Haberler

Çocuk Koğuşunda İsyan Girişimi

Diyarbakır E tipi cezaevinde TMK mağduru çocukların bulunduğu koğuşta isyan çıktı.

Diyarbakır E tipi cezaevinde TMK mağduru çocukların bulunduğu koğuşta isyan çıktı. çocukların çıkardığı isyan gardiyanlar tarafından kısa sürede bastırılırken, yine çocukların çıkardığı yangın itfaiye tarafından söndürüldü.

Toplumsal olaylarda güvenlik güçlerine taş attığı için tutuklanan ve hüküm giyen çocukların bulunduğu Diyarbakır E tipi cezaevindeki koğuşta bu gün saat 19.00'da isyan çıktı. Henüz öğrenilemeyen bir nedenle isyan çıkaran çocuklar koğuşu ateşe verdi. Cezaevindeki görevlilerin zamanında müdahalesiyle isyan büyümeden bastırılırken, çıkan yangın ise Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

AİLELER CEZAEVİ ÖNüNE KOŞTU

Polise taş attıkları gerekçesiyle Diyarbakır E Tipi cezaevinde tutuklu bulunan ve hüküm giyen ve 2 ayrı koğuşta bulunan çocukların çıkardığı isyanı duyan aileleri cezaevi önün akın etti. Ailelerle birlikte E Tipi cezaevine giden Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar, cezaevi savcısı ile görüştüğünü, çocukların bazı arkadaşlarının hasta olduğunu idareye bildirdiğini ve hastaneye kaldırılmasını istediği, bunun yerine getirilmemesi üzerine bulundukları koğuşun kapısını kaparak ateşe verdiğini belirtti. Avukat Mehmet emin Aktar, "çocuklar hasta arkadaşlarını, hastaneye kaldırılmaması üzerine koğuşun kapısını kapatarak arkasına da ranzaları dayamış ve ateş yakmışlar. Halen içerde doktor ve ambulanslar var. Koğuşun ateşe verilmesinden sonra yaralanan 7-8 çocuk Dicle üniversitesi Tıp Fakültesi Yanık ünitesine kaldırılarak tedavi altına alındı" dedi.

İHD genel sekreteri Burhan Zoroğlu ise, cezaevi civarında bulunan bir ailenin telefon etmesi üzerine olayı duyduklarını ve cezaevi önüne geldiklerini belirterek, "Aileler burada çocuklarının durumuyla ilgili bilgi almaya çalışıyor ama kimse bilgi vermiyor. Oyun oynaması gereken, sahada top oynaması gereken çocuklar şu anda cezaevinde. Bu bir ayıptır. Bunun düzeltilmesi lazım. Bu böyle olmamalıydı" dedi.

Cezaevinde bulunan çocukların yaklaşık 200 kişiden oluşan yakınları da cezaevi ana kapısı önündeki endişeli bekleyişi ise sürüyor. Cezaevi önüne gelen DTP'nin yasaklı milletvekili Aysel Tuğluk, cezaevi yönetimi ile görüştükten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tuğluk, "Türkiye'de yaşamaktan utanıyorum. Cezaevi savcısıyla bir telefon görüşmesi yaptım. Sağlıklı bilgiler vermediler. Evlerinde olması gereken çocuklar şu an cezaevinde. Bu büyük bir ayıp. Ailelerin istediği tek şey sağlıklı bilgi almak. Ama kimse sağlıklı bilgi vermiyor. Bazı çocuklar hastaneye götürülmüş ama bunlar koğuşlarda olan çocuklar değil. Hasta olan çocuklar. Yani açıkçası kimseye sağlıklı bilgi verilmiyor" diye konuştu.

Aysel Tuğluk'un konuşmasından önce iki ambulans farklı zamanlarda cezaevinden çıktı. Kapı önünde bekleyen aileler ambulansa doğru hareketlenince ambulans olduğu yerde kaldı. Aileler ambulansın içindeki çocuğu görmek için adeta birbirini ezdi. İçerdeki tutuklu çocuk ise eleriyle dışardakileri selamlamaya çalıştı.

Alaattin G. adlı tutuklu yakını H.G. adlı oğlunun taş attığı gerekçesiyle 15 yıl hapis cezası verildiğini belirterek, "üç tutuklu yakınından oluşan bir heyetle içeri girip yetkililerle görüşmek istiyoruz. Ama bu derdimizi anlatacak bir yetkili bulamıyoruz. Yani biz mantıklı bir talepte bulunuyoruz ama bizi dinleyecek bir yetkili yok. Bu talebimiz kabul edilinceye kadar burdan gitmeyeceğiz" dedi.

Sorularımızı Türkçe bilmediği için Kürtçe yanıtlayan tutuklu annesi Ayten Gürcü ise oğlu ile ilgili bilgi almadan bir yere gitmeyeceğini belirterek, "Oğluma taş attığı için 7 yıl 8 ay ceza verdiler. Biz çocuklarımızla ilgili bilgi almak istiyoruz. Gerekirse sabaha kadar burda bekliyeceğiz. Onlar bizi öldürüyor. Biz bilgi almaya çalışıyoruz. Bu gidişle ya onlar bizi, yada biz onları öldüreceğiz." diye konuştu.

( Mehmet TüRK - Canan ALTINTAŞ -Bayram BULUT / DİYARBAKIR / DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title