Haberler

Çocuğum neden ödev yapmak istemiyor?

Güncelleme:

Doğru Cevap Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Yusuf Yıldırım, çocuklara ders çalışma alışkanlığı kazandıracak ipuçlarını anlatıyor.

Ödev, öğrenmenin önemli bir halkasıdır

Bir zorunluluk ve görev düşüncesiyle ödeve bakan çocuklar genellikle çeşitli bahaneler sunarak bu süreci atlamaya çalışırlar. Ancak ebeveynler unutmamalıdır ki, ev ödevleri eğitim ve öğretim sürecinin önemli bir halkasıdır ve atlanması durumda gerçek anlamda öğrenme zinciri kopabilir. Duke Üniversitesi araştırmacıları, 1987 ve 2003 yılları arasında 60'dan fazla ev ödevi araştırması incelemiş ve ödevin öğrencinin başarısı üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna varmıştır. Bu noktada ödevler konusunda çocukları doğru yönlendirmek ve ödev bilinci kazandırmak siz ebeveynlere düşüyor.

Dikkat dağıtıcı unsurların olmadığı bir çalışma ortamı hazırlayın

Çalışma ortamları, odaklanma konusunda öncelikli faktörler arasında yer alıyor. Bu nedenle rahat ders çalışabilecekleri, dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmış bir ortam oluşturmak birinci adımınız olsun. Çalışma masasında oyuncak, bilgisayar, telefon, fazla renkli objeler bulunmamalı ki, çocuğunuzun konsantrasyonu herhangi bir dış unsurdan etkilenmesin.

Ödevi bir zorunluluk değil, gereklilik olarak görmesini sağlayın

Çocuklar ödevi bir görev gibi görür. Onlar için ödev angarya ve gereksiz bir iştir. Bu durum ise ödev yapma motivasyonlarını düşürür. Oysa ödevi, öğrendiği bilgileri pekiştirmek için yararlı bir metot olarak algılamaları ve bir görevden çok gereklilik olarak görmeleri sağlanmalıdır. Ancak bu noktada ebeveynlerin takınacağı yanlış tutum, çocuğun ödevlerden tamamen soğumasına sebep olabilir. Örneğin, 'Ödevini yapmazsan öğretmenin çok kızar, senden adam olmaz, diğer arkadaşların senden daha başarılı olacak' gibi yıkıcı cümleler yerine 'Ödevini yaparsan bugün öğrendiğin bilgileri unutmazsın, ödevlerini yaparsan derslerinde çok daha başarılı olursun' gibi yapıcı telkinlerde bulunulmalı.

Sürekli ödev yapması gerektiğini hatırlatmayın

Ebeveynlerin bu konuda yaptığı en sık hataların başında baskılayıcı bir tutum benimsemeleri geliyor. Sürekli baskı yapmak, bu konuda onu zorlamak, okuldan gelir gelmez ödevini yaptın mı gibi sorularla çocuğun üstüne gitmek, yapılmaması gereken davranışların başında gelir. Bunun yerine teşvik eden yöntemler kullanmayı deneyin. Öğrenciye sürekli ödev hatırlatması yapmak onun sorumluluk bilincinin gelişmesine engel olduğu gibi size karşı tepkisel davranmasına ve ödev yapmama konusunda direnç göstermesine neden olabilir.

Ödev yaparken mola vermek dikkatini dağıtıyorsa…

Eğer ödev yaptırırken daha kısa molaları tercih ediyorsanız, bu durumda çocuğunuzun tepkilerini izlemekte yarar var. Örneğin; çocuğunuz 30 dakika ödev + 10 dakika mola yöntemiyle ders çalışıyor ancak moladan sonra dikkatini tekrar toplamak konusunda zorlanıyorsa çalışma şeklini değiştirmelisiniz. Çünkü verilen kısa molalardan sonra çocuklar, tekrar derse dönmek ve ödev yapmak istemeyebilir. Bu durumda, mola saatlerini daha uzun tutabilir ve dikkatini dağıtacak unsurları (bilgisayar, TV, telefon) ders sonrasına bırakabilirsiniz. Her çocuğun öğrenmeye odaklanma süresi birbirinden farklılık gösterebilir. Çocuğunuzun aktif öğrenme ve ödev süresini belli denemelerle tespit edebilir ve en uygun çalışma ve mola zaman dilimlerini bulabilirsiniz. Bu durumda ödev yapmak daha kolay hale gelecektir.

Ödev sizin değil, çocuğunuzun…

Anne babaların en büyük yanılgılarından bir tanesi de ev ödevlerini kendi ödevleri gibi algılamalarıdır. Oysa ev ödevi tamamen öğrenciye ati bir sorumluluktur ve bu konuda ona sadece destek olabiliriz. Öğrenci, ev ödevi yapmanın öğrendiklerini pekiştirmesine, kalıcı hale gelmesine olumlu etkilerinin farkına varmalı ve öğrencilik görevlerinin en önemlilerinden bir tanesi olarak ödevlerini zamanında ve tam yapmak olduğu bilincine varmalıdır. Bu bilinç aynı zamanda ilerleyen yaşlarda, meslek hayatındaki ödevleri yerine getirme konusunda da öğrenci için doğru bir alışkanlık kazanımı olacaktır.

Ödevler zamanında yapılmalı

Ödevlerin en temel gerekçesi, öğrenilen bilgilerin sıcağı sıcağına pekişmesi ve uzun süreli olarak korunmasıdır. Bu nedenler özellikle Cuma günleri verilen ödevlerin Pazar akşamı yapılması yanlış değil ama eksiktir. Öğrenilen bilgilerin önemli bir bölümü öğrenmenin hemen ardından unutulmaya başlanır. Bu nedenle öğrenme sonrasında fazla zaman geçirmeden yapılacak bir tekrar bilgilerin önemli ölçüde korunmasını ve kalıcı hale gelmesini sağlayacaktır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title