Haberler

    Çölün Yuttuğu Kent: Kolmanskop

    Bir zamanlar Namibya çöllerinde tabiat anaya ve kum fırtınasına karşı sürekli mücadele eden; elmas madeninin keşfiyle gelişen  çölün yuttuğu Kolmanskop kasabası şimdi terk edilmiş durumda. 1908 yılında Afrika’nın Namibya kentinde demir yolu işçisi Zaharias Lewala, yerde parlayan bir taş gördüğünde bunun bir elmas olduğunu fark etti. Bu genç işçinin keşfi insanların kaderini değiştirirken, bölgede yaklaşık 50 yıl refah içinde sürecek bir yaşamın kapıları da açılmıştı; ta ki 1954’te çöl tamamen terk edilene kadar.

    Bir zamanlar Namibya çöllerinde tabiat anaya ve kum fırtınasına karşı sürekli mücadele eden; elmas madeninin keşfiyle gelişen  çölün yuttuğu Kolmanskop kasabası şimdi terk edilmiş durumda.

    1908 yılında Afrika'nın Namibya kentinde demir yolu işçisi Zaharias Lewala, yerde parlayan bir taş gördüğünde bunun bir elmas olduğunu fark etti. Bu genç işçinin keşfi insanların kaderini değiştirirken, bölgede yaklaşık 50 yıl refah içinde sürecek bir yaşamın kapıları da açılmıştı; ta ki 1954'te çöl tamamen terk edilene kadar.

    Çölde yaratılan cennet

    O dönem Alman sömürgesi olan Namibya'da elmas bulunduğunu duyan yerli halk, bölgeye akın ederek elmasa hücum etmeye başladılar. Yağma haberini alan Alman yetkililer bölgeye girişleri kapattı. Elmasın keşfinden sonra çölde Kolmanskop kasabası kuruldu. Tabii yapılan evler de, Alman mimarisinin stilini yansıtıyordu.

    Canlanan kasabada neler yapılmadı ki! Hastaneler, balo salonları, elektrik santralleri, tiyatro, spor salonu, kumarhane, havuzlar açılan çölde, cennet gibi bir kasaba yarattılar. Elmasın verdiği zenginlikle hiçbir masraftan çekinmediler. Kilometrelerce uzaktan bölgeye düzenli olarak su taşındı.

    Afrika'nın ilk tramvayı

    Kolmanskop'un bir önemi de Afrika'da tramvayın yapıldığı ilk şehir olmasıydı. Küçük bir demir yolu bağlantısıyla civardaki Lüderitz liman kentine ulaşılıyordu. Çölde yaşamanın zorluklarını, zenginliğin gücüyle en aza indirgiyorlardı. Sürekli fırtına sebebiyle evlere dolan kumlar da düzenli olarak temizleniyordu.

    Alman madencilerin zenginliğin büyüsüyle ikamet ettikleri bu çölde sona geliniyordu. I. Dünya Savaşı'nın bitişine doğru elmas madeni tükenmeye başlamıştı. 1950'lere gelindiğinde ise Kolmanskop'un güneyinde yeni ve çok daha büyük elmas rezervleri keşfedildi. Kasabada maden tükenince, kasaba sakinleri de burayı terk etti. Çölün ortasında geçen gösterişli hayatın yerini hayalet bir kasabanın sessizliği almıştı.

    Uçmuş çatılar, paslı eşyalar

    Günümüzde Namibya devleti hala elmastan yüksek miktarda gelir sağlıyor. Kolmanskop'tan da geriye Western filmlerini anımsatan yıpranmış evler kalmış durumda. Fırtına sebebiyle odaların yarıya kadar kuma boğulduğu evlerin badanaları soyulmuş, çatılar uçmuş, tek tük kalan paslı eşyalarsa çevreye savrulmuş. İçlerinden sadece 1-2 ev görevliler ve turistlerin görmesi için kullanılıyor, fırtınaya karşı temizlenen odaların bakımı yapılıyor. Bu evlerde ziyaretçilerin oldukça ilgisini çeken o dönemden kalma antika eşyalar yeni gibi duruyor.

    Çok sayıda film ve dizi burada çekildi

    Bu hayalet kasaba, hikayesi Güney Afrika'da geçen çok sayıda film ve dizi çekimleri için kullanılmış. Namibya Hükümeti'nin izinsiz girmeyi yasakladığı Kolmanskop'a dilerseniz turla da gidebilirsiniz. Kasabanın ürkütücü ve tarihi atmosferi fotoğrafçılar için eşsiz bir malzeme niteliği taşıyor. Profesyonel fotoğrafçılar evlerde çektiği karelerle bölgeden memnun ayrılıyorlar. Kasabayı ziyaret etmek isteyenlerin, buranın sürekli fırtınaya maruz kalan bir çöl olduğunu göz önünde bulundurarak hazırlıklarını ona göre yapmaları gerekiyor.

    Kaynak: Milliyetemlak.com / Emlak

    Güney Afrika Emlak Haberler

    Bakmadan Geçme

    Çorlu tren kazası duruşmasında karar belli oldu mu? Tren kazası davasında son durum nedir? 2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? #128204 Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title