Haberler

Cocukları Soguk Havadan Koruyun

Ordu Kadin Dogum ve Cocuk Hastaliklari Hastanesi Cocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ozlem Yildirim, Soguk Havanin Cocuklari Olumsuz Etkiledigini Soyledi.

Ordu Kadin Dogum ve Cocuk Hastaliklari Hastanesi Cocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ozlem Yildirim, soguk havanin cocuklari olumsuz etkiledigini soyledi.

Havalarin sogumasiyla solunum yollari hastaliklarinin arttigina dikkat ceken Dr. Ozlem Yildirim, ailelerin bu konuda dikkatli olmasi gerektigini belirtti. Havalarin sogumasiyla birlikte en cok grip, nezle, sinuzit, zaturre, kas tutulmalari, orta kulak, bademcik ve ses teli iltihabi gibi cesitli solunum yolu enfeksiyonlarina sikca rastlandigini kaydeden Dr. Yildirim, "Bu hastaliklar ozellikle kalabalik ortamlarda yayiliyor. Ornegin cocuklarin yogun sekilde bir arada bulundugu kres ve okullarda uzun sure

vakit geciriyor olmasi ve temizlik kurallarina yeterince dikkat edilmemesi, ortamdaki mikrobun hizla yayilmasina neden olabilir" dedi.

Son gunlerde cocuklarin ates, burun akintisi, oksuruk bogaz agrisi gibi sikayetlerle geldigini belirten Dr. Yildirim soyle konustu:

"Bu yakinmalara bazen kusma, karin agrisi ve ishal de ekleniyor. Kapali mekanlarda vucudun isi dengesini koruyabilecek sekilde isitilmasini onem vermeliyiz. Ideal oda sicakligi 20-22 derece arasi tutulmali. Havada asiri kuruluk varsa nemlendirmek uygundur. Ancak bilincsizce kullanilmamalidir. Nemli hava, mikroplarin uremesine ve mantar olusumuna zemin hazirliyor. Ortamda bagisikligi zayiflamis birisi varsa tedavisi cok zor mantar enfeksiyonlarinin gorulmesine neden olabilir. Ozelikle hava kirliliginin az

oldugu saatlerde pencereler karsilikli acilarak ic mekandaki hava degisimi saglanmalidir. Ocak, soba, mangal, sofben gibi havayi kirleten cihazlar kontrol altinda tutulmali ve olabildigince dogru kullanilmalidir."

Dr. Ozlem Yildirim, soguk hava ve kirliligin yogun oldugu saatlerde gereksiz yere disari cikilmamasi gerektigini de vurgulayarak,"Cocuklarda agzi ve burnu iyice ortmek oldukca onem tasiyor. Ayrica cocuklar gereginden fazla kalin giyindirilmemeli. Cunku terin cocuklarin ustunde kurumasi daha buyuk saglik sorunlarina neden olabilir. Dengeli beslenme de vucut direncini artirir. Vitamin icerigi yonunden taze meyve sebze tuketimi artirilmalidir. Omega 3 ve 9 yag aliminin arttirilmasi acisindan balik

tuketmelidir. Bol bol su icilip bitki caylari tercih edilmelidir" seklinde konustu.

(HA-SA-OZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title