Haberler

Çırağan Sarayı Renk Değiştiriyor

Osmanlı'nın En Görkemli Sarayı Olarak Bilinen Çırağan Sarayı, Çırağan Palace Kempinsky Tarafından 1991 Yılından Sonra İkinci Kez Yenileniyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun en görkemli sarayı olarak bilinen Çırağan Sarayı'nın iç dekorasyonu, Çırağan Palace Kempinsky tarafından 1991 yılından sonra ikinci kez yenileniyor.

Yenileme çalışmaları ile ilgili basın toplantısı, Çırağan Palace Kempinsky Genel Müdürü Henri Blin, Osmanlı Sanatı Uzmanı Prof. Nurhan Atasoy, Saray Mimarı Hande Tözün ve Çırağan Palace Hotel Kempinsky Ziyafet Müdürü Fuat Köroğlu'nun katılımı ile Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi.

"ÇIRAĞAN SARAYI'NA İLK GÖRÜŞTE AŞIK OLDUM"

Henri Blin, toplantıda yaptığı konuşmada, Ağustos 2006 tarihinden beri Çırağan Palace Kempinsky İstanbul'un Genel Müdürlüğü'nü yaptığını hatırlatarak, "İstanbul'a, Boğaz'a ve Çırağan Sarayı'na ilk görüşte aşık oldum" dedi. Göreve başlar başlamaz Sarayı'nın yenilenmesi gibi çok önemli bir görev için kolları sıvadıklarını ifade eden Blin, iç dekorasyonda en iyiye ulaşmak için sayısız araştırma yaptıklarını kaydetti. Sarayın iç renkleri konusundaki şikayetleri haklı bulduklarını dile getiren Blin, "Çırağan Sarayı'nın iç renklerini Boğaz'ın renklerine uyumlu hale getireceğiz" dedi.

"YENİLEME ÇALIŞMALARI 5 MİLYON DOLARA MAL OLACAK"

Yenileme çalışmalarının 5 milyon dolara mal olacağını söyleyen Blin, yenileme çalışmalarının sadece saray kısmında gerçekleştirileceğini belirtti. Blin, "Otelimiz ve Saray bölümünde yer alan süitlerimiz misafirlerimize hizmet vermeye devam edecek. Çırağan Sarayı'nın yenilenmiş halinin açılışını ise Nisan 2007'nin ilk haftasında yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"SARAY'IN İÇ RENKLERİ ÇOĞU KİMSEYİ RAHATSIZ EDİYORDU"

Proje danışmanı Osmanlı Sanatı Uzmanı Prof. Nurhan Atasoy da, Çırağan Sarayı'nın tarihçesi hakkında bilgi verdi. Atasoy, 1910 yılında yanan Saray'ın 1991'de restore edildiğini, ancak iç renklerinin, kendisi de dahil olmak üzere, çoğu insan tarafından yadırgandığını söyledi. Saray'ın Sultan Abdülaziz'in emriyle dönemin Avrupa mimarisinden yola çıkılarak inşa edildiğini hatırlatan Atasoy, "Sarayın inşaatı 7 yıl sürüyor ve 4 milyon Osmanlı Altını'na mal oluyor. Ancak Abdülaziz bu sarayda yalnızca 4 ay kalıyor. Sarayın uğursuz olduğu söylentileri yayılmaya başlayınca, Abdülaziz Saray'dan ayrılıyor. Saray'da en uzun süre kalan ise, tahttan indirilene kadar burada yaşayan Sultan Murat" dedi.

"SARAY'A VE OTELE TÜRK KOKUSU VERMEK GEREKİYOR"

Ana bina boyu 120 metre, ana bina rıhtım boyu ise 750 metre olan Saray'ın 19'uncu yüzyıl oryantalizmi ve Osmanlı motiflerinin bir karışımı olarak tanımlanabileceğini ifade eden Atasoy, "Saray, Oryantalizm üslubunun ana kaynakları olan Endülüs-Emevi, Arap ve Osmanlı sanat ve mimarisinden ilham alınarak yeniden yorumlanmıştır" diye konuştu. Atasoy, yangınlar sonucunda Saray'a ait mobilyaların neredeyse tamamının yok olduğunu kaydederek, "Saray'ın iç dekorasyonu yeniden düzenlenirken, Osmanlı desenlerini ele alan kumaşların kullanılması daha doğru. Saray'a ve otele Türk kokusu vermek gerekiyor" dedi.

"5 BİN METREKARE ÖZEL TASARIM HALI DÖŞENECEK"

Saray Mimarı ve projenin tasarımcısı Hande Tözün ise, yapılacak yenileme çalışmaları ile Saray'ın iç renk şemasının değiştirileceğini, tavandaki süslemelere ve duvarlara beyazlık verileceğini söyledi. Saray'ın tamamına kendi tasarladıkları toplam 5 bin metrekarelik Hereke halılarının döşeneceğini kaydeden Tözün, özellikle duvar süslemeleri ve perdelerde mavi ve beyaz tonlarına ağırlık vererek, Boğaz'ın rengini içeriye taşımayı hedeflediklerini vurguladı. Tözün, pencere kepenklerini ve kapıları 16'ncı ve 17'nci yüzyıl mobilyalarına adapte edeceklerini dile getirerek, 4 yeni özel toplantı odası kuracaklarını da sözlerine ekledi.

"TOPLANTI ODALARININ TEKNOLOJİK ALTYAPISI GELİŞTİRİLECEK"

Tüm iç dekarosyan çalışmalarının yanında, Saray'ın teknolojik altyapısını da çağa uyduracaklarının altını çizen Tözüm, "Tüm toplantı odaları için elektronik yönlendirme sistemi kuracağız. Balo Salonu'na 24 metrekare plazma ekran kuracağız. Pencereler için motorlu karartma perdeleri kullanacağız. Toplantı odalarında tek kumanda ile aydınlatma, havalandırma, projeksiyon ve karartma işlemleri yapılacabilecek" diye konuştu. Tözüm, yenileme çalışmalarına 50'den fazla sanatçının katılacağını belirterek, "Dolmabahçe ve Milli Saraylar'da çalışan ekiplerle de ortak çalışma yürüteceğiz" dedi.

"NİSAN'A KADAR SARAY REZERVASYONLARINI SINIRLI TUTACAĞIZ"

Çırağan Palace Hotel Kempinsky Ziyafet Müdürü Fuat Köroğlu da, bir gazetecinin "Yenileme çalışmaları sırasında gürültü olmayacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Çalışmalar genelde kozmetik ağırlıklı olacak. Çok az kır dök işimiz var. Genelde el işçiliği olacak ve misafirlerimiz boya kokusundan rahatsız olmasın diye kokusuz boyalar kullanacağız. Zaten yenileme çalışmalarının tamamlanacağı Nisan ayına kadar süit rezervasyonlarımızı sınırlı tutacağız."

TOPLANTIYA KATILAN GAZETECİLERE JEST

Toplantının ardından, Çırağan Palace Kempinsky Genel Müdürü Henri Blin ve Saray Mimarı Hande Tözün, Saray'ın duvarlarından birine ilk fırça darbesini vurarak, yenileme çalışmalarını başlattı. Bu arada, toplantıya katılan gazetecilere de, üzerinde "12 Aralık 2006 tarihinde Çırağan Sarayı'nın yenileme çalışmalarının başlangıcına tanıklık ettim" yazan kartlar dağıtıldı ve kartların her bir gazeteci tarafından imzalanması istendi. Daha sonra bu kartlar, Saray'ın salonundaki sütunlardan birinin kaidesinin içine bırakıldı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title