Haberler

Çocukluk Hayalleri" Türkçeyi Öğreniyorlar

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Yunus Emre Enstitüsünün yeni dönem Türkçe kursuna katılan kursiyerler, "çocukluk hayali" olarak nitelendirdikleri Türkçeyi öğrenmenin heyecanını yaşıyor.

CİHAD ALİU - Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Yunus Emre Enstitüsünün yeni dönem Türkçe kursuna katılan kursiyerler, "çocukluk hayali" olarak nitelendirdikleri Türkçeyi öğrenmenin heyecanını yaşıyor.

Yunus Emre Enstitüsü, 2010 yılından bu yana Üsküp'te Türkçe öğretip Türk tarihi, kültürü, edebiyatı ve sanatını tanıtıyor. Enstitüye kaydolan kursiyerden bazıları üniversite eğitimine destek için bazıları da çok sevdiği ve kendine yakın hissettiği Türk halkıyla daha kolay iletişim kurmak için Türkçe öğreniyor.

Üsküplü Mila Arsovska, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde son sınıf öğrencisi olduğunu belirterek, Türkçesini daha da pekiştirmek için kursa geldiğini söyledi.

"Bir lisan, bir insan" deyiminin asıl anlamını Türkçe öğrenirken anladığını kaydeden Arsovska, 4 yıldır kurslarına katıldığı Yunus Emre Enstitüsünde hayatının en güzel günlerini geçirdiğini anlattı.

Türkçe kurslarının üniversite eğitimine de yardımcı olduğunu aktaran Arsovska, "ufuklarının açılmasını" istediği için de Osmanlıca kursuna katıldığını ifade etti.

Arsovska, geçen yıl ayrıca enstitünün düzenlediği Türkçe Yaz Okulu Projesi'ne de katıldığını belirterek, "Ankara'da kaldık. Karadeniz Bölgesi'ni gezdik. Farklı ağızlarla karşılaştık. Farklı medeniyetleri yakından tanıdık. Hayatımın en güzel dönemlerinden biriydi." dedi.

En çok Ankara'yı sevdiğini ve adeta şehre "aşık" olduğunu söyleyen Arsovska, Akdeniz Bölgesi'ni ve özellikle de Adana'yı çok merak ettiğini belirtti.

Arsovska, Türkçede ilk duyduğunda en çok şaşırdığı kelimenin "sabahleyin" olduğunu, zira Makedonca'da da "sabayle" dendiğini aktararak, "Zaman geçtikçe farkına varıyorum ki Makedoncada çok Türkçe kelime var. Bu da çok güzel." dedi.

Türkiye'deki misafirperverlik, vatanseverlik, geleneklere bağlılığa hayran kaldığını vurgulayan Arsovska, verdiği Türkçe öğrenme kararından asla pişman olmadığını kaydetti.

"Hayalim Türkiye'de okumak"

Üsküp Sağlık Lisesinde okuyan Zuleyha Murati de İngilizce ve Almanca'nın yanı sıra Türkçe de öğrendiğini belirterek, üniversite eğitimini Türkiye'de almak istediğini ve bu yüzden Türkçe öğrendiğini anlattı.

Türkçe'yi "çocukluğundan beri sevdiği bir dil" olarak nitelendiren Murati, Türkçe öğrenirken en çok cümle yapısının farklı olmasından zorluk çektiğini söyledi.

Türkçe ile ana dili Arnavutça arasında birçok ortak kelime olduğuna işaret eden Murati, bunun Türkçe öğrenmede bir avantaj olduğunu ifade etti.

Türkçe Yaz Okulu Projesi kapsamında gittiği Türkiye'de çok keyifli vakit geçirdiğini anlatan Murati, Bolu'yu çok sevdiğini ve yeniden ziyaret etmek istediğini belirtti.

Türk ve Arnavut mutfaklarının da benzer olduğunu, bu nedenle yabancılık çekmediğini dile getiren Murati, Türkiye'deki baklavanın Makedonya'daki baklavadan çok daha güzel olduğunu söyledi.

Murati, tek ve en büyük hayalinin tıp okumak olduğuna değinerek, "Doktor olmak benim küçüklük hayalim. Doktorları çok sevdiğimden, doktorlarla ilgili bir dizi izliyordum. Dizi Türkçe'ydi. O andan itibaren Türkçe'ye ilgim başladı." dedi.

Türkçe'de en çok beğendiği atasözünün "Kader gayrete aşıktır" olduğunu ifade eden Murati, bu sözün tam olarak hayatı anlattığını, insanın sabırlı olması halinde her şeyin yoluna gireceğine inandığını kaydetti.

"Türkiye dünyanın en güzel ülkesi"

Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi Esra Aliti de çocukluğundan beri Türkçeyi sevdiğini, Türkçe konuşmanın hayali olduğunu belirterek, en çok yazarken zorlandığını ama çalışarak iyi bir seviyeye geldiğini anlattı.

Türkçe Yaz Okulu Projesi kapsamında kaldığı Karabük'ü "çok güzel" ve "cennet gibi bir yer" olarak nitelendiren Aliti, yaprak sarması, İskender'in Türk mutfağından en sevdiği yemekler olduğunu vurguladı.

"Türkçeyi Türkler gibi konuşmak" ve Türkiye'de yaşayarak pratik yapmak istediğini belirten Aliti, "Türkiye dünyanın en güzel ve en iyi ülkesi. Türkiye'de kendimi çok iyi hissediyorum. İnsanları çok saygılı. Kültürlerini çok beğeniyorum." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Makedonya Türkiye Üsküp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title