereği yapılacaktır'' dedi. Okay'ın bu sözleri üzerine Konyar, ''Dalga mı geçiyorsunuz? Bırakın bunları, sorularımızı cevaplayın. Ali Dibo'culuk yapmayın. Gerçekleri söyleyin'' diyerek. beraberindeki köylülerin bazılarıyla birlikte odayı terk etti. Bunun üzerine Başkan Okay, odada kalan köylülere, ''Bu adama inanmayın. Bu adam provakatördür'' uyarısında bulundu. Bir süre daha Belediye binasındaki eylemlerini sürdüren köylüler, daha sonrda sessizce ayrıldı.

'ÇÖPLÜKLER AB'YE UYUMLU YAPILACAK'

Eylemcilerin ardından bir basın toplantısı yapan Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, Kabazlı Köyü çöplük alanının köy tüzel kişiliği, Toprak Sanayi Tüketim Kooperatifi ve küçük bir kısmının da, köylülerden İbrahim Cihan'a ait olduğunu ileri sürerek şunları söyledi:''Kooperatifin Uğur Kiremit'le bir alakası yok. Bu alana çöplük yapılması kararı, İl Özel İdare Kurulu ve Mahalli İl Çevre Kurulu'nun 24.11.2006 tarihli kararı ile alınmıştır. Burada, Katı Atık Depolama Alanı yapılması açısından bir sakınca görülmediği belirtildi. Bugüne kadar çöplükler, düzenli bir şekilde yapılmamış. Artık çöplüklerin AB uyum yasalarına göre yapılması zorunlu. Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin AB standartlarında yapılması için Valilik, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü görüş bildirdi. Bunun üzerine Salihli Belediyesi, belde belediyeleri ve İl Özel İdaresi'nin de içinde olduğu birlik kurduk.''

Sorunu yasal çerçeve içerisinde çözeceklerini de ifade eden Okay şöyle devam etti:

''Salihli'nin en kuzeyinde Hacıhıdır Köyü ile en güneyindeki Yeniköy'e kadar uzanan topraklar, bizim için aynı değerdedir. Bu kararı, Salihli Belediyesi vermedi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın vereceği karara göre, hareket edeceğiz. Çöplük alanı köyden görülmeyecek şekildedir. Çöplük kişilerin isteklerine ya da istememelerine göre değil, yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde yapılacaktır.''

Ekrem ÇAĞLAR

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title